dobla
Dobrý den!
Na vašich stránkách jsem se dočetl, že Axomat 4 lze vyvrtat na M39.
Jak na to nejlépe jít a na co je třeba dávat pozor?
Chtěl bych případně vyjmout desku a vyvrtat otvor stupňovým vrtákem, ale nevím, jak tam pak znovu vytvořit závit, nebo snad deska sama o sobě nemá závit?
Moc děkuji!
Gast
... nejjednodušší je to udělat na soustruhu. Odneste originální díl do zámečnictví, přiložte náčrt, jak by to mělo vypadat, a pak by to neměl být žádný problém.
S pozdravem
Ronald
Gast
Takovou desku si ale můžete koupit i u strýčka Mirka. V katalogu je každopádně uvedena za 16,24 €.
dobla
Nejprve děkuji za odpovědi!
Bohužel je deska v katalogu uvedena pouze pro Axomat 5, i když si vlastně myslím, že by mohla pasovat i do Axomatu 4, ale někde jsem četl, že tomu tak není.
Možná se zeptám Mirka ;-)
cfb_de
Ahoj,
Určitě bys měl nejdřív zkusit zeptat se Mirka. Občas se mu totiž z nějakých tajných zdrojů, na které se po pádu zdi zapomnělo, dostanou i vhodné součástky. A než je vyhodí jen proto, že už nesmí obchodovat s použitým zbožím, mohl by ti je za malý poplatek levně předat. (Hádejte, odkud pochází moje první deska Opemus 5 pro 35mm objektiv pro Pocket/Minox, odkud má můj Opemus 5 svou desku M39...)
Druhou možností je skutečně to, že zajdeš k nejbližšímu kovodělníkovi/instalatérovi/automechanikovi/mechanikovi na traktory, vezmeš s sebou „originální desku“ a svůj objektiv a řekneš jim: „Prosím přesně takhle, jen M39 pro tento objektiv uprostřed“. To ti udělají, u dobrého obráběče na soustruhu to určitě nezabere ani deset minut (to já potřebuju i bez toho, že bych se to naučil, jsem chemik), pokud má k dispozici odpovídající rydlo (teď mě hned opraví, jak se ta věc správně jmenuje...) na ten závit. Bude to stát asi tak 20 náhradních marek do pokladničky na kafe. Černě to můžeš natřít sám, Revell na to vyrábí vhodnou matnou černou barvu. Vysoce oficiálně brünované, s objednacím číslem, dodacím listem a fakturou by to mohlo být o něco dražší.
Předpokladem pro to druhé je samozřejmě soustruh. Ale první firma, na kterou se obrátíš, tě odpovídajícím způsobem nasměruje dál, pokud to sama nezvládne.
Ještě pár poznámek k dílu: Šikmá hrana na vnějším okraji desky, kde se věc upíná do zvětšovacího přístroje, je vlastně šikmá jakkoli. Musí se jen vejít pod obě podpěry naproti upínací šroubu. O zbytek se postará šroub, případně s kouskem lepenky pod ním. Průměr je zde kritičtější.
Mírně zapuštěný závit objektivu (asi patnáct milimetrů) je docela dobrý, protože pak můžeš pracovat i s 40mm WA a dostat tak větší rozměry na základní desku. Axomaty se totiž nedají vytažit nijak zvlášť vysoko. U tubusu otočeného dovnitř pak dávej pozor na vnější průměr objektivu a klidně ho vytoč až na doraz. Prostor kolem skla neuškodí. To je moje zkušenost s mou druhou 35mm deskou, kterou jsem si sám vyrobil (ta se samozřejmě u Opemusu jako MF část nezasouvá jen patnáct milimetrů dovnitř, ale skoro padesát).
Ne, žádné rozměry nemám. Hliníkový blok na stůl, trochu to otočit, zašroubovat závit, hotovo. Vyrobeno zcela podle představ, hrubé představy a intuice. Ale překvapivě to sedí :-)
S pozdravem,
Franz
Gast
Nechci nikoho odradit od toho, aby se s technologií obrábění seznámil blíže.
Ale přesto ještě jednou: katalog, str. 69, poslední řádek u cenových údajů
Gast
Musím říct, že tohle fórum je fakt super.
V katalogu se na další stránce zmiňovaly desky pro starší přístroje, ale nic tam nebylo; našel jsem to ale v tabulce na téže stránce (díky, Der König der Buchhalter).
To, že tam není uvedeno žádné kódové číslo, mi ale nevěstí nic dobrého...
Dnes večer zadám Mirkovi objednávku na desku a doufám, že ji ještě má / sežene.
Pokud ne, asi se vrátím k řešení vlastní výroby.
Ještě jednou moc děkuji!
MirkoBoeddecker
Franzi,
kvůli vězení a vašemu šílenému terorismu v oblasti spotřebitelských práv už bohužel nesmím prodávat žádné použité zboží s připojenou zástrčkou.
Desky nejsou problém a jsou k dispozici. Stejně tak kovové vložky a sklenice, ale sklenice prodáváme pouze v Berlíně, protože je příliš pracné připravovat sklad pro zasílání.
Deska by měla pasovat do Axomatu 4, pokud už v něm má černou desku.
ALE tlustý, nový plastový Rodagon se v režimu „klobouk nahoru“ (tedy ne v režimu „hrnec“, kdy je deska prohnutá dolů, ale když směřuje nahoru do přístroje jako nasazený klobouk) nedá správně zašroubovat, protože je tak tlustý, že clonový kroužek se zasekne o stěnu.
S pozdravem,
Mirko
dobla
Ahoj!
Objednal jsem si u vás mimo jiné i desku e-mailem.
Černou desku už mám.
Chápu to správně: v režimu „hrnec“ se vejdou všechny objektivy, protože nic nepřekáží, zatímco v režimu „klobouk“ jen ty štíhlejší?
Pořídil jsem si Rogonar-S, jaká je šance, že se vejde i do režimu „klobouk“?
Myslím, že ten objektiv není tak velký.
V čem vlastně přesně spočívá výhoda tohoto tvaru? Originální deska je přece plochá, takže nic s hrncem a kloboukem.
S pozdravem
Daniel
MirkoBoeddecker
Ahoj Danieli,
Kolekce „Topf“ a „Hut“ je potřeba k vyrovnání rozdílu v ohniskové vzdálenosti mezi 50 mm a 80 mm.
Jinak by se s 50mm objektivem nedalo zaostřit na nekonečno a s 80mm objektivem na menší formáty.
Deska byla navržena tak, aby byla užitečná jak pro Opemus (6x6), tak pro Axomat (35 mm).
U Axomatu to vlastně není potřeba, protože potřebuje jen jeden objektiv (50 mm), ale člověk je prostě vázán systémem.
U potu se může stát, že nebudeš moct fotit velké snímky, a u klobouku se může stát, že se objektiv zasekne...
Verze S potřebuje o pár milimetrů víc než verze bez S kvůli osvětlení clony :-(
S pozdravem,
Mirko
dobla
Ahoj!
Deska dorazila a:
Hodí se i na Hut!
Objektiv se sice nedá zašroubovat úplně, na to je opravdu příliš velký, ale zapadne asi na 4 závity; clonu lze přesto nastavit, protože pohyblivý je pouze kroužek, zbytek objektivu nikoli (nevím, jak to popsat).
Jak jsem to viděl, má např. APO-Rodagon stejné rozměry, tzn. že by měl také sedět.
Možná se v neděli dostanu k zvětšování, pak si konečně užiju ten „kvantový skok v kvalitě“ ;-)
Ještě jednou díky za všechny odpovědi.
S pozdravem
Daniel