viki2win
Cześć!
Czy ktoś może mi pomóc? Potrzebuję płytki obiektywowej 39 mm do mojego Opemus 5. Chcę używać obiektywu 50 mm, a obecnie mam tylko Anaret 80 mm z adapterem 23,5 mm. Czy płytka obiektywowa Kaiser się sprawdzi? :)
MirkoBoeddecker
Cześć Viki,
tę płytkę obiektywową znajdziesz w naszym katalogu na stronie 67.
Płytka obiektywowa marki Kaiser nie będzie pasować, ponieważ pochodzi z innej fabryki.
Cena wynosi 14 EUR plus (w razie potrzeby) podatek.
Jeśli mieszkasz w Stanach Zjednoczonych lub Anglii, możesz również skontaktować się z naszymi firmami partnerskimi jandc lub retrophotographic.
Jeśli jednak chcesz używać obiektywu 50 mm, musisz zamontować płytkę obiektywową do góry nogami (jak kapelusz, a nie jak garnek), a obiektywy o dużej średnicy, takie jak Rodagon 2,8/50, nie będą pasować w tej pozycji, ponieważ została ona zaprojektowana dla wąskich metalowych obiektywów, a nie dla dużych plastikowych obiektywów używanych obecnie.
Pozdrowienia z Berlina,
Mirko
MEOPTA.DE
viki2win
Dzięki, Mirko!
Pochodzę z Chorwacji.
Jeśli kupię płytkę obiektywową 39 mm do mojego Opemus 5, to jakiego obiektywu 50 mm będę mógł używać? Rodagon 2,8/50 nie będzie pasował... Może El Nikkor 50 mm? Który powinienem kupić? Obiektywy z wąską metalową mufą? Pomóż mi :ph34r:
MirkoBoeddecker
Cześć Viki,
możesz zamontować obiektyw Rodagon na płytce, ale uchwyt będzie się trzymał tylko na 2–3 ząbkach plastikowego gwintu.
Zazwyczaj można go wkręcić na głębokość 3 mm.
Jeśli to Ci odpowiada, możesz zamówić płytkę obiektywową.
Jednak działają tylko obiektywy Rodagon, które mają przysłonę tylko na dolnym końcu.
Jeśli trzeba obrócić cały plastikowy korpus, to nie zadziała, bo się zablokuje.
Mirko