sabine
Ahoj, milí členové fóra.
Bylo by skvělé, kdybyste se se mnou podělili (pokud nějaké máte) o své zkušenosti s modelem Paterson FX-39.
S pozdravem
Sabine
Gast
Ahoj Sabine,
vyzkoušel jsem FX-39 s filmy APX100, Delta100 a Acros. Nejdůležitější zjištění: Uvedené doby vyvolávání jsou pouze orientační. Bez ohledu na údaje na návodu je skutečná citlivost o něco nižší než jmenovitá citlivost filmu (viz komentáře Mirka k vývojce ADX). S trochou štěstí dosáhneš s filmem Acros 64 ASA, u těch dalších dvou 80 ASA. Těchto citlivostí se dosahuje i s mnoha jinými vývojkami pro tyto filmy. To znamená, že jsem nezaznamenal zvýšení citlivosti, jak bylo uvedeno v návodu.
Jako charakteristické pro tuto vývojku jsem zjistil, že při výrobcem doporučeném rytmu míchání má charakteristická křivka pro všechny tři filmy průběh ve tvaru písmene S a tím se odchyluje od ideální křivky (rozšířená střední část s rovným průběhem křivky). To vede k tomu, že v prostřední oblasti jsou šedé tóny reprodukovány o něco ostřeji, čímž dochází ke zdánlivému zvýšení ostrosti. Cenou za to je menší rozlišení šedých tónů ve stínech a světlech.
Zda je to výhodou, záleží na motivu.
S pozdravem,
Otto Beyer!