MirkoBoeddecker
Witaj, Światło Świata,
uzupełniamy naszą ofertę produktów ADOX w segmencie niskich czułości o film ADOX CMS 12-16.
Jest to film monodyspersyjny (stąd litera M w środku).
Po rocznej fazie testów i intensywnych badaniach doszliśmy do wniosku, że jest to film o najwyższej rozdzielczości i najdrobniejszym ziarnie na świecie.
Ziarnistość i rozdzielczość są około 4 razy lepsze niż w przypadku TechnicalPan i dwukrotnie wyższe niż w przypadku Agfa Copex. Daje to na filmie małoobrazkowym rozdzielczość zbliżoną do tej, jaką oferuje błona płaska 100 ASA 4x5". W praktyce jednak prawie żaden obiektyw tego nie osiąga, dlatego praca na filmie płaskim to oczywiście wciąż coś innego.
Podobnie jak inne filmy tego typu, czułość nowego CMS wzrasta w wywoływaczach technicznych, jednak nie osiąga poziomu TechnicalPan lub Copex (i jego pochodnych).
W praktyce ma on około dwóch trzecich stopnia przysłony do jednego stopnia mniej w porównaniu z Copexem, ale za to podwójną rozdzielczość i połowę ziarnistości.
Wkrótce wprowadzimy ten film na rynek i będziemy go sprzedawać również pojedynczo, bez specjalnego wywoływacza.
Jak zawsze w typowej dla ADOX umiarkowanej cenie.
Chemikalia można wtedy nabyć osobno lub w zestawie.
Film ten będzie produkowany wyłącznie w formacie małoobrazkowym.
CMS można również wywoływać w zwykłych wywoływaczach (np. HC110, Technidol, Neofin Doku itp.), ale wtedy osiąga on tylko około 6 ASA.
W ADOTECH CMS wzrasta on do 16–25 ASA.
Przykładowe zdjęcia i dalsze informacje na stronie:
http://www.adoxfilm.de/html/adox_cms.html
Mirko
Roman
No to zaczynamy zgadywać, skąd to się wzięło i od kogo... :D
MirkoBoeddecker
No cóż, pochodzi z ADOX, kupiłem go przez FOTOIMPEX.
A skądżeby inaczej ;-)
Mirko
Gast
Jasne, a produkuje go firma ADOX w Berlinie...
Heiko
MirkoBoeddecker
Nie, w Berlinie zajmujemy się wyłącznie wywoływaniem filmów, wykonywaniem odbitek i przygotowywaniem katalogu.
To przecież oczywiste.
Wykonanie wszystkich produktów tutaj byłoby po prostu zbyt kosztowne.
Nawet gdyby teoretycznie było to możliwe.
Mirko
cfb_de
Ach tak, FCW. A może masz na myśli innych?
To zgadywanie zaczyna być naprawdę zabawne. Jeśli to nie Berlin, to nie pozostaje już zbyt wiele zakładów produkcyjnych.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
PhilippReichmuth
Ten film będzie produkowany wyłącznie w formacie małoobrazkowym.
Hm, a przecież taki film mógłby wykorzystać swoje zalety właśnie w aparatach Minox lub 110. Ale prawdopodobnie rynek nie jest na to wystarczająco duży.
Philipp
MirkoBoeddecker
Phillip,
gdybyście najpierw kupili odpowiednią ilość już dostępnego filmu tego typu, wtedy można by o tym porozmawiać.
Niestety sprzedaż zestawu Copex+Nanospeed do Minox jest na tyle skromna, że kalkulacja ADOX (korzystna przy dużych ilościach) nie miałaby tu zastosowania.
To prawda, że CMS ma tu ponownie przewagę nad Copexem. Copex dostarcza w formacie Minox około 13x18 bez ziarna i do 24x30 bez uciążliwego ziarna, a CMS 18x24 bez ziarna i do 30x40 bez uciążliwego ziarna. Wszystko to już rozważaliśmy, ale Minox jest konfekcjonowany z rolki o długości 30,5 m, a dla nas, ponieważ produkujemy ten film przemysłowo, byłby to już produkt specjalny, a tym samym czynnik podnoszący cenę.
