Gast
Witam,
może moglibyście mi pomóc w tej sprawie?
Moja znajoma posiada dość stary sprzęt laboratoryjny pochodzący z dawnych zasobów armii amerykańskiej.
W zestawie znajdują się m.in. zegar sterujący i powiększalnik (podejrzewam, że do dużych formatów). Szacuję, że elementy te mają ponad 40 lat, a wszystko jest w mniejszym lub większym stopniu pokryte kurzem.
Jak dotąd przejrzałem ten sprzęt tylko pobieżnie i nie miałem jeszcze okazji sprawdzić, czy działa. Szacuję, że wszystkie elementy mają, jeśli w ogóle, wartość historyczną. Dokładne nazwy produktów sprawdzę przy następnej okazji.
Nie chciałbym wyrzucać tych rzeczy z niewiedzy. Jeśli więc znacie kogoś, kto znalazłby zastosowanie dla takiego historycznego dziedzictwa kulturowego :rolleyes:, dajcie mi proszę znać. W międzyczasie skontaktuję się też z Muzeum Filmowym we Frankfurcie. Niestety przegapiłem ostatni pchli targ w moim regionie (obszar Ren-Men). Gdzie jeszcze mógłbym zapytać (może w klubach fotograficznych)?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Holger
MirkoBoeddecker
Holger,
nie chcę cię rozczarować, ale w zeszłym roku o tej porze zawieźliśmy do skupu złomu około 250 powiększalników z zapasów armii amerykańskiej.
Wszystkie miały tylko drobne usterki, ściśle rzecz biorąc nie były w pełni sprawne, ale nawet za 10 euro nie udało się ich sprzedać przez ostatnie 7 lat.
Dostałem za nie 2,50 euro.
Wszystko, co już nie działa: prosto do kosza.
Podaż przewyższa popyt około tysiąc razy.
Jeśli jeszcze działa, możesz go sprzedać na eBayu.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
bardzo dziękuję za odpowiedź, to mi naprawdę bardzo pomaga.
Dzięki temu mogę się pozbywać rzeczy bez wyrzutów sumienia.
Pozdrawiam
Holger
Gast
Jeśli chodzi o powiększalniki GF:
Szukam takiego... gdzie można by to obejrzeć?
Goetz
Holger,
zanim się pozbędziesz tych rzeczy, jestem zasadniczo zainteresowany i jestem gotów przejechać pół Niemiec, więc
Goetz