Gast
Dobrý den,
našel jsem starý exponovaný barevný film Orwo NP24. Jelikož se pravděpodobně jedná o staré rodinné snímky z doby před rokem 1989, rád bych se pokusil ho nechat vyvolat. Je tu nějaká šance na úspěch? Sám se v vyvolávání barevných filmů vůbec nevyznám. Je proces C41 ten správný?
Moc děkuji
Schwedenstahl
Ahoj, zkus se podívat na web www.super8.nl. Je tam někdo, kdo má zkušenosti se starými procesy a takové věci i vyvíjí. C 41 je určitě špatně. Když to vygooglíš, najdeš ale i recepty na Orwo a můžeš si vývojku namíchat sám, i když u filmu to asi nemá moc smysl.
S pozdravem
Marwan
Gast
Ahoj Larsi!
NP znamená „negativní panchromatický“, jde tedy o černobílý film.
Oleksander
Gast
Ahoj,
našel jsem pár stránek z příruček ORWO a AGFA ve formátu PDF. Chcete-li si je stáhnout, požádejte mě o přihlašovací údaje na stránce silberphotographie. Je to zdarma. :rolleyes: Mimochodem, najdete tam ke stažení ještě mnohem více informací. :D
S pozdravem a hodně světla!
Ralph B)
Gast
Nebyl NP24 ekvivalentem filmu Ilford FP4 od společnosti Orwo?
Gast
Máš pravdu, Olexandere, ten barevný film se jmenuje NC21. Ten černobílý Orwo jsem vyvolal včera (původní vývojka ORWO). – Kromě toho nalezeného barevného filmu tam byly také tři černobílé
Výsledek: velmi syté negativy, tak syté, že se mi zatím nepodařilo udělat ani jednu papírovou kopii, která by vypadala alespoň trochu dobře. Přemýšlím, jestli by Farmerscher Abschwächer mohl být řešením? Má s tím někdo zkušenosti? Větší kontrast z toho asi taky nedostane, že?
S barevným filmem NC21 jsem stále trochu bezradný.
Díky
Gast
Právě jsem na stránkách silberphotographie.de našel technický list k vyvolávání filmu NC21; vyvolávací sada C5168.
Teď se podívám, jestli se to ještě někde dá sehnat, ať už jako replika nebo originál... (bohužel jsem ještě nikdy nevyvolával barevný film... jsem zvědavý)
Gast
Larsi,
mám vývojovou sadu od Swemy, ale asi by nemělo smysl ti ji posílat z Ukrajiny, je to jen podobné, ne úplně stejné.
Zkus prostě C41 nebo černobílý, u černobílého pak musíš vyblednout barviva a zůstane ti stříbrný obraz.
S pozdravem
Oleksander
Gast
Ahoj Oleksandere,
mám ještě pár starých ORWOS, kolik by to stálo, kdybys mi tu sadu prodal?
Napiš mi svou adresu a já ti pošlu peníze poštou, pokud se ti to podaří sehnat.
Richard
Gast
Kluci, vyřešte to přes e-mail, jinak vám vyklidí byt.
Gast
Byl jsem teď tady v Drážďanech ve fotolaboratoři Foto Günter a ten milý člověk má někoho, kdo tam občas zpracovává zbytky barevných chemikálií značky Orwo. Možná budu mít štěstí, ale kvůli jedinému filmu se to asi nevyplatí! Takže tady teď skrytá reklama: Königsbrücker Straße naproti divadlu Schauburg, ve dvoře... :-)
Gast
Richarde,
myslím, že ten balík vůbec neprojde celním odbavením, navíc musím vyplnit spoustu formulářů, protože jde o chemikálie – je to dost práce.
Jestli si pro něj přijedeš, můžeš ho mít zadarmo :) ...