Gast
Po celé délce svitkového filmu (svitkový film) jsou jemné tmavé pruhy, které jsou samozřejmě viditelné i na zvětšenině. Laboratoř s negativy nezacházela zrovna šetrně – kdo mi může poradit? Tisková deska je čistá a na válečcích, přes které film prochází, jsem nezaznamenal žádné nesrovnalosti. Čím by to mohlo být?
V příloze je fotografie zvětšeniny. Použil jsem nový film Ilford 120, fotoaparát je TLR, Yashica 124 Gmat.
Děkuji za užitečné tipy!
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Zde je ještě jedna (spíše špatná než dobrá...) fotografie negativu, na které jsou pruhy vidět.
KlausWehner
Vítej na fóru!
?
Bohužel podle přiloženého obrázku nelze příčinu pruhů jednoznačně určit.
?
Fotoaparát bych jako příčinu příliš rychle nevylučoval (ale na přítlačné desce to opravdu být nemůže: tam leží film s ochranným papírem proti světlu).
?
Ale vlastně to ani nevypadá na škrábanec.
Možná bys mohl znovu vložit fotku filmu.
?
Nacházejí se pruhy na straně emulze nebo na nosné straně filmu?
?
S pozdravem
Klaus
highscore
To jsi vytiskl ty, nebo je to zvětšenina z fotolaboratoře?
Mně to totiž připadá skoro jako tisková mřížka z nějaké ne zrovna kvalitní tiskárny.
S pozdravem
Gast
Tato zvětšenina pochází z laboratoře. Pruhy jsou však na negativu již poměrně zřetelně vidět, a to na matné straně. Táhnou se podélně po celé délce filmu, ale nevypadají jako mechanické poškození (škrábance). Jelikož jsou na negativu sotva vidět, fotografii negativu jsem nepřidal.
highscore
No, když jsou ty pruhy na negativu,
tak jsem bezradný.
Ale na druhou stranu!
Jen tak spekulativně. Nemohl být ten film náhodou prosvícený nebo tak něco?
KlausWehner
Bez informací a bez znalosti faktů je těžké se k tomu vyjádřit.
Jak (kde) byl film vyvolán?
Ve velkém fotolabu?
?
HG
Klaus
fototiger
Možná jde „jen“ o vadu materiálu v emulzní vrstvě? Nebo snad o chybu při vyvolávání filmu? Mechanické namáhání, které nezanechává škrábance, když je film mokrý a emulze měkčí?
€
Máš možnost vyzkoušet fotoaparát znovu s jiným a stejným filmem, abys vyloučil chybu ve fotoaparátu?
€
Ale ve skutečnosti jen radím...
Gast
Ahoj Klausi,
film byl vyvolán ve velkém laboratoři (řetězec drogerií) a vrátil se s poznámkou, že negativy mají škrábance a ohyby. Trochu o tom pochybuji, zejména proto, že na konci filmu byly velké trhliny, jako by je někdo vyrazil a roztrhl kleštěmi. Ale prostě to nevím.
Filmy jsou nové černobílé filmy, objednané přes fotopředajnici – předpokládám, že je mohu vyloučit jako zdroj chyby.
Právě probíhá expozice dalšího filmu (který si pak vyvolám sám) – uvidíme, jestli ten problém přetrvává.
€
Moc děkuji za ochotu pomoci!
€
PS: A tady je opravdu ještě jedna fotografie jednoho z negativů, na kterém jsou ty pruhy vidět – bylo trochu obtížné to „vyfotit“....
Lichtjahr
Ahoj,
ty pruhy vypadají, jako by pocházely z gumového stěrku v průchozím stroji.
U některých vyvolávacích strojů se před sušením voda stírá.
Mohlo by to být způsobeno špinavými nebo opotřebovanými gumovými lištami.
€
Pomůže jen jedno: vyvolat si to sám.
€
Edi
KlausWehner
Ano, Edi, přesně to jsem si také myslel,
Možná by se dala chyba zmírnit dalším zaléváním.
€
Vlastní pěstování je v každém případě lepší alternativa.
Pokud máš nějaké dotazy, rád ti pomůžu.
