Oliver
Witam
Jakie filmy czarno-białe nadają się do wywołania jako slajdy?
Wiem, że do wywołania odwróconego najlepiej nadają się filmy z przezroczystym nośnikiem, ale kto z was ma takie filmy?
Lucky SHD 100 /400
Fuji Neopan 400 / 1600
Jakie inne filmy się jeszcze nadają?
Kilka wskazówek dotyczących wywoływacza też by się przydało (chemia, czas lub przykładowe zdjęcia)...
Pozdrawiam
Oliver
PhilippReichmuth
Cześć Oliver,
na początek klasyczne czarnobiałe diapozytywy:
* Agfa SCALA (nie ma jednak swojej nominalnej czułości 200 ASA)
* Foma R100 jako mój pierwszy wybór. Litera „R” jest ważna. B)
Następnie, jeśli ostrożnie obchodzisz się z emulsją, również:
* Efke 50 (prawdopodobnie również 100 lub 25); jak to zrobić, czyli jak ostrożnie obchodzić się z emulsją, opisano w odpowiednich artykułach (Hilgert/Rohleder, „Kehrt um!”).
* Maco PO100c też się nadaje, nie różni się zbytnio od odpowiednich filmów Efke, jest głównie droższy.
Lucky 100 wypróbowaliśmy teraz w Steinkimmen, chociaż za ten pomysł musiałem najpierw zjeść burę :) Bardzo ciepła tonacja, jeszcze nieco cieplejsza niż w R100 (moje wrażenie), a dzięki panchromatycznej „płaskiej” czułości powstaje typowe dla Lucky’ego, moim zdaniem nieco mętne wrażenie, gdy tylko na zdjęciu pojawiają się ludzie, ale w przypadku innych motywów może wyglądać całkiem dobrze, a przynajmniej mógłby, gdybym był lepszym fotografem. W zestawie Foma osiąga jednak tylko około 40 do 50 ASA. Myślę, że można to przenieść na 400; po tym weekendzie intuicyjnie nie naświetlałbym go przy ponad 200 ASA. Musisz dobrze się zastanowić, czy podoba ci się ten wygląd, jest on dość specyficzny, a w zakresie około 100 ASA prawdopodobnie lepiej sprawdzi się R100.
Inni mogą powiedzieć na ten temat więcej. Po prostu spróbowałbym z wybranym przez ciebie filmem i ostrożnie go wywołał, stosując kąpiele zatrzymujące przed i po wybielaniu oraz przed utrwalaniem, a zmiany temperatury ograniczając do minimum 1 stopnia, tak jak opisano w wyżej wymienionym artykule.
Philipp
Christoph
Film Maco Po 100c wywołałem w procesie SCALA, co daje czułość 22 DIN. Powstały bardzo ładne diapozytywy. Sam też chcę kiedyś spróbować wywołać ten film. Podobno przy użyciu zestawu do wywoływania odwracalnego Kodak T-Max można uzyskać czułość 21 DIN. Słyszałem o tym tylko, ale jeszcze sam tego nie wypróbowałem.
Bardzo chętnie używam Fomapan R100 z zestawem do odwracalnych filmów Foma. Chcę nim wywołać filmy Agfa-Scala. Powinny osiągnąć czułość 22 DIN. Pierwszy już poddałem naświetlaniu, ale jeszcze nie zdążyłem go wywołać.
Oliver
Dzięki, Philipp, dzięki, Christoph
Racja, zapomniałem o Agfa SCALA. Fomapan R100 używam w wersji na wąską taśmę 8 mm do mojego aparatu DS8. A Fomakit jest idealny dla początkujących.
Wywołałem kilka rolek Fomapan DS8 R100 przy użyciu zestawu do odwracania od Fomy. Wyniki były naprawdę niezłe.