Copex można kupić już nawiniony na te 30-metrowe rolki, dlatego konfekcjonowanie Minox nie stanowi problemu.
Możemy to zrobić tak samo jak w przypadku rolki Baryt.
Jeśli zbierze się zamówienie na 2500 sztuk, w zamian zaoferuję super cenę :D
W przypadku formatu 110 nie opłaca się tego robić. Są tylko 2 aparaty, które mają wystarczającą optykę, aby sensownie wykorzystać ten film.
Pozdrawiam,
Mirko
FlorianETeply
Świetnie, to już przynajmniej jedna tajemnica ujawniona.
Pozostaje więc pytanie, co firma Impex wprowadzi na rynek pod nazwą ADOX FHM ;-)
Trzeba też sprawdzić, czy moje obiektywy będą w stanie w jakiś sposób wykorzystać ten wzrost rozdzielczości ;-)
A jak tam w CMS z panem Schwarzschildem? Bo z powodu braku filtrów ND CHS 25 jest dla mnie wciąż za szybki do niektórych ujęć ;-)
Pozdrawiam
Florian
Gast
Teply – stary, ty gadulcu!
Ale najwyraźniej tak już musi być, że co kilka lat pojawia się nowa moda w świecie wysokiej rozdzielczości.
Ja jednak już tego nie potrzebuję. Wystarczy mi Delta 100 w jakimkolwiek standardowym zestawie, reszta to niepotrzebne komplikacje. Alternatywą jest MF.
Bosporus
Gast
Cześć Mirko,
dzięki za informację. Opis brzmi na pewno interesująco, resztą zajmie się rynek.
Dla prawdziwych specjalistów możecie przecież wydrukować na opakowaniu „D.O.C.” oraz informację, czy stado bydła, z którego pochodzi żelatyna, pasło się na południowym czy zachodnim zboczu. Numer maszyny odlewniczej też byłby miłym dodatkiem, w dyskusjach jest to obecnie uznawane za czynnik budujący autorytet.
Pozdrawiam
GeorgK
Gast
Cześć Mirko,
W przypadku formatu 110 nie warto się tym zajmować. Są tylko dwa aparaty, które mają wystarczająco dobre obiektywy, aby sensownie wykorzystać ten film.
Hm, Minox 110S i Pentax 110? Może jeszcze Minolta Zoom 110 SLR MkII. Nie ma tu wielkiego rynku, to prawda.
Pozostaje tylko
sklecić sobie
rozdzielacz filmu i samodzielnie ładować
kasety 110 i
Minox.
Możemy to zrobić tak samo, jak w przypadku rolki Baryt.
Jeśli zbierze się zamówienie na 2500 sztuk, w zamian zaoferuję super cenę.
To może trochę potrwać.
Philipp
PhilippReichmuth
Hm, Minox 110S i Pentax 110? Może też Minolta Zoom 110 SLR MkII.
Właśnie widzę, że w przypadku modeli 110 byłoby to i tak dość na granicy możliwości ze względu na ograniczony wybór czułości. Minolta mierzy na 100 ASA, a Pentax na 80; dzięki korekcji podświetlenia wynoszącej dwa stopnie przysłony w przypadku Minolty i 1,5 w przypadku Pentaxa, z trudem udaje się ustawić aparat w zakresie, w którym da się go używać. Z Minoxem to raczej nie przejdzie. To chyba wszystko :D
cfb_de
Cześć Philipp,
Nie wiem, o jaki model Minox ci chodzi, ale przynajmniej w moim modelu C nie byłoby z tym żadnego problemu. Najniższa możliwa czułość to tam 9 DIN.
Poza tym zawsze można skorzystać z ręcznej regulacji i ręcznego ustawiania ekspozycji.
Ja jednak mam już wystarczające zapasy TMX/Delta.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
MirkoBoeddecker
Franz,
Phillip ma chyba na myśli format 110.