€
S pozdravem
Klaus
Lichtjahr
Ahoj Klause,
společnost Tetenal dříve vyráběla přípravek „Repolisan“, který se nanášel v tenké vrstvě čistým plátěným hadříkem.
Pomocí něj bylo možné zmírnit drobná poškození negativu.
€
Jestli se to ještě někde dá sehnat – to netuším.
€
Teď jsem přece jen něco našel (výňatek z popisu produktu firmy Tetenal):
SPREJ S OCHRANNÝM LAKEM PROTI SLUNCI
(lesklý a matný)
?
Oblast použití a způsob působení
Ochranný lak proti slunci pohlcuje ultrafialovou složku světla, která je škodlivá pro trvanlivost obrazových barviv barevných materiálů (barevných fotografických papírů). Bezbarvý
lak rychle schne a na ošetřených barevných papírech a filmech zanechává
ochranný film, který kromě ochrany před UV zářením zlepšuje zejména odolnost
povrchu proti mechanickému namáhání. Lesklý sprej s lakem na ochranu před světlem lze použít také jako ochranný lak na filmy
.
Škrábance na filmech, které ruší při promítání nebo zvětšování, lze
odstranit nebo v závislosti na hloubce škrábance zmírnit pomocí laku na ochranu před světlem (pouze lesklého).
Lák na ochranu před světlem ve spreji nahrazuje dříve známý Repolisan pro tuto oblast použití.
€
Obsah balení
Lak na ochranu před světlem ve spreji, lesklý 400 ml, č. výrobku 105190
Lak na ochranu před světlem ve spreji, matný 400 ml, č. výrobku 105192
€
S pozdravem,
Edi
€
KlausWehner
Ahoj Edi,
?
Zatím není zcela jasné, jak k těmto pruhům došlo.
Zbytky chemikálií?
„Odírání gumy“ od stěrky?
Tlakové stopy?
Stopy po broušení od stěrky?
?
Proto bych k této záležitosti přistoupil nejprve „minimálně invazivně“:
intenzivní oplachování vodou (30 minut), následně koupel s smáčedlem (několik minut).
?
Při tomto ošetření by se chemické zbytky mohly rozpustit.
Emulze by mohla nabobtnat a povrchové otisky a stopy po broušení by měly možnost se rozptýlit nebo znovu vyplnit.
Pokud by na filmu ulpěly gumové částice, je třeba je opatrně a bez tlaku setřít špičkou prstu.
?
Teprve pokud by to nepomohlo, uvažoval bych o jiných opatřeních.
?
S pozdravem
Klaus
Wolf_XL
...postupoval bych takto:
€
1. Provést expozici nového filmu – pokud možno jiné značky/emulze, aby se vyloučily vady filmu
2. Vyvolat si ho sám
€
Problém vyřešen? Film s pruhy hodit na krk velkému fotoateliéru.
€
Problém nevyřešen? Problém s fotoaparátem...
Gast
Tak, konečně jsem si sám vyvolal film – trvalo to chvíli, protože jsem si nejdřív musel zařídit „temnou komoru“ – ve staré kůlně, takže to úplně nezatemnit nebylo zrovna snadné!!! A – na negativu už nejsou žádné pruhy – to znamená, že v laboratoři to ZKAZILI!!!
Ještě jednou děkuji za všechny reakce!
Ungern-Sternberg
Mám úplně stejné pruhy na negativu formátu 6x6 (z fotoaparátu Yashica 124G). U velmi starého fotoaparátu Rolleiflex se mi už jednou stalo něco podobného, ale to byla moje vlastní chyba: Po delší době, kdy jsem fotoaparát nepoužíval, jsem film vložil špatně; šlo o zjevně mechanickou příčinu, která se pak už nikdy neopakovala.
?
Na transportu filmu v mé Yashice to být nemůže; je jako nová a při předchozím použití několika filmů (vždy Kodak Tri-X) se to nestalo. Při dosavadním vyvolávání s RODINALem nikdy nebyly žádné problémy.
?
Jedinou změnou je vývojka: Ultrafin (1+10) v cyklu „kip“ podle tabulky Massive Development Chart (internet/aplikace).
?
Napadá někoho, že by to mohlo být způsobeno Ultrafinem??