Jednak stało się to dla mnie zbyt nudne i stopniowo zastąpiłem chemikalia innymi komponentami od Tetenal lub Calbe. Kąpiel wybielająca oraz łaźnia czyszczącą przygotowuję teraz samodzielnie w kuchni.
Chcę trochę poeksperymentować z filmami i chemikaliami.
Filmy Lucky SHD 100 i SHD 400 są po prostu bardzo tanie i warte wypróbowania.
Jeśli zdecyduję się na Lucky SHD 100, czy powinienem go naświetlać jako 50 ASA? A co z Lucky 400?
Kto ma jeszcze jakieś sugestie i wskazówki?!?! Ale proszę, tylko nie SCALA ani Fomapan R.
Pozdrawiam
Oliver
RomanJRohleder
Gunamd,
>W takim razie, jeśli obchodzisz się z emulsją ostrożnie, to również:
>* Efke 50 (prawdopodobnie też 100 lub 25); jak to zrobić, czyli jak >ostrożnie obchodzić się z emulsją, opisano w odpowiednich artykułach (Hilgert/Rohleder, „Kehrt >um!”).
Działa. Wygląda naprawdę przyzwoicie w projekcji, ziarno nie było widoczne przy średnich powiększeniach (chociaż pewną rolę odgrywa tu struktura ramek szklanych AN). Jeśli ma się odpowiedni motyw i radzi sobie z czułością 40 ASA... no to tak.
Emulsja nie wykazała żadnych słabości, jednak pojawił się jak dotąd niewyjaśniony problem:
Wrzuciliśmy do puszki jednocześnie dwa filmy Efke, jeden R50 ze starszej produkcji, a drugi świeżo kupiony w środę ADOX 50. Przypadkowo skierowaliśmy je na ten sam motyw, w tym samym czasie i naprawdę przypadkowo przy identycznych wartościach ekspozycji – jedna ekspozycja została „podzielona”, wartości podano ustnie – w różnych aparatach – moim Cord Vb, Mamiya Cirgendwas w dobrym stanie technicznym. ADOX jest mocno niedoświetlony.
Aha: 12 minut pierwszego wywoływania wydaje się w porządku w przypadku Efke R50, zostanie to kiedyś zbadane sensitometrycznie. Kiedyś. I jeszcze jedno zastrzeżenie: to tylko jeden film, więc baza do oceny jest nieco skromna.
> Lucky 100 odwróciliśmy teraz w Steinkimmen, chociaż za ten pomysł musiałem najpierw zjeść burę
Hihi. Czy byliśmy bardzo źli i przerażający? ;-)
> Bardzo ciepła tonacja, jeszcze nieco cieplejsza niż w R100 (moje wrażenie)
Tak. Płaski i w tonacji jak odbitka tonowana tiomocznikiem, jakoś bez siły.
> a dzięki panchromatycznej „płaskiej” czułości powstaje wrażenie, typowe dla Lucky, moim zdaniem nieco mętne,
Ująłbym to tak: zróżnicowanie tonów jest słabo rozwinięte, nie da się uzyskać wyraźnej hierarchii. To wszystko jest jakoś tym samym szarym.
> gdy tylko na zdjęciu pojawiają się ludzie, ale w przypadku innych motywów może wyglądać całkiem dobrze,
Nie, coś innego – gdy tylko w grę wchodzi niebo, robi się mętno. Stary problem znany z negatywów Lucky'ego: kiepska czułość, prześwietlenia, słaba ostrość i nieudane wartości tonalne. Jasne niebo zawsze to psuje... i było to szczególnie widoczne w przypadku osób, których tułów w kadrze wychodził poza linię horyzontu.
> Gdybym był lepszym fotografem.
Kratka Forda była w porządku. :-)
> W zestawie Foma osiąga jednak tylko około 40 do 50 ASA.
Raczej mniej.
Nawiasem mówiąc, warto wypróbować również filmy z lekką szarą bazą, o ile nie są one używane w bezpośrednim porównaniu z filmami na przezroczystym nośniku, czyli nie są mieszane w kasecie.
