Oliver
Dobrý den,
které černobílé filmy se dají rozumně převést na diapozitivy?
Je mi jasné, že pro reverzní vyvolání se nejlépe hodí filmy s průhledným nosičem, ale kdo z vás takový film má?
Lucky SHD 100 / 400
Fuji Neopan 400 / 1600
Který film by se ještě dal použít?
Pár tipů k vyvolání by také nebylo na škodu (chemikálie, doba nebo ukázkové snímky)...
S pozdravem
Oliver
PhilippReichmuth
Ahoj Olivere,
tak nejprve klasické černobílé diapozitivy:
* Agfa SCALA (nemá však svou jmenovitou citlivost 200 ASA)
* Foma R100 jako moje první volba. To „R“ je důležité. B)
Dále, pokud se s emulzí zachází opatrně, také:
* Efke 50 (100 nebo 25 pravděpodobně také); jak se s emulzí zacházet opatrně, je popsáno v příslušných článcích (Hilgert/Rohleder, „Kehrt um!“).
* Maco PO100c by také šlo, není to tak odlišné od odpovídajících filmů Efke, hlavně je dražší.
Lucky 100 jsme teď ve Steinkimmenu zkusili obráceně, i když za ten nápad jsem si nejdřív musel vyslechnout vynadáno :) Velmi teplý tón, ještě o něco teplejší než u R100 (můj dojem) a díky panchromatické „ploché“ citlivosti vzniká dojem, který je pro Lucky typický, podle mého názoru trochu rozmazaný, jakmile jsou na snímku lidé, ale u jiných motivů může vypadat docela dobře, respektive mohl by, kdybych byl lepší fotograf. Ve Foma-kitu má však citlivost jen kolem 40 až 50 ASA. Myslím, že to lze přenést na 400; s více než 200 ASA bych ho po tomto víkendu intuitivně neexpozicoval. Musíš si dobře rozmyslet, jestli se ti ten vzhled líbí, je totiž dost specifický a v rozsahu kolem 100 ASA se ti s R100 asi povede lépe.
Ostatní k tomu mohou říct ještě víc. Já bych to prostě zkusil s filmem podle tvého výběru a opatrně vyvolal, se zastavovacími koupelemi před a po bělení a před fixací a s co nejmenšími teplotními změnami o 1 stupeň, jak je popsáno ve výše uvedeném článku.
Philipp
Christoph
Film Maco Po 100c jsem nechal vyvolat procesem SCALA, výsledná citlivost je pak 22 DIN. Vznikly z toho velmi pěkné diapozitivy. Také bych si chtěl někdy vyzkoušet vyvolání tohoto filmu. Údajně by se s reverzní sadou Kodak T-Max mělo dosáhnout citlivosti 21 DIN. Slyšel jsem to ale jen z doslechu a sám jsem to ještě nezkoušel.
Fomapan R100 s reverzní sadou Foma používám velmi rád. Chci s ním vyvolat Agfa-Scala. Ty by měly dosáhnout 22 DIN. První jsem již podal expozici, ale ještě jsem se nedostal k vyvolání.
Oliver
Díky, Philippe, díky, Christoph
To je pravda, na Agfu SCALA jsem zapomněl. Fomapan R100 používám ve verzi pro 8mm úzký film ve svém fotoaparátu DS8. A Fomakit je ideální pro začátečníky.
Vyvolal jsem pár filmů Fomapan DS8 R100 pomocí sady pro reverzní vyvolání od firmy Foma. Výsledky byly opravdu dobré.
Ale začalo mě to nudit, tak jsem postupně nahradil chemikálie jinými komponenty od Tetenalu nebo Calbe. Bělicí lázeň i čisticí lázně si teď připravuji sám v kuchyni.
Chci s filmy a chemikáliemi trochu experimentovat.
Filmy Lucky SHD 100 a SHD 400 jsou prostě velmi levné a stojí za vyzkoušení.
Pokud se rozhodnu pro Lucky SHD 100, měl bych ho vystavit jako 50 ASA? A co Lucky 400?
Kdo má ještě nějaké návrhy a tipy?!?! Ale prosím, žádné SCALA nebo Fomapan R.
S pozdravem
Oliver
RomanJRohleder
Gunamde,
>Pak, pokud s emulzí zacházíš opatrně, také:
>* Efke 50 (pravděpodobně i 100 nebo 25); jak na to s tím opatrným zacházením s emulzí, se dočteš v příslušných článcích (Hilgert/Rohleder, „Kehrt um!“).
Funguje to. Při promítání to vypadá opravdu slušně, zrno nebylo při středních zvětšeních rozpoznatelné (k čemuž přispívá i struktura skleněných rámečků). Pokud máš ten správný motiv a vyhovuje ti 40 ASA... jo.
Emulze neprojevila žádné slabiny, došlo však k dosud nevyřešenému problému:
Do plechovky jsme hodili současně dva Efke, jeden R50 ze starší výroby, jeden čerstvě ve středu zakoupený 50 ADOX. Náhodou jsme je nasměrovali na stejný motiv, ve stejný čas a opravdu náhodou s identickými hodnotami expozice – jedna expozice byla „rozdělena“, hodnoty byly sděleny hlasem – a exponovali jsme je v různých fotoaparátech – v mém Cord Vb a v Mamiya Cirněčem v dobrém funkčním stavu. ADOX je výrazně podexponovaný.