Minox 8x11 to zupełnie inna sprawa. Optyka Minox jest niemal bez wyjątku znakomita, a dzięki stałej przysłonie idealnie nadaje się do uzyskania maksymalnej ostrości.
W przypadku Minox byłoby to naprawdę fajne, gdyby tylko ilości były odpowiednie.
Kolejny zestaw o wysokiej rozdzielczości obok tego od Spur/8x11 ma sens tylko wtedy, gdy później oba nie będą się kurzyć na półkach z powodu małego popytu.
Nawiasem mówiąc, główny rynek dla CMS widzimy w USA jako zamiennik dla TechPan.
Tam na rynku panują jasne zasady, a jedną z nich jest cena.
Mimo że przed pojawieniem się CMS istnieli już inni dostawcy filmów o wysokiej rozdzielczości, to jednak jesteśmy pierwsi, którzy produkują ten film na skalę przemysłową w bardzo dużych ilościach, a dzięki odpowiednio umiarkowanej cenie chcemy spróbować przenieść segment wysokiej rozdzielczości z niszy high-tech bardziej w stronę codziennego użytku.
Jeśli kalkulacja się sprawdzi, klienci kupujący 10-pak CMS wraz z odpowiednim wywoływaczem nie powinni płacić za to więcej niż za 10 filmów Ilford plus standardowy wywoływacz.
Ja w każdym razie jestem tak zachwycony wynikami, że na razie zamierzam używać w moim KB wyłącznie CMS.
Mimo to moja Mamiya7 też nie pokryje się rdzą, bo uwielbiam obiektywy 65 mm i 80 mm.
Film to jedno, a obiektyw to drugie...
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippReichmuth
Cześć Franz,
nie wiem, o jaki model Minox ci chodzi
Minox 110S. To już tam było. :D
przynajmniej z moim C dałoby się to bez problemu. Najniższa możliwa czułość to tam 9 DIN.
Jak już napisał Mirko, nie jest to klasyczny Minox na film 8x11, ale aparat na film Instamatic 110. (
Strona internetowa aparatu) Jego obiektyw również cieszy się doskonałą reputacją, ale to niewiele daje, jeśli czułość filmu nie jest odpowiednia.
Czułość filmu w formacie 110 jest kodowana na kasecie. Przewidziano stopień wysokiej i niskiej czułości; w praktyce oznacza to zazwyczaj 100 i 400 ASA, w przypadku
Pentaxa 80 i 400. Paradoksalnie niektórzy producenci sprzedawali mimo to kasety z filmem 200 ASA; były one wtedy zazwyczaj nieprawidłowo naświetlane.
Poza tym istnieje możliwość ręcznej regulacji i ręcznego naświetlania.
Pomijając fakt, że mój Profisix byłby dwa razy większy niż większość aparatów formatu 110: o ile mi wiadomo, praktycznie w żadnym aparacie formatu 110 nie można ręcznie ustawić naświetlania; zazwyczaj odbywa się to za pomocą jakiegoś trybu automatycznego. W związku z tym film o czułości od 16 do 25 ASA stanowi tutaj problem. W niektórych aparatach jest korekcja światła tylnego, dzięki której można by przynajmniej zbliżyć się do tego.
Philipp
Stagirit
Wysoka rozdzielczość to fajna sprawa, ale co z kontrastem przy ekstremalnym powiększeniu?
Gast
Mirko,
co to znaczy „nowy i przemysłowy”? Czy to oznacza, że jako trzeci rodzaj mikrofilmu otrzymamy teraz Svema/Tasma Mikrat w pudełkach ADOX?
Roland
MirkoBoeddecker
Roland,
Nie rozumiem tego pytania.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Mirko,
Znam w sumie trzy rodzaje mikrofilmów: różne modele z serii Agfa-Copex, Kodak Imagelink oraz mikrofilmy Mikrat firm Svema i Tasma.
Wydaje się więc oczywiste, że wasz nowy mikrofilm to właśnie ten model Mikrat, bo oficjalnie ma czułość 6 ASA.
Roland