A_Mu
Witajcie, Impexer,
Jestem pod wielkim wrażeniem waszego papieru ADOX Fine Print Vario Classic FB. Teraz wypróbowałem wersję z polietylenem (Easy Print Vario Classic), która również bardzo mi się podoba. Czy planujecie kiedyś wprowadzić ten papier w wersji półmatowej? Papier całkowicie matowy niekoniecznie mi odpowiada, a jeśli chodzi o baryt, to wolę wersję półmatową (powierzchnia barytowa suszona na powietrzu). Papier Polywarmtone RC ma już ten połysk, który mi się podoba – czy jest to możliwe również w wersji neutralnej?
Pozdrawiam,
Andreas
MirkoBoeddecker
Cześć Andreas,
To wszystko zależy od wyników sprzedaży.
Obecnie modele Vario Classic Easyprint i Fineprint cieszą się dużym powodzeniem.
Wydaje się, że początkowe trudności związane z ciemnoczerwonym światłem zostały już pokonane.
Jeśli sytuacja będzie się nadal poprawiać, zaczniemy produkować również na innych nośnikach.
Trzeba jednak zamawiać 25 000 m² nośnika za jednym razem, a to już spora ilość papieru i duże zamrożenie kapitału (na wiele miesięcy).....
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Witam,
Mam też jedno pytanie dotyczące następującego stwierdzenia:
„Wydaje się, że początkowe trudności z ciemnoczerwonym światłem zostały już pokonane”.
Co to oznacza w praktyce? Nie ma już problemów z czerwonym lub ciemnoczerwonym światłem, ale nadal nie ma zgody na pomarańczowe – czy dobrze to zrozumiałem?
Od jakiej długości fali można czuć się bezpiecznie, 650 nm i więcej?
Dziękuję i pozdrawiam
Taher
MirkoBoeddecker
Cześć Taher,
nie, papier ma nadal taką samą czułość jak dotychczas.
Zmiana czułości wymaga przeprowadzenia niezwykle czasochłonnych testów.
Nikt nie jest w stanie podać jednoznacznej wartości w nm w przypadku papierów fotograficznych.
Wspomniałem o tym już wcześniej w innym wątku.
Musicie sami to przetestować. Nie ma innej możliwości. Nie było jej też wcześniej.
Zwłaszcza że nie ma źródeł światła – poza ewentualnie diodami LED lub lampami parowymi – które jako oświetlenie dostarczałyby dokładnych danych w nm.
Standardowe lampy czerwone firmy Phillips są w porządku.
Lampy AP tylko wtedy, gdy nie są jeszcze wyblakłe.
Przez pokonanie początkowych trudności rozumiem wszystkich niezadowolonych klientów, którzy nie przeprowadzili testu na zamglenie i nie potrafili rozpoznać zamglenia na papierze, ale byli zdania: „Ten papier nie daje kontrastu”, „Ten papier jest szary” itp.
Zupełnie niezależnie od kwestii wymiany materiału czy tego, kto jest winny, nie byłem pewien, czy to nie zabije sprzedaży tego papieru.
Były tam całe klasy studentów pierwszego roku berlińskich szkół fotograficznych, którzy kupili ten papier tylko dlatego, że był najtańszy – a potem dostali grubą mgiełkę i reklamowali się słowami: „Ilford jest idealnie biały, więc wasz papier jest gówniany i szary”.
Wtedy się zaniepokoiłem. Berlińczycy przynajmniej składają reklamacje, bo chcą odzyskać pieniądze. Można ich wtedy posadzić w wynajętym laboratorium, włączyć czerwone światło i powiedzieć: „Zróbcie to tutaj!”.
Wtedy uwierzą, gdy sami to zobaczą.
Ale co z setkami innych, którzy myślą tak samo, ale nie składają reklamacji, tylko odwracają się od tego papieru?
Na szczęście jest jeszcze wystarczająco dużo ludzi, którzy wiedzą, co robią, i u których ten papier działa naprawdę dobrze.
Być może pomocna będzie też pierwsza strona katalogu.
Pozdrawiam,
Mirko
ultra8
Czy papier barytowy ADOX nadaje się w ogóle do suszenia na gorąco? Nawet przy niskich temperaturach nie udało mi się jeszcze wysuszyć go tak, by był płaski...
Suszenie na powietrzu pod ciężką płytą przebiega bez problemów, ale suszarka na gorąco sprawia, że zdjęcie staje się pofałdowane i nieestetyczne.
MirkoBoeddecker
Jakiego papieru ADOX użyłeś?
RomanJRohleder
Mirko,
O ile dobrze pamiętam, Joerg/Ultra8 miał problem z PWT – jesienią napotkał trudności związane z pofalowanymi krawędziami podczas suszenia na gorąco.
Wydruki Vario Classic, które u niego widziałem, były płaskie jak deska.
Roman
ultra8
Mirko,
O ile dobrze pamiętam, Joerg/Ultra8 miał problem z PWT – jesienią napotkał trudności z pofalowanymi krawędziami podczas suszenia na gorąco.
Wydruki Vario Classic, które widziałem u niego, leżały płasko jak deska.
Roman
[right][post="5278"]<{POST_SNAPBACK}>[/post][/right]
Dokładnie odwrotnie :) Forte PWT leży płasko jak deska, a Adox Vario-Classic się faluje.
Pozdrawiam
RomanJRohleder
Joerg,
ja też się starzeję...
Roman
ultra8
;-) U mnie pojawiła się już ta wielka trójka... powoli się starzeję :)
A co do papieru ADOX, jak długo należy go utrwalać i płukać? A co z suszeniem na gorąco?
Tak