Pozdrawiam,
Roman
RomanJRohleder
Oliver,
a może SCALA albo R100?
Roman
PhilippReichmuth
Cześć Oliver,
no cóż, skoro znasz już R100 i SCALA, możesz spokojnie poeksperymentować. Diapozytywy z Lucky wyglądają jakoś w porządku, ale nie są też dobre, a przede wszystkim w przypadku wielu motywów są po prostu mdłe i nudne; w bezpośrednim porównaniu z R100 ten ostatni był lepszy naprawdę pod każdym względem – w zakresie tonów, czułości, ostrości itp. Najlepiej kup sobie jedną rolkę, ale nie więcej, i przekonaj się sam. Ten film naprawdę nie jest zbyt dobry.
Co do czułości: w przypadku Lucky 100 ustawiłem czułość aparatu na 50 ASA i zazwyczaj przeprowadzałem prześwietlenie o pół stopnia. To było w porządku. Kilka zdjęć pod koniec naświetliłem przy prawdziwej czułości 50 ASA, na nich niewiele widać. Jeśli chcesz wypróbować Lucky 400, proponowałbym naświetlać go na 150-160 ASA. Na pewno dałoby się to jeszcze zoptymalizować, ale raczej nie jest to warte zachodu.
Użyłem chemikaliów Foma-Diakit, zarówno w pierwszym, jak i drugim etapie wywoływania Fomadon LQR przez 12 minut w obrocie na CPE, wszystko w temperaturze 20°, płukania pośrednie znacznie krótsze niż w instrukcji przy użyciu wody o odpowiedniej temperaturze, za to etapy kąpieli zatrzymującej przed i po klarowaniu oraz przed utrwalaniem, więc wszystko bardzo standardowo. Chemia przygotowana samodzielnie nie ma żadnego znaczenia, co najwyżej przy wyborze wywoływacza. Diapozytywy można by jeszcze poddać tonowaniu. Przykładowe zdjęcia będą dostępne dopiero wtedy, gdy odzyskam diapozytywy :)
Philipp
PhilippReichmuth
Cześć Roman,
> W Steinkimmen odwróciliśmy teraz Lucky 100,
> chociaż najpierw musiałem znieść krytykę za ten pomysł
Hihi. Czy byliśmy bardzo źli i przerażający? ;-)
Straszni! Ale czasami trzeba po prostu być nieugiętym :) To była przecież raczej zabawa z zabawnymi motywami.
> Gdybym był lepszym fotografem.
Kratka Forda wyszła całkiem nieźle. :-)
Efekt zdjęcia mnie jednak zaskoczył. Ford był jaskrawoczerwony; na diapozytywie nie widać tego w ogóle.
Posortowałem diapozytywy Lucky'ego według zasady próby ślepej między R100, żeby sprawdzić, jak dobrze można je rozróżnić jako widz. Jaka była wasza skuteczność?
Philipp
PhilippReichmuth
Cześć Oliver,
[font="Courier"]Popraw „Kl?en” na „Bleichen” w moim ostatnim poście do Ciebie. Zajrzyj do tego artykułu.
Philipp
Christoph
Rollei R3 ma przecież przezroczystą taśmę. Nie spotkałem się jednak jeszcze z żadną recenzją opisującą, jak wygląda ten film jako diapozytyw, jaką ma czułość itp.
Christoph
Jak już wspomniałem w innym wątku (ale pasuje to również tutaj): właśnie wywołałem film Agfa SCALA przy użyciu zestawu do wywoływania odwracalnego Foma. Film naświetliłem na format 22 DIN. Na pierwszy rzut oka wygląda dobrze. Proces przeprowadziłem dokładnie tak samo jak w przypadku Fomapan R 100, czyli z zachowaniem tych samych czasów i rytmu mieszania.