MirkoBoeddecker
Vážení,
naši produktovou řadu ADOX v nízkém citlivostním rozsahu doplňujeme filmem ADOX CMS 12-16.
Jedná se o monodisperzní film (odtud písmeno M uprostřed).
Po roční testovací fázi a intenzivním výzkumu jsme dospěli k závěru, že se jedná o film s nejvyšším rozlišením a jemným zrnem na světě.
Zrnitost a rozlišení jsou přibližně čtyřikrát lepší než u TechnicalPan a dvakrát vyšší než u Agfa Copex. To na kinofilmu přináší přibližně stejné rozlišení, jaké nabízí plochý film 100 ASA 4x5". V praxi toho však téměř žádný objektiv nedosáhne, a proto je samozřejmě práce s plochým filmem stále něco jiného.
Stejně jako u ostatních filmů tohoto druhu se citlivost nového filmu CMS zvyšuje v technických vývojkách, avšak nedosahuje úrovně TechnicalPan nebo Copex (a jeho derivátů).
Ve srovnání s Copexem má efektivně o dvě třetiny clony až o jednu clonu méně, ale zato dvojnásobné rozlišení a poloviční zrnitost.
Tento film brzy uvedeme na trh a budeme jej prodávat i samostatně, bez speciální vývojky.
Jako vždy za typickou, umírněnou cenu ADOX.
Chemikálie lze zakoupit buď samostatně, nebo v sadě.
Tento film bude vyráběn pouze ve formátu kinofilm.
CMS lze vyvolat i v běžných vývojkách (např. HC110, Technidol, Neofin Doku a další), dosáhne však pouze citlivosti cca 6 ASA.
V ADOTECH CMS se citlivost zvýší na 16–25 ASA.
Ukázky snímků a další informace najdete na:
http://www.adoxfilm.de/html/adox_cms.html
Mirko
Roman
Tak to můžeme začít hádat, odkud a od koho to asi je... :D
MirkoBoeddecker
No, je to od ADOXu přes FOTOIMPEX.
Odkud jinud ;-)
Mirko
Gast
Jasně, a vyrábí se u firmy ADOX v Berlíně...
Heiko
MirkoBoeddecker
Ne, v Berlíně vyrábíme pouze filmové kopie, zvětšeniny a katalog.
To je přece jasné.
Bylo by totiž příliš drahé nechat tady kompletně vyrobit veškeré zboží.
I kdyby to teoreticky bylo možné.
Mirko
cfb_de
Ach ano, FCW. Nebo myslíš ty ostatní?
To hádání začíná být opravdu zábavné. Jestli to není Berlín, pak už nezbývá moc výrobních závodů.
S pozdravem,
Franz
PhilippReichmuth
Tento film bude vyráběn pouze ve formátu kinofilmu.
Hm, přitom by takový film mohl své výhody uplatnit právě u Minoxu nebo 110. Ale pravděpodobně pro něj není dost velký trh.
Philipp
MirkoBoeddecker
Phillipe,
kdybyste nejprve začali pořádně nakupovat stávající filmy tohoto typu, pak by se o tom dalo mluvit.
Bohužel jsou ale tržby ze sady Copex+Nanospeed pro Minox tak skromné, že by se zde nedala realizovat kalkulace ADOX (kvalitní a levné díky velkým objemům).
Je pravda, že CMS má v tomto ohledu oproti Copexu opět výhody. Copex dodává ve formátu Minox cca 13x18 bez zrna a až do 24x30 bez rušivého zrna a CMS 18x24 bez zrna a až do 30x40 bez rušivého zrna. To jsme už také zvážili, ale Minox se vyrábí z 30,5 m metráže a to by pro nás, protože film vyrábíme průmyslově, byl již speciální produkt a tím pádem by to zvýšilo cenu.
Copex lze koupit již navinutý na těchto 30metrových rolích, a proto není výroba Minoxu žádný problém.
Můžeme to udělat stejně jako u role Baryt.
Pokud se sejde objednávka na 2500 kusů, nabídnu na oplátku super cenu :D
U formátu 110 se to nevyplatí. Existují pouze 2 fotoaparáty, které disponují dostatečnou optikou, aby bylo možné tento film smysluplně použít.
S pozdravem,
Mirko
FlorianETeply
Skvělé, tím je tedy toto tajemství prozrazeno.
Zůstává tedy ještě otevřené, co Impex uvede na trh pod názvem ADOX FHM ;-)
A zbývá zjistit, zda moje objektivy dokážou tento nárůst rozlišení nějak využít ;-)
Jak je to vlastně s CMS u pana Schwarzschilda? Protože kvůli nedostatku ND filtrů je pro mě CHS 25 u některých snímků ještě příliš rychlý ;-)
Pozdravy
Florian
Gast
Teply – Chlapče, ty kecale!
Ale zřejmě to tak musí být, že každých pár let se ve světě vysokého rozlišení objeví nějaká nová módní záležitost.
Mně to ale už stačí. Delta 100 v jakémkoli standardním systému mi stačí, zbytek jsou zbytečné komplikace. Alternativou je MF.
Bosporus
Gast
Ahoj Mirko,
díky za informaci. Popis zní každopádně zajímavě, o zbytek se postará trh.
Pro ty opravdové odborníky můžete na obal natisknout „D.O.C.“ a uvést, zda stádo skotu, z něhož pochází želatina, se páslo na jižním nebo západním svahu. Číslo formovacího stroje by také nebylo od věci, v diskusích se to dnes považuje za faktor, který dodává autoritu.
