Stagirit
Mam tu jeszcze stary migawkę Compur electronic 5FS i chciałem zapytać, czy ktoś z Was przypadkiem się na tym zna.
Technicznie jest w idealnym stanie, ale nie mam pojęcia, jakiego modułu sterującego do niej potrzebuję.
Gdybym zdołał ją uruchomić, mógłbym w końcu używać moich starych obiektywów Apo-Ronar i Nikkor.
Gast
Cześć,
to kompletnie bezużyteczne, wyrzuć to, a ja się tym zajmę ;-)
A tak na serio, obawiam się, że moduł sterujący znajdziesz tylko po długich poszukiwaniach.
Nie jestem tego w 100% pewien, ale skoro pytasz też o moduł sterujący, to jest to seria bez baterii, z zasilaniem wbudowanym w moduł.
Miałem kiedyś małe modele z tej serii i problem polega na tym, że działają one na impulsie ustawczym i prądzie podtrzymującym. Oznacza to, że wystarczy podłączyć je do zasilacza laboratoryjnego i podkręcić napięcie, a efekt jest taki: nic, nic, nic, nic, a potem puf. Należy więc uważać na „próbowanie na oko”.
Jeśli więc przeszukałeś już wszystkie pchle targi i serwisy eBay (kto wie, co może wyjść ze starego, spleśniałego modułu sterującego), oto plan B:
W odpowiednich warsztatach fotograficznych (w Hamburgu poleciłbym Wiese) płacz tak długo, aż znajdą dokumentację i ci ją wydadzą.
Poznaj doświadczonego majsterkowicza elektronicznego, który za piwo i pizzę (oraz materiały) będzie gotów coś takiego dla Ciebie sklecić. Doświadczony oznacza w tym przypadku (patrz wyżej) programowanie w języku Mips lub licznik TTL – na dzisiejsze czasy to fajne i nowoczesne, ale sztuczka polega na opanowaniu obwodu przełączającego. Nie jest to co prawda „wysokie napięcie” w sensie zagrożenia, ale przepalona cewka zamieni ten piękny zamek w ruiny inwestycyjne.
Z tego samego powodu najpierw przetestowałbym gdzieś znaleziony moduł sterujący na atrapie, zanim podłączyłbym go do zamka.
Pozdrawiam
Martin
Stagirit
Ja też już tyle mam, to dość rzadka sztuka.
Może nie nadaje się już do robienia zdjęć, ale przynajmniej mogę go używać w moim powiększalniku.
Model 5FS jest w 90% mechaniczny, w przeciwieństwie do modelu 3, bez problemu obsługuje napięcie od 9 do 12 V. Jednak bez jednostki sterującej można go wykorzystać co najwyżej jako obcinacz do cygar (średnica 6 cm przy 1/500 to już sporo).
Gast
Cześć,
To znaczy, że otwiera się i zamyka płynnie? I nie przepala się? W takim razie od razu przeszedłbym do planu B.
Z kilku akumulatorów można uzyskać napięcie od 9 do 12 woltów, a układ czasowy może wtedy wyfrezować praktycznie każdy hobbysta zajmujący się elektroniką.
Przede wszystkim jest to z pewnością lepsze rozwiązanie niż Sinar/Copal Hili, jeśli chodzi o obsługę.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Cześć,
dostałem schemat elektryczny sterownika firmy Compur, bo chciałem zlecić naprawę zepsutego sterownika u hobbysty. Ale kiedy otrzymałem sprawny sterownik, zrezygnowałem z tego pomysłu. Jeśli interesuje Cię ten schemat, napisz do mnie na adres gschl@gmx.de
Stagirit
Czy niedawno kupiłeś ten moduł sterujący na eBayu?
Dziękuję za ofertę.
Gast
Cześć, kupiłem moduł sterujący na eBayu i teraz mam problem ze znalezieniem kabla. W zeszłym roku nabyłem w Madrycie nieużywany aparat Tele Xenar 500, ale bez modułu sterującego. Teraz mam już moduł, ale myślałem, że kabel nie będzie problemem... nic z tego. Firma Linhof pożyczyła mi swój kabel testowy, więc przynajmniej wiem, że oba elementy działają...
Czy ktoś może mi pomóc w sprawie kabla?
Michael Heinrich
Gast
Cześć Michael,
Kabel raczej nie może być przyczyną problemu, ale wtyczka już tak ;-)
Zrób zdjęcie końcówek swojego wypożyczonego kabla.
Może uda się coś rozpoznać.
Pozdrawiam
Martin
Gast
P.S.: i oczywiście przed zwrotem sprawdź stan konta.