silberkorn :D Ahoj, poté, co Dormoolen v Hamburku a Oschatz ve Wiesbadenu ukončily zpracování filmu Agfa SCALA kvůli nedostatku chemikálií Agfa a vzhledem k tomu, že u Mayer v Mnichově a Studio/13 ve Stuttgartu tyto chemikálie vydrží už jen omezenou dobu, budu si zřejmě muset své naskladněné filmy Agfa SCALA 200x v budoucnu vyvolávat sám v plechovce. Společnost AgfaPhoto GmbH se bohužel ohledně pokynů k vyvolání drží zcela v pozadí a lakonicky poskytuje nesprávnou informaci, že individuální vyvolání filmu SCALA v plechovce není možné. Proto nyní potřebuji vaši pomoc: Jak mohu správně vyvolat film SCALA s expozicí s nominální citlivostí 200 ASA, např. pomocí sady Foma pro vyvolání reverzních filmů? S pozdravem Jo
cfb_de Ahoj Jo, pokud si přečteš vlákno „Alternativa k Fomapanu...“ o kousek níže, najdeš tam všechny potřebné informace. S pozdravem, Franz
PhilippReichmuth Pokud si přečteš vlákno „Alternativa k Fomapanu...“ o kousek níže, najdeš tam všechny potřebné informace.Má „jen“ 125 ASA. Pokud ti to stačí... Philipp
silberkorn Děkuji za rychlé odpovědi. Návod od Michaela W. Hilgerta a Romana J. Rohledera je velmi podrobný a pomáhá mi – i když u nich SCALA trochu ztrácí na citlivosti (125 místo 200 ASA). S tím se dokážu smířit. Jobo procesor sice (zatím) nevlastním, ale ručně v plechovce by to mělo fungovat stejně. Pak už zbývá jen otázka rytmu převracení. Jaký byste doporučili? Prvních 30 sekund nepřetržitě, pak prvních deset sekund každé nové minuty? S pozdravem Jo
Christoph To s filmem Agfa-SCALA (125 ASA) ve Fomakitu chci brzy také vyzkoušet. Na internetu jsem našel i tento článek, kde to testovali. Se standardní dobou vyvolání 12 minut, stejně jako u Fomapanu R 100. Fomapan R 100 jsem už celkem vyvolal 8krát. Při prvním vyvolávání jsem první minutu protřepával každé 3 sekundy, poté každých 10 sekund. U ostatních rolí jsem protřepával každých 10 sekund. Výsledky byly vynikající. Proč by to nešlo použít i u filmu Agfa SCALA? Jak jsem již zmínil výše, brzy to vyzkouším. S pozdravem Christoph
silberkorn Vím, že Dormoolen zase rozběhl výrobu. Prozatím se zdá, že dodávky chemikálií Agfa pro proces SCALA jsou zajištěny. Doufejme, že to tak zůstane. S pozdravem Jo
Christoph Právě jsem vyvolal film Agfa SCALA pomocí sady Foma. Postupoval jsem úplně stejně jako u filmu Fomapan R 100. Film SCALA, jehož expozice byla provedena na citlivost 22 DIN, vypadá na první pohled dobře.