kalleschwa
Ahoj všichni,
mám asi 20 darovaných filmů Agfa APX 400, všechny s expozicí na 400 ASA. Jelikož s tímto filmem nemám žádné zkušenosti a u povedených snímků bych si přál zvětšeniny formátu 30×40, rád bych samozřejmě dosáhl určité ostrosti, ale zároveň nechci, aby bylo zrno příliš výrazné.
Myslím si, že ADX A+B by mohl být docela dobrou volbou. Jelikož jsem tuto vývojku stejně chtěl vyzkoušet, mám obě složky už připravené.
Na přiložené tabulce čtu, že se tím dosáhne citlivosti pouze 250 ISO. V tom se moc nevyznám: jelikož jsem již provedl expozici na 400 ISO, musím nějak upravit uvedenou dobu, nebo použít jinou vývojku, případně Neofin Blau.
Bylo by fajn, kdyby mi někdo mohl pomoci.
Díky předem.
Kalle
kalleschwa
Ahoj,
protože nikdo neměl žádný tip, rozhodl jsem se to zkusit a vyvolal jsem film Agfa APX v roztoku ADX A+B po dobu 11,5 minuty místo doporučených 9,5 minuty.
Získal jsem velmi dobře vykreslené negativy, které se dají dobře tisknout, takže předpokládám, že expoziční čas je zhruba správný. Ale to zrno!!!!! :D
První zkušební výtisky 18x24 jsou s určitými omezeními akorát tak použitelné. Ve srovnání s mými ostatními výsledky (T-Max 400 v X-Tol 1:2) a srovnávacími výtisky ve formátu 30x40 má Agfa 400 zrno, které znám z T-Maxu 3200, vlastně je ještě větší. Také ostrost okrajů velmi pokulhává.
Teď už vůbec nevím, co dál s mými Agfa 400 exponovanými na 400 ISO. Jelikož je tato vývojka obecně hodnocena docela dobře, vylučuji ji jako příčinu. Je to hrubé zrno způsobeno mírným pushováním, nebo je film sám o sobě tak hrubozrnný? Nemám tušení, protože jsem se v minulosti nezabýval ani tímto filmem, ani touto vývojkou. Na testování už prostě nemám žádné filmy a ty, které jsem vystavil expozici, si nechci zkazit.
Byl bych velmi vděčný odborné veřejnosti, kdyby mi někdo doporučil vývojku, se kterou se u filmu Agfa 400 dosáhne o něco menšího zrna.
kalleschwa
Stagirit
S APX 400 jsem sice sám ještě nepracoval, ale z mé zkušenosti s ostatními Agfapanem ti mohu jen varovat, že tento kompromis nebude tak snadné zvládnout.
Mohl bys zkusit následující:
RODINAL 1+50, 20 °C a vyvolávání 16 minut. Pravděpodobně budeš pak muset film ještě zjemnit.
Prodloužený vývoj, to znamená, že začneš s vývojkou (RODINAL 1+25) o teplotě asi 12 °C a film vyvineš po dobu 45–60 minut, poté ho ohřeješ ve vodní lázni na 20 °C. Nádoba musí být vzduchotěsná a místo běžného vzduchu by měla obsahovat ochranný plyn, aby se zabránilo oxidaci. Já sám to znám jen od svého otce, který tak vyvolával film FP4, s neuvěřitelně jemným zrnem a dobrou ostrostí okrajů.
Testování a samotné vyvolání je však extrémně náročné.
Nejlepší je pravděpodobně dvoukoupelová vývojka, kterou lze koupit u Impexu nebo namíchat sami:
Dvoukoupelová vývojka na Fotolaborinfo
kalleschwa
Ano, moc děkuji, ale právě s dvojkoupelovou vývojkou Photoimpex jsem dosáhl výsledků, které mě neuspokojily.
arothaus
Ahoj Kalle,
jaký APX400 vlastně máš, ten starý nebo nový? Ten starý má být prý výrazně hrubozrnnější než ten nový. Já mám zkušenosti jen s novým formátem 120. V RODINALu (1+50, 19,5 (!) stupňů Celsia) nebo také v R09 se vyvíjí velmi pěkně a do formátu 30x40 jsem s zrnem ještě neměl žádné problémy. Bohužel to už teď není aktuální téma...
S pozdravem,
Andreas
Roman
APX400 je vedle Forte 400 nejkrásnějším filmem této třídy na trhu (dobře, ten „nový“ je možná o něco jemnější, ale stále má hrubší zrno než TriX, HP5+ a podobné filmy); navíc má ve srovnání s ostatními nižší reálnou citlivost, takže ho při EI 400 musíte prakticky posunout -> ještě větší zrno....
