huehnerhose
Ahoj!
Nedávno jsem si pořídil balíček Fomatol PW, namíchal ho a byl jsem nadšený z tónu snímků (předtím jsem používal Eukobrom, obojí na FomaSpeed Variant). V prvním kole jsem vyvolal 4 snímky formátu 9x12. Poté jsem vývojku, stejně jako předtím Eukobrom, nalil do láhve Jobo a nastříkal na ni Protectan. Dnes jsem roztok nalil do misky a je extrémně zažloutlý, vypadá vlastně jako čerstvě namíchaný Ilfostop s indikátorem. Fotografie, které vyvolávám, jsou nějak bez kontrastu. To znamená, že je to všechno jakési šedohnědé, ale už tam nejsou žádné opravdu světlé partie.
Expoziční časy byly také extrémní, když je porovnám s předchozími v Eukobromu. Z čirého zoufalství, protože jsem už definitivně pochyboval o sobě, jsem si pak znovu připravil litr Eukobromu. Tam se snímky vrátily do normálu.
Moje úvahy se pak nejprve ubíraly směrem k expozičnímu času. Zkušební proužek v Eukobromu vyšel při cca 2 s dobře, ve Fomatolu se začalo černit (resp. hnědnout) až po 18–20 s. (Při dobách vyvolávání jsem se držel víceméně návodu, Fomatol 3–4 min a Eukobrom docela krátce 60 s, právě mi vypadlo z hlavy, co je na lahvičce).
Nakonec jsem prostě použil expoziční čas z Eukobromu pro jednu fotografii, kterou jsem pak vyvolal ve Fomatolu. Výsledkem byla fotografie, která vlastně nevypadá podexponovaně, ale spíše jako by nebyla úplně vyvolaná.
Proto si teď kladu otázku:
Je Fomatol nějak „oxidovaný“, nesprávně skladovaný nebo „vyčerpaný“? (Láhev stála, stejně jako všechny moje chemikálie, v temné komoře na půdě. Tam je tma a když tam nejsem, je tam relativně chladno)
Jsou ty rozdílné expoziční časy normální? (Bohužel už nemám ponětí, jak dlouho jsem při prvním použití Fomatolu exponoval)
Je to chyba v mém zpracování, nebo je to opravdu tím vývojkem? (Myslím, že to je ta hlavní otázka.)
Díky předem za přečtení.
Doplnění: Rozptýlené světlo nebo nesprávné osvětlení temné komory bych vyloučil, protože s Eukobromem mi všechno vychází (jenom nemám teplý tón snímků).
MirkoBoeddecker
Jak dlouho tam ten film ležel?
Pokud se papír v roztoku Eukobrom vyvolá dobře, ale v roztoku pro osobní fotoaparáty ne, pak je s velkou pravděpodobností vyčerpaná vývojka.
Za normálních okolností vydrží roztok při správném skladování minimálně 3–4 týdny.
S pozdravem,
Mirko
huehnerhose
Co se rozumí pod pojmem „správné skladování“ a je Fomatol citlivější než Eukobrom?
Roztok jsem připravil v neděli nebo v pondělí (20./21.), prášek jsem u vás koupil v sobotu.
Měl jsem ho v 1litrové láhvi Jobo, ve které předtím byl Eukobrom a kterou jsem předtím důkladně propláchl, ve skříni v mé temné komoře (tam je vždy tma, žádná okna ani nic podobného). Temná komora je v podkroví, takže tam je průměrná teplota 8–12 °C. Láhev nebyla úplně plná, proto jsem na ni nastříkal Tetenal Protectan.
Vzhledem k tomu, že se Eukobrom vždy choval skvěle, nic zlého jsem si nemyslel.
MirkoBoeddecker
To zní všechno dost podivně.
Tak by to být nemělo.
Nepodezříval jsi náhodou té vývojky?
S pozdravem,
Mirko
huehnerhose
Ne, nic takového... všechno jsem namíchal podle návodu a pak to prostě použil, říkal jsem si, že to ředění a změnu tónu snímku můžu zkusit až později :) . No, kdo ví, co se tam stalo.
Ten světlý hnědý odstín se mi moc líbí, asi prostě udělám další várku a uvidím.
Zatím mi při práci v temné komoře (téměř) všechno vyšlo na první pokus, byla to moje první zkušenost s práškovou chemií. Dejme tomu vývojce prostě druhou šanci.
cfb_de
Ahoj Seb^H^H^H huehnerhose,
při úvahách se často opomíjí jeden velmi jednoduchý zdroj chyb: voda při přípravě roztoku.
