A_Mu
Ahoj Impexere,
váš papír ADOX Fine Print Vario Classic FB se mi velmi líbí. Nyní jsem vyzkoušel i variantu z PE (Easy Print Vario Classic), která se mi také moc líbí. Plánujete jej někdy nabídnout i v polomatném provedení? Úplně matný povrch není zrovna můj šálek kávy a u barytového papíru jsem spíše zvyklý na polomatný povrch (vzduchem sušený barytový povrch). Polywarmtone RC má přesně ten lesk, který se mi líbí – je to možné i u neutrální varianty?
S pozdravem,
Andreas
MirkoBoeddecker
Ahoj Andreasi,
všechno je to otázka prodejních čísel.
V současné době se modely Vario Classic Easyprint a Fineprint prodávají velmi dobře.
Počáteční potíže s tmavě červeným světlem se zdají být nyní překonány.
Pokud se bude tento trend udržovat, budeme tisknout i na jiné podklady.
Musíme však vždy objednat 25 000 m² podkladu najednou, což je opravdu hodně papíru a vysoká vázanost kapitálu (na mnoho měsíců).....
S pozdravem,
Mirko
Gast
Dobrý den,
měl bych také jednu otázku, a to ohledně následujícího tvrzení:
„Počáteční potíže se světlem tmavě červené barvy se zdají být nyní překonány.“
Co to vlastně znamená? S červeným, respektive tmavě červeným světlem už nejsou žádné problémy, ale oranžové světlo stále není v pořádku, chápu to správně?
Od jaké vlnové délky je to bezpečné, 650 nm a více?
Děkuji a pozdravuji
Taher
MirkoBoeddecker
Ahoj Tahere,
ne, ten papír má stále stejnou citlivost.
Změna citlivosti je extrémně náročná na testování.
U fotografických papírů nikdo nedokáže uvést přesnou hodnotu v nm.
To jsem už zmínil i dříve v jiném vlákně.
Musíte to vyzkoušet sami. Neexistuje žádná alternativa. A neexistovala ani dříve.
Zejména proto, že neexistují žádné světelné zdroje – kromě možná LED diod nebo spektrálních výbojek –, které by jako osvětlení poskytovaly přesné údaje v nm.
Standardní červené žárovky Phillips jsou v pořádku.
AP lampy pouze tehdy, pokud ještě nevybledly.
Překonáním počátečních obtíží mám na mysli všechny nespokojené zákazníky, kteří neprovedli test závoje a nedokázali na papíře rozpoznat závoj, ale byli toho názoru: „Ten papír nevykazuje žádné kontrasty“, „Ten papír je šedý“ atd.
Zcela nezávisle na otázce náhrady materiálu nebo toho, kdo za to nyní nese vinu, jsem si nebyl tak jistý, zda to nezničí prodej toho papíru.
Byly tam skutečně celé třídy prváků z berlínských fotografických škol, kteří si ten papír koupili jen proto, že byl nejlevnější – pak dostali pořádný závoj a reklamovali to slovy: „Ilford je bezchybně bílý, takže váš papír je na hovno a šedý“.
To mě dost vyděsilo. Berlíňané si alespoň přijdou reklamovat, protože chtějí zpátky své peníze. Ty pak můžete posadit do pronajaté temné komory, rozsvítit červené světlo a říct: „Tady to udělejte!“
Pak vám uvěří, když to uvidí na vlastní oči.
Ale co ty stovky lidí venku, kteří si myslí totéž, ale nestěžují si, nýbrž se k papíru obracejí zády?
Díkybohu ale zřejmě ještě existuje dost lidí, kteří vědí, co dělají, a u nich se papír vyvíjí právě správně.
Možná pomůže i první stránka katalogu.
S pozdravem,
Mirko
ultra8
Je barytový papír ADOX vůbec vhodný pro sušení horkým vzduchem? Ani při nízkých teplotách se mi ho zatím nepodařilo vysušit tak, aby zůstal rovný...
Sušení na vzduchu pod těžkou deskou proběhne bez problémů, ale sušička z fotografie udělá zvlněnou, nevzhlednou kopii.
MirkoBoeddecker
Jaký papír ADOX jsi použil?
RomanJRohleder
Mirko,
pokud si dobře vzpomínám, měl Joerg/Ultra8 problém s PWT – na podzim měl potíže s zvlněnými okraji při sušení horkým vzduchem.
Tisky Vario Classic, které jsem od něj viděl, byly rovné jako prkno.
Roman
ultra8
Mirko,
pokud si dobře vzpomínám, měl Joerg/Ultra8 problém s PWT – na podzim měl potíže s zvlněnými okraji při sušení horkým vzduchem.
Tisky Vario Classic, které jsem od něj viděl, byly rovné jako prkno.
Roman
[right][post="5278"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Přesně naopak :) Forte PWT leží rovně jako prkno, ADOX Vario-Classic se vlní.
Pozdrav
RomanJRohleder
Joergu,
prostě stárnu...
Roman
ultra8
;-) U mě už je před tím ta velká trojka... pomalu stárnu :)
Ale co se týče papíru ADOX, jak dlouho by se měl fixovat a oplachovat? A co sušení horkým vzduchem?
Ano