S pozdravem
GeorgK
Gast
Ahoj Mirko,
u formátu 110 se to nevyplatí. Existují jen dva fotoaparáty, které mají dostatečně kvalitní optiku, aby se dal tento film alespoň trochu smysluplně využít.
Hm, Minox 110S a Pentax 110? Možná také Minolta Zoom 110 SLR MkII. To není zrovna obrovský trh, to je pravda.
Zbývá jen si
vyrobit filmový splitter a
kazety 110 a
Minox si nabít sami.
Můžeme to udělat stejně jako u role Baryt.
Pokud se sejde objednávka na 2500 kusů, nabídnu za to super cenu.
To by mohlo chvíli trvat.
Philipp
PhilippReichmuth
Hm, Minox 110S a Pentax 110? Možná i Minolta Zoom 110 SLR MkII.
Právě si uvědomuji, že u formátu 110 by to bylo kvůli omezenému výběru citlivosti stejně dost na hranici. Minolta měří na 100 ASA, Pentax na 80; s korekcí protisvětla o dvě clony u Minolty a 1,5 u Pentaxu se dá fotoaparát s velkým úsilím dostat do použitelných hodnot. S Minoxem by to asi nešlo vůbec. Tak to by bylo asi všechno :D
cfb_de
Ahoj Philippe,
nevím sice, jaký model Minoxu máš na mysli, ale alespoň s mým modelem C by to šlo bez problémů. Nejnižší možná citlivost je u něj 9 DIN.
Kromě toho máš možnost ručního nastavení a použití ručního expozimetru.
Já jsem ale také dobře vybaven filmy TMX/Delta.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Franzi,
Phillip má zřejmě na mysli formát 110.
Minox 8x11 je něco jiného. Optiky Minox jsou téměř bez výjimky vynikající a díky své pevné cloně jsou dokonce navrženy tak, aby dosahovaly maximální ostrosti.
U Minoxu by to byla opravdu zábava, kdyby se prodávalo v dostatečném množství.
Další sada s vysokým rozlišením vedle té od Spur/8x11 dává smysl pouze tehdy, pokud pak obě nezaniknou kvůli nízké poptávce.
Mimochodem, hlavní trh pro CMS vidíme v USA jako náhradu za TechPan.
Tam na trhu platí jasná pravidla a jedním z nich je cena.
I když před CMS existovali již jiní dodavatelé filmů s vysokým rozlišením, jsme první, kdo tento film vyrábí průmyslově ve velmi velkých počtech, a díky odpovídající umírněné ceně se chceme pokusit posunout oblast vysokého rozlišení z jejího high-tech koutku více do oblasti každodenní použitelnosti.
Pokud se kalkulace vyplatí, neměli by zákazníci, kteří si koupí balení 10 kusů filmu CMS s odpovídající vývojkou, zaplatit více než za 10 kusů filmu Ilford plus standardní vývojka.
Já osobně jsem z výsledků tak nadšený, že do svého malého formátu zatím vkládám pouze film CMS.
Moje Mamiya7 však nezreziví, protože miluji objektivy 65 mm a 80 mm.
Film je vždy jedna věc a objektiv druhá...
S pozdravem,
Mirko
PhilippReichmuth
Ahoj Franti,
nevím, jaký model Minoxu máš na mysli
Minox 110S. To už tam přece bylo. :D
alespoň s mým C by to šlo bez problémů. Nejnižší možná citlivost je tam 9 DIN.
Jak už napsal Mirko, nejde o klasický Minox pro film 8x11, ale o fotoaparát pro film 110 Instamatic. (
Webová stránka k fotoaparátu) Jeho objektiv má také vynikající pověst, ale to moc nepomůže, pokud citlivost filmu nesedí.
U filmu 110 se citlivost kóduje na kazetě. Je zde předvídána jedna vysoká a jedna nízká citlivost; v praxi to většinou znamená 100 a 400 ASA, u
Pentaxu 80 a 400. Paradoxně někteří výrobci přesto prodávali kazetový film s citlivostí 200 ASA; ten byl pak většinou špatně vystaven expozici.
Kromě toho existuje možnost ručního nastavení a ručního expozice.
Kromě toho, že by můj Profisix byl dvakrát větší než většina fotoaparátů formátu 110: pokud vím, prakticky u žádného fotoaparátu formátu 110 nelze expozici nastavit ručně; většinou to probíhá přes nějakou automatiku. V tomto ohledu je film s citlivostí 16 až 25 ASA zde problém. U některých fotoaparátů existuje korekce protisvětla, pomocí které by se to dalo alespoň přiblížit.
Philipp
Stagirit
Vysoké rozlišení je sice fajn, ale co můj kontrast při extrémním zvětšení?
Gast
Mirko,
co tím myslíš „nový a průmyslový“? Znamená to, že jako třetí druh mikrofilmu budeme nyní dostávat i Svema/Tasma Mikrat v krabičkách ADOX?
Roland
MirkoBoeddecker
Rolande,
té otázce nerozumím.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko,
celkem znám tři typy mikrofilmů: různé modely řady Agfa-Copex, Kodak Imagelink a pak ještě mikrofilmy Mikrat od firem Svema a Tasma.
Je tedy logické, že váš nový mikrofilm je právě tento Mikrat, protože oficiálně je uveden s citlivostí 6 ASA.
Roland