Eukobrom je – stejně jako N113 nebo PaperDur – velmi stabilní vývojka, která přežije téměř cokoli a může se dožít velmi vysokého věku. Moje poslední příprava byla stará téměř tři roky (kdy jsem připravil 12 l), tmavě hnědá a stále fungovala.
Je to jako RODINAL pro zpracování papíru. Až na to, že tam přípravek vydrží téměř věčně.
Ale: Obsahuje tolik komplexotvorných látek, že na vodě nezáleží. Tvůj teplotní vývojka je v tomto ohledu mnohem citlivější. Bydlíš ve starém domě? Pak bys měl bez ohledu na stav renovace počítat s tím, že tvá voda z kohoutku obsahuje poměrně hodně iontů železa nebo mědi. Citlivé vývojky nemají ani jedno z toho zrovna v lásce.
U Xtolu jako vývojky pro film to vede k „náhlé smrti“, je možné, že u Fomatolu je to stejné.
Můj návrh: připrav si nový roztok s destilovanou vodou a uvidíš. Všechny ostatní možné chyby jsi zjevně neudělal.
Mimochodem: fotky, které jsou pravděpodobně tvoje a které jsem viděl, se mi líbí!
S pozdravem,
Franz
huehnerhose
Ahoj Franti :)
Bydlím v pět let starém rodinném domě s měděným potrubím, pouze poslední úsek přívodu do temné komory je z plastové ohebné trubky. Dá se nějak (smysluplně a levně) zjistit koncentrace železa a mědi? Tenhle problém se mě totiž týká i při vyvolávání negativů. (Dosud jsem tam používal Ilfosol a RODINAL)
Zase se ozývám, nedávno tu probíhala diskuse ohledně vývojek negativů a problémů s vodou. Názory se rozdělily na ty, kteří tvrdí, že destilovaná voda je v pořádku, a ty, kteří si myslí, že to není to pravé. Je to u vývojek na papír opět „ne tak tragické“?
Resp. má pro mě smysl myšlenka filtrace přes Brita, když se tady asi jedná primárně o měď, tehdy se zmiňovalo vápník a hořčík. (Nebo je (východní) berlínská voda z kohoutku obecně více obohacená železem? Dá se to někde zjistit?)
No dobře, zatím vám oběma děkuju!
Jo a Franti, pokud šlo o obrázky na deviantartu, tak ty jsou moje (ale už staré a téměř všechny ještě neprojevené/nevyvolané).
cfb_de
Ahoj huehnerhose,
analýza stopových prvků ve vodovodní vodě je sice možná, bohužel to nejde provést jednoduchými prostředky a už vůbec ne za málo peněz. „Cenově výhodné“ v tomto případě stále znamená zaplatit částku v řádu stovek, protože právě tolik si laboratoř účtuje za tři hodiny práce, pronájem přístrojů a podpis pod spolehlivým posudkem.
Co se týče otázky destilované vody: neber Manfreda jako obecně platný vzor. Pokud jsi testoval s destilovanou vodou, pak to tak dělá každá vývojka. Pokud mezitím mícháš, měníš nebo děláš cokoli jiného, pak se to při vyvolávání negativů často zvrtne. Proto jsem také tak jasně napsal, co si myslím o Manfredových míchacích orgiích.
RODINAL a voda... Myslím, že to funguje i v subtropických brakových vodách, pokud se nějak podaří zajistit správnou teplotu.
U pozitivních roztoků jsem zatím na žádné problémy nenarazil, proto mě tvůj popis chyby tak zajímá. Ber prosím mou poznámku jako „tip“ nebo „nápad“, ne jako řešení problému. Přesto by přístup s destilovanou vodou/vodou z Brita mohl dávat smysl. Pokud vývojka poté funguje, je vše v pořádku. A pokud ne: hledej další zdroj chyby...
Analýzu vody, která opouští berlínské vodárny, tam dostaneš dokonce zdarma. To ale nemusí nutně souviset s tím, co ti pak teče z kohoutku: Odpovědnost vodáren za produkt končí tam, kde se potrubí odbočuje na tvůj pozemek.
