MirkoBoeddecker
a jak to tak vypadá, tak to tak i zůstane.
Sice to není úplně tak levné jako dřív, ale u A&O se zřejmě bude všechno dál vyrábět.
To jsou přece dobré zprávy, ne?
S pozdravem,
Mirko
Goetz
To je opravdu skvělá zpráva, sice mi zbývá ještě 1 litr, ale je dobré to vědět.
Schwedenstahl
Ahoj, to rád čtu,
jak je to vlastně s ATOMALem, respektive s ostatními produkty... možná i s APX 100/400? Mělo by to přece být možné, Ilford přece stále vyrábí filmy.
S pozdravem
Marwan
MirkoBoeddecker
Marwane,
tato zpráva se týká pouze chemického závodu, který byl převzat a vyčleněn z koncernu.
Filmy a fotografické papíry se již v Leverkusenu vyrábět nebudou.
Jak jsme však oznámili v jiném vlákně, můžeme objednat zbývající zásoby.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Ahoj Mirko,
může Vaihingen od té doby, co došlo k převzetí, konečně vyrábět RODINAL? Předtím to totiž nešlo.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Přesně to nevím.
Ale zřídili dočasný výprodej.
Dočasný pro mě znamená: „dokud se nevybuduje vlastní obchodní oddělení“.
Jinak by to přece mohli nazvat výprodejem nebo likvidací.
V každém případě můžeme objednávat.
Bohužel už ta supervýhodná cena neplatí.
Všechno, co se teď nově nakupuje, je asi o 30 % dražší.
Proto jsem musel ceny v katalogu trochu upravit.
S pozdravem,
Mirko
CarstenM
Ahoj Františku,
proč nesměla společnost Vaihingen vyrábět RODINAL a kde se RODINAL dosud vyráběl?
S pozdravem
Carsten
MirkoBoeddecker
Carstene,
RODINAL se tam v chemické továrně Agfa vyráběl už odjakživa.
Továrna byla prodána provozovateli služeb pro minilaby.
Ten se chce v první řadě zaměřit na zásobování stávajících minilabů barevnými chemikáliemi, protože to je výnosný byznys.
Hlavní otázkou posledních dvou týdnů tedy bylo, zda má zájem pokračovat i ve výrobě černobílých chemikálií.
Myslím, že od včerejška na to lze odpovědět opatrným „ano“, i když z Postupimi zatím nepřišlo žádné oficiální stanovisko.
Proto tento příspěvek.
S pozdravem,
Mirko
CarstenM
Mirko,
na sousedním fóru z Hattenu se však často hlasitě a jasně poukazovalo na to, že RODINAL se ve Vaihingenu nevyrábí ani nevyráběl. Z otázky Franze v tomto vlákně to ostatně také vyplývá.
Co je tedy pravda?
O tom, že společnost A&O koupila divizi Labor od Agfa-Photo, jsem už slyšel.
Nakonec mě těší, že RODINAL zůstane na trhu. Ušetří mi to totiž experimentování s R09.
S pozdravem
Carsten
silberkorn
Proces SCALA je opět k dispozici. Hamburská laboratoř SCALA Dormoolen, která před dvěma týdny musela proces SCALA pozastavit kvůli nedostatku chemikálií Agfa, mi dnes e-mailem sdělila, že potřebné chemikálie jsou opět k dispozici a proces lze znovu nabízet. To jsou přece pozitivní zprávy. Zbývá jen doufat, že dodávky chemikálií Agfa budou zajištěny i dlouhodobě. :(
S pozdravem
Jo
Gast
... proces SCALA však bez filmů Agfa Scala nemá příliš velký smysl (lze v něm zpracovávat i jiné filmy, ale to jde i s filmy Foma/Kodak).
SamuliSchielke
Když už se zabýváme tím, jaké produkty Agfy budou v budoucnu k dispozici, neví někdo, jak to bude dál se Sistanem? A pokud Sistan zmizí z trhu, vyrábí někdo něco podobného? Slyšel jsem sice, že něco podobného má být od Fuji, ale jen v Japonsku – to mi zatím moc nepomůže.
Samuli
PhilippReichmuth
Ahoj Samuli,
už jsi ten svůj spotřeboval? Vždyť to jsou teprve dva týdny :) Mohl bys se poptat po dovozci produktu Fuji Ag-Guard.
