Cześć Mirco,
Obecnie eksperymentuję z waszymi błonami płaskimi ADOX i w tym celu kupiłem zbiornik Jobo Multi Tank 2 (2521) z wkładem do błon płaskich. Do tej pory przechylałem go ręcznie, ale jestem po prostu leniwy... Podczas mocowania zbiornika do CPE nie mogę znaleźć takiego ustawienia rolek, w którym zbiornik leżałby całkowicie poziomo. Uważam, że najlepszym ustawieniem rolek jest takie, w którym pomarańczowa krawędź zbiornika leży na rolkach, ale nawet wtedy zbiornik jest nieco pochylony (krawędź znajduje się wyżej niż dno). Czy tak powinno być?
Poza tym jest jeszcze kilka drobiazgów, np.: ponieważ CPE ma pokrętło do regulacji temperatury, a w wodzie znajduje się czujnik, przypuszczam, że można napełnić wannę wodą i ją podgrzać, aby chemikalia w zbiorniku nie ostygły. Czy są jakieś zasady dotyczące tego, ile wody należy/można wlać?
CPE ma dwa przełączniki dla dwóch różnych prędkości obrotowych. Można włączyć oba, wtedy zbiornik obraca się nieco wolniej niż w samym położeniu 1. Czy jest to dodatkowa prędkość, czy niedozwolone ustawienie, które szkodzi urządzeniu?
Jobo miało czarny, płaski klin z tworzywa sztucznego/poziomnicę o nazwie JO 4502. Dzięki dwóm takim elementom można wypoziomować zbiornik. W markecie budowlanym na pewno znajdzie się zamiennik.