Jo a ještě: 12minutové první vyvolání se u Efke R50 zdá být v pořádku, to se někdy prověří sensitometricky. Někdy. A ještě jedna výhrada: jde o jeden film, takže základ pro vyhodnocení je trochu slabý.
>Lucky 100 jsme teď ve Steinkimmenu zkusili obráceně, i když jsem za ten nápad nejdřív schytal vynadáno
Hihi. Byli jsme moc zlí a děsiví? ;-)
> Velmi teplý tón, ještě o něco teplejší než u R100 (můj dojem)
Ano. Ploché a tónově jako tiocarbamidově tónovaný tisk, nějak bez síly.
> a díky panchromatické „ploché“ citlivosti vzniká dojem, který je asi typický pro >Lucky, podle mého názoru trochu rozmazaný,
Vyjádřil bych to takhle: Rozlišení tónů je málo vyvinuté, jasné uspořádání není možné. Je to všechno nějak stejné šedé.
> jakmile jsou na snímku lidé, ale pro jiné motivy může vypadat docela dobře, resp. mohl by,
Ne, něco jiného – jakmile do hry vstoupí obloha, stane se to rozmazané. Starý problém známý z negativního Luckyho s mizernou AHU, přesvětlením, vlažnou ostrostí a nepovedenými tónovými hodnotami. Jasná obloha to vždycky srazí... a bylo to nápadné u lidí, jejichž trup v obraze přesahoval horizont.
> Kdybych byl lepší fotograf.
Ta mřížka Fordu byla v pohodě. :-)
> V sadě Foma to ale vychází jen na asi 40 až 50 ASA.
Spíš méně.
Mimochodem, stojí za to vyzkoušet i filmy s lehkou šedou základnou, pokud nejsou v přímém srovnání s filmy na čirém nosiči, tedy pokud nejsou smíchány v zásobníku.
S pozdravem,
Roman
RomanJRohleder
Olivere,
co třeba SCALA nebo R100?
Roman
PhilippReichmuth
Ahoj Olivere,
no, když už znáš R100 a SCALA, můžeš klidně experimentovat. Diapozitivy z Lucky vypadají tak nějak v pohodě, ale nijak skvěle, a hlavně u mnoha motivů jsou prostě nevýrazné a nudné; v přímém srovnání s R100 byl ten druhý opravdu ve všech ohledech lepší – tónová škála, citlivost, ostrost atd. Nejlepší bude, když si jeden koupíš, ale ne víc, a přesvědčíš se sám. Ten film opravdu není tak skvělý.
K citlivosti: U Lucky 100 jsem měl na fotoaparátu nastaveno 50 ASA a většinou jsem provedl přeexponování o půl clony. To bylo v pořádku. Pár snímků jsem ke konci provedl expozici na skutečných 50 ASA, na nich toho moc není vidět. Pokud chceš vyzkoušet Lucky 400, navrhoval bych provést expozici na 150–160 ASA. To by se jistě dalo ještě optimalizovat, ale asi by to nestálo za tu námahu.
Chemikálie byly Foma-Diakit, první i druhý vývojka Fomadon LQR 12 minut v rotaci na CPE, vše při 20 °C, mezivlhčení výrazně kratší než v návodu s temperovanou vodou, zato zastavovací koupele před a po vyčištění a před fixací, takže vše velmi nenápadné. Chemie při vlastní přípravě nehraje žádnou roli, nanejvýš při výběru vývojky. Diapozitivy by se ještě daly tónovat. Ukázkové snímky budou k dispozici, až budu mít diapozitivy zpět :)
Philipp
PhilippReichmuth
Ahoj Romane,
> Lucky 100 jsme teď ve Steinkimmenu otočili,
> i když jsem za ten nápad nejdřív schytal vynadáno
Hihi. Byli jsme moc zlí a děsiví? ;-)
Strašně! Ale někdy prostě musíš být neústupný :) Bylo to spíš zábavné video se zábavnými motivy.
> Kdybych byl lepší fotograf.
Ta mřížka Fordu byla v pohodě. :-)
Výsledek mě přece jen překvapil. Ten Ford byl zářivě červený; na diapozitivu z toho ale vůbec nic není.
Lucky-dia jsem roztřídil mezi R100 podle principu slepého pokusu, abych zjistil, jak dobře je lze jako divák rozeznat. Jaká byla vaše úspěšnost?
Philipp
PhilippReichmuth
Ahoj Olivere,
[font="Courier"]v mém posledním příspěvku pro tebe jsem si spletl „Kl?en“ s „Bleichen“. Podívej se na ten článek, na který odkazuji.
Philipp
Christoph
Rollei R3 má také průhledný nosič. Zatím jsem ale od nikoho nečetl, jak vypadá výsledný diapozitiv, jaká je citlivost atd.
Christoph
Jak jsem právě napsal v jiném tématu (ale hodí se to i sem): právě jsem vyvolal film Agfa SCALA pomocí sady Foma pro reverzní vyvolávání. Film jsem provedl expozicí na 22 DIN. Na první pohled vypadá dobře. Postup jsem provedl stejně jako u filmu Fomapan R 100, tedy se stejnými časy a stejným rytmem protřepávání.