S pozdravem,
Franz
p.s.: Ano, myslel jsem ty obrázky na deviantartu.
huehnerhose
Ahoj Franti,
tak to prostě vyzkouším. Pokud se vývojka chová stejně v destilované vodě, připravím si ještě druhou dávku s vodou z kohoutku, abych to mohl porovnat, lépe určit zdroj problému a případně si pořídit další zásobu destilované vody. (Momentálně to používám jen na finální úpravu negativů smáčedlem.) Možná taky ještě jednou vyzkouším Xtol, abych mohl potvrdit své podezření.
Aspoň znám potrubí v domě (což ale pořád neříká, co se tam dá). Od odbočky z ulice vede plastová trubka, jenže co leží v ulici, respektive z jakého zdroje to pochází. No, to s tou analýzou mě už napadlo :) (Možná se najde nějaký nadšený student :( )
A RODINAL vytváří hezké zrno, u některých motivů se mi to líbí, alespoň vytváří více zrna než Ilfosol. Více vývojek jsem zatím nezkoušel.
Zdravím
huehnerhose
SamuliSchielke
Mohlo být pracovní roztoky vystaveno výrazným teplotním výkyvům? Nedávno se mi stalo následující: Vyvolal jsem fotografii na papíru Fomabrom v roztoku Fomatol. Vznikly krásné chladné hnědé tóny, ale při teplotě 20 stupňů to trvalo půl hodiny. Proto jsem pro další fotografii ohřál vývojku na 30 stupňů, aby to šlo rychleji. Výsledek: Snímek vyšel za pár minut, ale byl neutrálně černý – ani stopa po teplých tónech! To je samozřejmě přesný opak tvého problému, že se skoro nic neděje (po několika týdnech se to u Fomatolu PW stává stejně, ale podle mých zkušeností ne tak rychle jako u tebe), ale zdá se, že vývojka je dost citlivá na teplotu nebo jiné změny v prostředí.
Aha, jaký papír jsi použil? Podle mých zkušeností funguje Fomatol u Fomatone až do konce přijatelně a uvedené 2–3 minuty stačí, ale u Polywarmtone musí být čerstvě namíchaný, jinak u toho rychle strávíš půl hodiny. Polywarmtone, zejména barytový, potřebuje i při čerstvém namíchání často přes 5 minut ve Fomatolu, ale za to vyjde velmi pěkně.
Bez kontrastu jsou zvětšeniny přeexponované a když je vývojka na konci, výsledek je šedohnědý bez světel namísto teplé černé bez světel. Expoziční časy by neměly být extrémně odlišné od Eukobromu. Stačí 1/3
clony u Fomatone a 1/2 až 1 clona u Polywarmtone a Fomabrom oproti stejnému papíru ve studeném/neutrálním tónovém vývojce (samozřejmě můžete přidat více, pokud má být tón extrémně teplý).
Samuli
huehnerhose
Ano, vývojka stojí v podkroví, což znamená, že když vyvolávám, teplota v místnosti se vyšplhá na ~20–23 °C. A když tam nejsem, ochladí se to na ~10 °C, stejně jako chemikálie.
Používám Fomaspeed Variant. Zejména při nízkých teplotách vznikají velmi pěkné teplé hnědé tóny, samozřejmě to trvá o něco déle. Při prvním sezení, které jsem s ním měl, měl asi 12–15 °C. Trvalo to asi 2 minuty, než se vůbec něco stalo, a asi po 5–6 minutách byl snímek opravdu krásně vyvolán. (Porovnání tónů u mě je teď s tím, co vyšlo, když jsem vývojku poprvé namíchal přímo a jen ji vyzkoušel na jedné zvětšenině. Tehdy měl 20 ° od namíchání)
Právě jsem připravil čerstvou dávku v destilované vodě. Zítra nebo pozítří se zase pustím do zvětšenin, uvidíme, jak dlouho vývojka vydrží.
Zpráva bude následovat, abych mohl tuto kapitolu uzavřít (snad).
Pozdrav
huehnerhose
Gast
Ahoj Huehnerhose,
to s Fomaspeedom v pračce při nízké teplotě vyzkouším ještě dnes večer. Zní to zajímavě.
Takže ještě jednou: testoval jsi vývojku při 20 stupních a při prvním vyvolávání jsi dosáhl dobrých výsledků při 12–15 stupních, ale o pár dní později už ne. Měla vývojka teplotu 12–15 stupňů, nebo 20 stupňů?
Samuli
arothaus
Ahoj,
i s filmem N113 se při nižších teplotách dají pořídit snímky s mírným teplým nádechem, vyzkoušel jsem to kdysi s filmem Foma Variant.