Calbe A49 se obvykle doporučuje jako první volba, pokud jde o nejjemnější zrno a co nejvyšší jmenovitou citlivost u filmů 400 (ale tuto vývojku s APX 400 ještě nevyzkoušel, protože u mě tento film už dávno nahradil Neopan 400...)
kalleschwa
Všem moc děkuji za podrobné vysvětlení!
No, předpokládám, že jde o nové filmy, protože datum spotřeby je 2009, respektive 2010.
Možná jsem tak rozmazlený svým dosavadním standardem, že mi to teď tak negativně vadí. Ale šlo přece o T-Max, ani ne o Tri-X. Pokud je to tak, použil jsem ten film nesprávně – na streetovou fotografii.
No, tak si asi pořídím Calbe A 49 a vyzkouším ho. Jeden kamarád mi v e-mailu doporučil Emofin, ale moc nevěřím, že by byl velký rozdíl oproti ADX.
Kalle
cfb_de
Ahoj kalle,
takže ve srovnání s TMax400 nejsi spokojený s velikostí zrna? Negativy z APX400 prý vyšly dobře tisknutelné a s dobrým detailem.
Ano... K tomu se dá říct jen jedno: na vlastní oči jsi viděl rozdíl mezi filmy s plochými krystaly (TMax) a kubickými emulzemi (APX)... A ten s plochými krystaly jsi navíc namočil do uznávané lázně s jemným zrnem, zatímco ten klasický ne...
Jasně, APX400 patří i mezi kubickými filmy spíše k těm hrubozrnným (Classic-400 by ho mohl ještě trumfnout), ale i „jemné zrno“ u klasických emulzí jako HP5+, Neopan400 nebo TriX bude ještě hrubozrnnější než TMY.
I když s HP5+/RODINAL dokážu dosáhnout výsledků s jemným zrnem. Nicméně pro 40x40 zvětšeniny tam potřebuji střední formát, zatímco TMY/HRX-II to zvládnou už v malém formátu. Obojí @400ASA.
U malého formátu pro mě končí HP5+/HRX-II/250 ASA. Pro vyšší citlivost používám TMY, nebo pokud výslovně chci reportážní vzhled. Pak přichází na řadu HP5+/RODINAL/800 ASA.
S pozdravem,
Franz
Roman
Pokud jsi ten film použil pro pouliční fotografii, zrno by tě vůbec nemělo rušit – tam k tomu totiž takřka patří...
Gast
ADX je dvoukomponentní vývojka, nikoli dvoukoupelová. Více informací najdete zde:
http://www.adoxfilm.de/html/adolux_adadox_x.html
Už jsem zpracoval dvě dvojbalení ADX s různými filmy. Údaje na návodu jsou obecně spolehlivé. To platí jak pro časy, tak pro uvedené citlivosti. V tabulce je hodnocena příslušná kombinace filmu a vývojky. Pokud usilujete o přesvědčivé výsledky, měli byste podle mého názoru interpretovat údaje následovně: doporučeno = existuje lepší. Výsledky s APX100 jsou opravdu „velmi doporučené“. Nový APX400 má podstatně jemnější zrno než ten starý. S RODINALem 1+50 a A49 1+1 se dosahuje velmi dobrých výsledků, jak již bylo zde jinde také konstatováno. Měli byste také mít na paměti, že mnoho vývojek zvyšujících ostrost se doporučuje pouze pro filmy do 200 ASA.
S pozdravem,
Otto Beyer!
kalleschwa
Ahoj Romane, ahoj Franti a všichni ostatní,
v zásadě je pravda, že ve street fotografii to tak úplně neplatí.
Tyto snímky jsou součástí delšího projektu, na kterém pracuji už 3–4 roky a z něhož by měla časem vzniknout větší výstava. Dosud jsem většinou fotil na T-Max 400 nebo Tri-Xpan a první Agfa z těch 22, které jsem vyvolal, v tomhle ohledu dost zaostává. U zbývajících filmů se pokusím to trochu vylepšit.
Vím, že u takového projektu by se materiál neměl měnit. Ale ty Agfy jsem dostal darem a ležely mi doma nevyužité, tak se projevila moje přirozená lakota.
Z těch mnoha skvělých rad to tedy zkusím s ATM 49 1:1. Právě jsem si připravil roztok, zítra jdu na to.
Návrh s domácí polévkou od Stargiritsova otce mi v zásadě připadá velmi zajímavý, ale momentálně mi to při mém běžném každodenním stresu spojeném s vyděláváním peněz bohužel čas nedovolí.
kalleschwa