silberkorn :D Cześć, ponieważ laboratoria Dormoolen w Hamburgu i Oschatz w Wiesbaden zaprzestały wywoływania filmów Agfa SCALA z powodu braku chemikaliów Agfa, a w laboratoriach Mayer w Monachium i Studio/13 w Stuttgarcie zapasy chemikaliów wystarczą już tylko na ograniczony czas, w przyszłości będę musiał sam wywoływać w puszce zgromadzone przeze mnie filmy Agfa SCALA 200x. AgfaPhoto GmbH niestety nie udziela żadnych wskazówek dotyczących wywoływania i lakonicznie informuje, że indywidualne wywoływanie filmu SCALA w puszce nie jest możliwe. Dlatego potrzebuję teraz Waszej pomocy: jak mogę prawidłowo wywołać film SCALA naświetlony przy czułości znamionowej 200 ASA, np. za pomocą zestawu do wywoływania odwracalnego Foma? Pozdrawiam Jo
cfb_de Cześć Jo, jeśli przeczytasz wątek „Alternatywa dla Fomapan...” nieco niżej, znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje. Pozdrawiam, Franz
PhilippReichmuth Jeśli przeczytasz wątek „Alternatywa dla Fomapan...” nieco niżej, znajdziesz tam wszystkie potrzebne informacje.Ma „tylko” czułość 125 ASA. Jeśli to wystarczy... Philipp
silberkorn Dziękuję za szybkie odpowiedzi. Instrukcja autorstwa Michaela W. Hilgerta i Romana J. Rohledera jest bardzo szczegółowa i bardzo mi pomaga – nawet jeśli w ich przypadku czułość aparatu SCALA jest nieco niższa (125 zamiast 200 ASA). Nie stanowi to dla mnie problemu. Nie posiadam (jeszcze) procesora Jobo, ale ręczne wywoływanie w puszce powinno również się sprawdzić. Pozostaje tylko kwestia częstotliwości przechylania. Co byście zalecili? Przez pierwsze 30 sekund w sposób ciągły, a następnie przez pierwsze dziesięć sekund każdej nowej minuty? Pozdrawiam Jo
Christoph Wkrótce zamierzam też wypróbować film Agfa-SCALA (125 ASA) w aparacie Fomakit. Znalazłem w Internecie artykuł, w którym to przetestowano. Przy standardowym czasie wywoływania wynoszącym 12 minut, tak jak w przypadku filmu Fomapan R 100. Film Fomapan R 100 wywołałem już w sumie 8 razy. Podczas pierwszego wywoływania przez pierwszą minutę przechylałem kasetę co 3 sekundy, a potem co 10 sekund. W przypadku innych kaset przechylałem co 10 sekund. Wyniki były doskonałe. Dlaczego nie miałoby się to sprawdzić również w przypadku Agfa SCALA? Jak już wspomniałem powyżej, wkrótce to wypróbuję. Pozdrawiam Christoph
silberkorn Wiem, że firma Dormoolen ponownie uruchomiła produkcję. Na razie wydaje się, że dostawy chemikaliów Agfa do procesu SCALA są zapewnione. Miejmy nadzieję, że tak pozostanie. Pozdrawiam Jo
Christoph Właśnie wywołałem film Agfa SCALA przy użyciu zestawu do wywoływania Foma. Postępowałem dokładnie tak samo, jak w przypadku Fomapan R 100. Film SCALA naświetlony przy czułości 22 DIN na pierwszy rzut oka wyszedł dobrze.