Philipp
cfb_de
Ahoj Mirko,
RODINAL se ve Vaihingenu/Enzu v bývalé továrně Hauff nikdy nevyráběl. Tam se pouze balily dílčí šarže (= plnily se do lahví v inertním prostředí). Ten přípravek pochází z jiné evropské země (zajímavým vodítkem je zde „Benelux“, možným místem je „Mortsel“).
Možná se to teď změnilo, ale moji dva kontakty ve Vaihingenu (vedoucí provozu) o tom zatím nic nevědí. A ti přece vidí svá zařízení každý den a měli by přesně vědět, co z kohoutku na konci linky teče.
Co se týče zbytku chemikálií, zejména látek E6 a C41, je samozřejmě pravda, že pocházejí z Vaihingenu. A proto je a&o také koupilo. Jedna z nejekologičtějších a nejmodernějších středních chemických továren na světě.
S pozdravem,
Franz
StefanHeymann
Jedna z nejekologičtějších a nejmodernějších středních chemických továren na světě.
Myslíš tím A&O nebo závod Agfa ve Vaihingenu?
S pozdravem Stefan
cfb_de
Ahoj Stefane,
obojí, jde o stejný závod :-) Ale vážně: Vzhledem k umístění závodu museli vynaložit největší úsilí na ochranu před emisemi a také to udělali.
Mohl bych zkusit zorganizovat prohlídku, až se trochu uklidní ten cirkus kolem.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Ahoj Franti,
děkuji za upozornění.
Samozřejmě nevím, co přesně se kde vyrábí.
V takových případech jsou informační kanály, jako je ten tvůj, samozřejmě velmi užitečné.
Pokud se tam RODINAL dříve balil, pak jistě nic nebrání tomu, aby se v tom pokračovalo i v budoucnu.
Podle informací, které mi byly sděleny, bude tento produkt i nadále k dostání prostřednictvím tohoto distributora, a z toho jsem usoudil, že se tam pravděpodobně i vyrábí.
Receptura na RODINAL není přece tak složitá. Vždy je to otázka poptávky.
Viz Ilford Chemie.
Jsem v tomto ohledu spíše optimistický.
Bylo by jen dobré, kdybychom mohli znovu získat naše staré podmínky pro sortiment chemikálií. Na rozdíl od filmu a papíru jsou totiž bohužel dočasně pozastaveny.
Proto i já s napětím očekávám konec toho divadla kolem převzetí.
S pozdravem,
Mirko
StefanHeymann
@Franz
Prohlídka: Já bych se rád zúčastnil :-) *přihlašuji se*
@Mirko
RODINAL je přece tak levný (zejména při tamních obvyklých ředěních), takže na cenách vůbec nezáleží. Kdo hodnotí vývojku negativů podle nákladů na jedno vyvolání, ten si za to může sám. Největší podíl na nákladech při fotografování má přece fotografický papír a film (kromě „hardwaru“ jako jsou fotoaparáty a objektivy ...). Byli bychom všichni rádi, kdyby se originální RODINAL dal vůbec ještě koupit.
S pozdravem, Stefan
MirkoBoeddecker
Ahoj Stefane,
v zásadě máš pravdu, ale jsou dodavatelé, kteří výrazně zvýšili (zdvojnásobili) ceny za materiál Agfa, když už Agfa nemohla dodávat, ačkoli prodávali ze skladových zásob, tedy nakoupili za velmi výhodné ceny.
Naopak my jsme přešli na nové produkty teprve tehdy, když zbývalo celkem ještě asi 20 balení papíru a přibližně 30 lahví RODINALU, tedy asi dva dny předtím, než odešla úplně poslední jednotka (někdy to prostě musíš udělat, jinak nastane obrovský zmatek).
Nový RODINAL a nový papír musíme nakupovat dražší, a proto je to dražší, ne proto, že bychom chtěli zdvojnásobit hodnotu našich zásob.
Mezitím se v nabídkách různých dodavatelů nevyhnutelně objeví dvě cenové úrovně. Kdo bude schopen dodávat za staré ceny a kdo ne, se bude plynule měnit.
S pozdravem,
Mirko
arothaus
Ahoj Mirko,
takže ten „drahý RODINAL“ není novinka, ale ta pozlacená „last Edition“? Existují už nějaké náznaky, že po vyprodání bude ještě nějaké další dodání, nebo je konec, až se vyprodají poslední lahve „last Edition“?
Vím, že tahle otázka trochu připomíná proslulou křišťálovou kouli, ale zajímalo by mě, jestli se ještě vyplatí testovat filmy s RODINALem, nebo jestli mám rovnou přejít na R09.
S pozdravem,
Andreas R.