S pozdravem
Andreas
PhilippReichmuth
Ahoj Andreasi,
Philipp mi právě ukázal takovou zvětšeninu Fomaspeedu v N133 při nízké teplotě. Vypadá to hezky. Není divu, že Fomatol PW při 30 stupních už neměl ten teplý tón – chladno = pomalu = teplý tón, to jsem mohl pochopit už dřív...
Samuli (z Philippova účtu)
PhilippReichmuth
I když „nízká teplota“ v tomto případě znamená asi 16–17 stupňů v mé nevytápěné koupelně v podkrovním bytě, ten odstín je opravdu krásně teplý. Závěr: N113 je vývojka zimních teplých odstínů. :rolleyes:
Philipp (z účtu Philippa)
huehnerhose
Ahoj!
Samuli: ano, přesně jak jsi říkal. V ten den, kdy to přestalo fungovat, byla zpočátku také nízká teplota. Když se mi tu chybu nedařilo odstranit, nastavil jsem vývojku na „standardní teplotu“ 20 °C. Zkusil jsem tedy všechno.
Dnes dopoledne jsem právě použil nový roztok, tedy ten v destilované vodě. Doba vyvolávání je o něco delší. Ale snímky dopadly docela hezky, jen první negativy byly na vyhození... ale za to přece vývojka nemůže.
Mám už jen jednu malou otázku: Když jsem na začátku nalil vývojku do misky, byla téměř čirá. Když jsem ho po sezení vylil zpět, byl už zase docela žlutý. U Eukobromu znám změnu barvy jen velmi pomalou, proto mě to překvapilo. Vyvolává skvěle. I časy dnes zůstaly stabilní. Jen ta barva? Je to normální, nebo mám zase nějaký problém?
Pozdravy huehnerhose
SamuliSchielke
Ahoj!
S přípravkem Fomatol PW se mi něco takového ještě nikdy nestalo. Je pravda, že v důsledku oxidace postupně žloutne, až nakonec zhnědne a jeho použití je pak velmi obtížné. Ale to se děje pomalu, v průběhu týdnů, a ne najednou. Zůstává otázka, zda v misce bylo ještě něco jiného, nebo se tam během vyvolávání dostalo něco, co mohlo urychlit proces oxidace nebo posunout hodnotu pH do kyselé oblasti? Klasickým zdrojem chyb je přerušovací lázeň, která snižuje hodnotu pH ve vývojce natolik, že už nevyvolává nebo vyvolává jen stěží. Jinak je to opravdu záhada. Jsem zvědavý, jestli to tentokrát vyjde lépe.
Samuli
huehnerhose
Tak ten nový roztok už během jedné seance (cca 2–3 hodiny) pěkně zežloutl. (Vypadá to teď jako můj čerstvě namíchaný Ilfostop s indikátorem… akorát že tam je ten indikátor žlutý B) )
V té misce jsem předtím měl svůj Eukobrom… ale vlastně jsem ji pořádně vypláchl... A na kleštích neměl být žádný Stopp ani Fix, na to si dávám pozor. (E na kleštích a samostatné pro Stopp a Fix)
No, asi si dneska nebo zítra seženu nový papír a pak udělám vánoční kopie...
Zpráva následuje zítra.
Pozdravy Hühnchenhose
Gast
Tak, tady je zpráva:
Dnes jsem pokračoval ve vyvolávání s roztokem Fomatolu. Je extrémně žlutý a už pomalu přechází do hnědé. Fotografie ale stále vycházejí dobře, i když se doba vyvolávání prodloužila na cca 7–9 minut, a to u neředěného roztoku.
Myslím si tedy, že chyba prvního roztoku byla ve vodě nebo to byl nějaký jiný záhadný důvod, který se teď neopakoval.
Díky vám všem, kteří jste se zde zapojili :)
Mimochodem, jsem opravdu překvapený, jak skvěle Polywarmton RC ve Fomatolu funguje. Myslím, že jsem se dnes do této směsi zamiloval B)
Pozdravuje Huehnerhose
SamuliSchielke
Pěkné, co? Já osobně mám nejraději Fomatone ve Fomatolu, hlavně když se pak chce zvětšenině dodat tón. Bez tónování má Fomatone extrémně teplý odstín a je spíše zelenočerný, což není pro každého. Ale zkus tu zvětšeninu namočit do selenového tónovacího roztoku – páni!