william5
Dnes jsem v obchodě koupil balení ADOX Easyprint PE lesklý neutrální odstín 24x30. Včera jsem zpracoval poslední listy z předchozího balení. Před chvílí jsem se s novou zásobou pustil znovu do práce a musel jsem konstatovat značné rozdíly:
- nejviditelnější je výrazně méně lesklý povrch. Je spíše polomatný. Vypadá to neupraveně, řekl bych, že je to šmouhované.
- expoziční čas je výrazně delší než dříve. Při změně emulze počítám s odchylkami, ale ne až s dvojnásobnou dobou.
- doba vyvolání je rovněž delší
- nějak se mi nedaří dosáhnout syté maximální černé
- neexponovaná bílá je čistší než v předchozí dodávce
Zde jsou přesné údaje z obalu:
starší materiál (z před několika měsíci)
ADOX, VarioClassic, PEG, 50/24x30,5 cm, Em: 510581
nový materiál z dneška
VarioClassic, PEG, 24x30,5/50, Em: 408038
Zaznamenal někdo další také takové rozdíly? Změnili jste u FOTOIMPEXu výrobce? Rád bych se s tímto materiálem seznámil, ale takhle to prostě není jednodušší :( Nechci vyloučit, že dělám něco špatně, jen mě nic nenapadá.
S pozdravem, Jens
MirkoBoeddecker
Ahoj Williame,
prosím, zkontroluj si ještě jednou své balení.
V obchodě máme k dispozici výhradně emulzi s číslem 510581.
Emulze číslo 4 pochází z jara a už je vlastně delší dobu vyprodaná.
Domnívám se proto, že jsi včera koupil emulzi číslo 5 a ta s číslem 4 je novější.
Povrch by měl být stejný jako v létě – nosič nebyl změněn.
Existují však malé rozdíly v expozičním čase mezi lesklým a matným papírem kvůli rozptylu povrchu.
Celkově vzato ti momentálně bohužel vůbec nerozumím.
Žádný z popsaných efektů by neměl být takový, jak ho popisuješ.
Vše spíše nasvědčuje vyčerpané vývojce.
Šmouhy, dlouhý expoziční čas, žádný DMAX, delší doba zviditelnění: to vše jsou indikátory vyčerpané vývojky.
Nechci ti tu nic podsouvat. Jen to na první pohled zatraceně „smrdí“...
Zkus to prosím zkontrolovat.
S pozdravem,
Mirko
william5
Ahoj Mirko,
ano, omlouvám se, popletl jsem údaje o starém a novém materiálu. Správně je to takto:
Zde jsou přesné údaje z obalu:
Novější materiál (z před několika měsíci
)
ADOX, VarioClassic, PEG, 24x30,5/50, Em: 408038
nový materiál z dneška
VarioClassic, PEG, 50/24x30,5 cm, Em: 510581
Že by to byla vývojka, mohu s relativní jistotou vyloučit. Protože poté, co jsem vyvolal dva listy, jsem pokračoval s Polywarmtone. A ten se choval tak, jak jsem očekával. Černé tóny se objevily, expoziční časy seděly a stejně tak i doby vyvolávání... Těmi šmouhami jsem mimochodem nemyslel tón obrazu ani denzitu, ale povrch. Působí jako matná, nečistá deska.
Co mě hned na začátku zarazilo, byl nedostatek odrazu na povrchu. A to jsem zjistil už při vybalování v temné komoře. V tu chvíli papír ještě neviděl žádné chemikálie ani světlo :)
Zítra pro jistotu připravím novou vývojku. Jinak se rád zastavím s papírem v obchodě.
S pozdravem, Jens
MirkoBoeddecker
Jensi,
to si musím prohlédnout.
Momentálně ti bohužel nedokážu poradit.
Prosím, odevzdej balíček v obchodě a napiš na něj své zákaznické číslo.
S pozdravem,
Mirko
william5
Mirko, téměř všechno beru zpět. Promiň. Poté, co jsem papír vyvolal souběžně v novém roztoku N120 S, dosáhl maximální citlivosti 1a. Proč se však u papíru Polywarmtone RC neprojevují známky vyčerpání vývojky, mi zůstává záhadou. Je vůbec možné, že Warmtone nereaguje tak silně na vyčerpanou vývojku, nebo by v zásadě neměly všechny papíry reagovat relativně stejně? Omlouvám se každopádně za způsobené potíže.
Co však zůstává, je skutečně odlišný, výrazně méně lesklý povrch, a to i přes to, že se jedná o stejný druh papíru.
S pozdravem, Jens
MirkoBoeddecker
Jensi,
to s tím papírem si nedokážu vysvětlit – ledaže bys měl papír značky Foma, Kodak nebo Ilford.
Ten totiž obsahuje uložené látky z vývojky, a proto by fungoval i s vyčerpanou vývojkou.
Vysoký lesk závisí, i u PE papírů, na sušení.
Proto mají například profesionální vyvolávací stroje infračervenou sušicí jednotku, která zajišťuje lepší lesk než například sušení horkým vzduchem.
Určitou roli hraje také obsah vápníku ve vodě na promývání a to, zda jsi použil smáčedlo a/nebo zda se provádí stírání.
Zkusil bych pro zkoušku použít smáčedlo, provést stírání a použít maminčinu barvu na vlasy a otestovat, zda je vidět rozdíl.
S pozdravem,
Mirko