Gast
Ahoj,
jak docílím toho, aby fotky vypadaly jako z předválečné doby?
Mám na mysli ty „matné“ černobílé snímky s dlouhými stíny a zrnitou strukturou na povrchu.
Fotky působí tak slunečně (jsou trochu přeexponované) a trochu impresionisticky, protože zrno prostě nezvyšuje ostrost (vždycky to vypadá, jako by se fotka rozpadala, má tendenci vypadat jako obrázek z pilin), tedy ne jako u Efke.
Dá se s tím nějak něco udělat při vyvolávání, nebo je to dáno materiálem?
Určitě znáte i (hrané) filmy/fotografie z předválečné doby.
S pozdravem
jü
Roman
Jäge,
máš někde odkaz na ukázkový snímek, abys mi ukázal, co přesně máš na mysli?
Pro začátek bych to zkusil s modrým filtrem (k simulaci ortochromatického filmu – otevřené stíny, bílá obloha, „jiné“ podání tónů), případně v kombinaci s jemným rozostřovacím filtrem...
Roman
cfb_de
Ahoj Jörgu,
starý Zorki, s předválečným objektivem 3,5/50 (nepovlakovaný klon FED/Elmar), vlož film HP5, prove expozici těsně na 800, vyvolávej v RODINALu 1+25.
Pokud to má být ještě drsnější: Lucky-100/stejný foťák/prove expozici na 100/také RODINAL.
Až bude příležitost, naskenuju své fotky parních lokomotiv.
S pozdravem,
Franz
SamuliSchielke
Částečně to může být i způsobeno zpracováním papíru. Nedávno jsem zcela náhodou napodobil vzhled Rodšenkových fotografií z 20. let (zejména těch architektonických), když jsem provedlo přeexponování fotografie na papíru Polywarmtone a poté ji vyndal z vývojky pro studené tóny (AM 3003) ještě před dokončením vyvolání. Když se na to teď znovu dívám, domnívám se, že Rodčenko, stejně jako mnoho jiných v jeho době, vyvolával své fotografie pouze podle oka, a proto mají často rozmazané světlé partie, ale zato sytou šedou a intenzivní černou. Nevím, jestli se to nějak podobá tomu, co jsi měl na mysli, ale myslím si, že jak kombinace filmu a vývojky, tak i technika tisku hrají roli, pokud chceš reprodukovat vzhled starých fotografií.