Stagirit
Mám tu ještě starou závěrku Compur electronic 5FS a chtěl bych se zeptat, jestli se s ní náhodou někdo z vás nevyzná.
Technicky je sice v pořádku, ale nemám tušení, jakou řídicí jednotku k ní potřebuji.
Kdybych ji dokázal zprovoznit, mohl bych konečně začít používat své staré objektivy Apo-Ronar a Nikkor.
Gast
Ahoj,
to je úplně k ničemu, vyhoď to a pošli to mně ;-)
Ale vážně, obávám se, že tu řídicí jednotku najdeš jen po dlouhém hledání.
Nejsem si stoprocentně jistý, ale jelikož se ptáš i na řídicí jednotku, jde o řadu bez baterie s napájením přímo v řídicí jednotce.
Kdysi jsem měl malé z téhle řady a problém je, že fungují na spouštěcí impuls a udržovací proud. To znamená, že stačí je připojit k laboratornímu napájecímu zdroji a zvýšit napětí: nic, nic, nic, nic, a pak bum. Takže opatrně s tím „jen to zkusím“.
Pokud tedy prohledáš všechny bleší trhy a eBay (kdo ví, co se dá vytáhnout ze starodávného plesnivého řídicího modulu), následuje plán B:
V příslušných servisech na fotoaparáty (v Hamburku bych řekl Wiese) fňukej tak dlouho, dokud nenajdou dokumentaci a nevydají ti ji.
Seznam se s zkušeným elektronikem, který je ochoten ti něco takového sestavit za pivo a pizzu (a materiál). Zkušený v tomto případě ale znamená (viz výše) programování v Mipsu nebo TTL čítače, což je pro dnešní dobu elegantní a moderní, ale trik spočívá v ovládnutí spínacího obvodu. Nejde sice o „vysoké napětí“ v nebezpečném smyslu, ale spálená cívka udělá z krásného závěru investiční ruinu.
Ze stejného důvodu bych nejprve otestoval někde nalezenou řídicí jednotku na maketě, než bych ji nasadil na závěr.
Pozdrav
Martin
Stagirit
Tak daleko jsem se už dostal, je to docela vzácný kousek.
I když už ho možná nebudu moct použít k fotografování, můžu ho alespoň nasadit do svého zvětšovacího přístroje.
Model 5FS je z 90 % mechanický, na rozdíl od modelu 3 přijímá bez problémů napětí mezi 9 a 12 V. Bez řídicí jednotky se dá použít maximálně jako řezačka doutníků (průměr 6 cm při 1/500 je už dost).
Gast
Ahoj,
Myslíš, že se dá čistě zapínat a vypínat? A že se nespálí? V tom případě bych rovnou přešel k plánu B.
Z několika akumulátorů dostaneš napětí mezi 9 a 12 volty, časovací obvod pak zvládne vyrobit opravdu téměř každý elektronikář.
A hlavně je to určitě lepší než Sinar/Copal Hili, co se týče manipulace.
Pozdravy
Martin
Gast
Ahoj,
dostal jsem schéma zapojení řídicí jednotky Compur, protože jsem chtěl nechat opravit nefunkční řídicí jednotku u jednoho kutilského nadšence. Poté, co jsem ale sehnal funkční řídicí jednotku, od toho jsem upustil. Pokud máš o schéma zájem, napiš mi na gschl@gmx.de
Stagirit
Koupil jsi tu řídicí jednotku nedávno na eBayi?
Díky za nabídku.
Gast
Ahoj, koupil jsem si řídicí jednotku na eBayi a teď mám problém sehnat kabel. Loni jsem v Madridu koupil nepoužitý Tele Xenar 500, ale bez řídicí jednotky. Teď už tu jednotku mám, ale myslel jsem si, že kabel nebude žádný problém... jak jsem se mýlil. Linhof mi půjčil svůj testovací kabel, takže alespoň vím, že obojí funguje...
Může mi někdo s tím kabelem pomoci?
Michael Heinrich
Gast
Ahoj Michaeli,
Kabel asi nebude ten problém, spíš konektory ;-)
Zkus vyfotit konce toho zapůjčeného kabelu.
Možná v tom něco poznáme.
S pozdravem
Martin
Gast
P.S.: A než to vrátíš, samozřejmě si zkontroluj, jestli je to obsazené.