Gast
Witam,
znalazłem starą, naświetloną kolorową kliszę Orwo NP24. Ponieważ prawdopodobnie są to stare zdjęcia rodzinne sprzed 1989 roku, chciałbym spróbować ją wywołać. Czy jest na to szansa? Sam nie mam pojęcia o wywoływaniu kolorów. Czy proces C41 jest odpowiedni?
Bardzo dziękuję
Schwedenstahl
Cześć, spróbuj zajrzeć na stronę www.super8.nl. Znajdziesz tam osobę, która ma doświadczenie w pracy ze starymi procesami i zajmuje się opracowywaniem takich rozwiązań. C-41 to na pewno nie to. Jeśli jednak poszukasz w Google, znajdziesz też receptury ORWO i możesz samodzielnie przygotować wywoływacz, choć w przypadku filmu nie ma to pewnie większego sensu.
Pozdrawiam
marwan
Gast
Cześć, Lars!
NP oznacza „negatyw panchromatyczny”, a więc jest to film czarno-biały.
Oleksander
Gast
Cześć,
Zrobiłem pliki PDF z kilku stron podręczników ORWO i AGFA. Żeby je pobrać, poproś mnie o dane logowania do serwisu silberphotographie. To nic nie kosztuje. :rolleyes: Znajdziesz tam zresztą o wiele więcej materiałów do pobrania. :D
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych zdjęć!
Ralph B)
Gast
Czy NP24 nie był odpowiednikiem filmu Orwo dla Ilford FP4?
Gast
Masz rację, Olexander, nazwa tego kolorowego filmu to NC21. Film czarno-biały Orwo wywołałem wczoraj (oryginalny wywoływacz ORWO). – Oprócz znalezionego filmu kolorowego były tam też trzy czarno-białe
Wynik: bardzo gęste negatywy, tak gęste, że jak dotąd nie udało mi się uzyskać żadnego odbitki papierowej, która wyglądałaby przynajmniej w miarę dobrze. Zastanawiam się, czy rozcieńczalnik Farmerscher byłby rozwiązaniem? Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Prawdopodobnie nie zapewni to większego kontrastu, prawda?
Wciąż nie wiem, co zrobić z filmem kolorowym NC21.
Dziękuję
Gast
Właśnie znalazłem na stronie silberphotographie.de kartę techniczną dotyczącą wywoływania filmu NC21; zestaw wywoływczy C5168.
Teraz spróbuję sprawdzić, czy da się go jeszcze gdzieś zdobyć, jako replikę albo oryginał... (niestety nigdy wcześniej nie wywoływałem kolorów... jestem ciekawy)
Gast
Lars,
Mam zestaw do wywoływania firmy Swema, ale raczej nie warto wysyłać go do Ciebie z Ukrainy, bo jest tylko podobny, a nie identyczny.
Po prostu spróbuj C41 albo czarno-białe, a w przypadku czarno-białego musisz wyblaknąć barwniki i zachować obraz srebrny.
Pozdrawiam
Oleksander
Gast
Cześć Oleksander,
Mam jeszcze kilka starych egzemplarzy ORWOS – ile by to kosztowało, gdybyś mi sprzedał ten zestaw?
Podaj mi swój adres, a ja wyślę ci pieniądze pocztą, jeśli uda ci się to zdobyć.
Richard
Gast
Chłopaki, załatwcie to mailowo, bo inaczej wypróżnią wam mieszkanie.
Gast
Byłem właśnie w Dreźnie w laboratorium fotograficznym „Foto Günter” i ten miły człowiek ma kogoś, kto od czasu do czasu wykorzystuje jego resztki chemikaliów do wywoływania kolorów marki Orwo. Może mi się poszczęści, ale na jeden film to się chyba nie opłaca! A więc teraz trochę ukrytej reklamy: Königsbrücker Straße, naprzeciwko Schauburga, na podwórku... :-)
Gast
Richard,
Myślę, że ta paczka w ogóle nie przejdzie przez odprawę graniczną, a poza tym muszę wypełnić mnóstwo formularzy, bo to chemia – to spory kłopot.
Jeśli przyjedziesz i ją odbierzesz, możesz ją dostać za darmo :) ...