Cześć HaPe,
z jednej strony możesz śmiało zapytać jeszcze raz na
forum poświęconym formatom wielkoformatowym. Z drugiej strony istnieje jednak kilka alternatyw dla formatu 13x18.
Najwięcej modeli Durst 138 w różnych wersjach znajdziesz na pewno na eBayu. Problem pojawia się zawsze wtedy, gdy coś się zepsuje i potrzebujesz części zamiennych, np. do transformatora. Wtedy albo trzeba samemu coś zrobić i improwizować, albo wydać sporo pieniędzy na nowe części. Dlatego warto już wcześniej sprawdzić, jakie akcesoria będą jeszcze potrzebne, a potem najlepiej od razu kupić zestaw, w którym wszystko jest w komplecie.
Ja sam kupiłem urządzenie ścienne DeVere 507. I jestem nim więcej niż zachwycony. Solidna, prosta mechanika, a dzięki montażowi na ścianie zajmuje mało miejsca i nie wymaga tak wysokiego sufitu. Nie chcę jednak ukrywać, że uszkodzony transformator sporo mnie zdenerwował, a do działania urządzenia potrzebny jest oryginalny zegar sterujący lub mostkowa wtyczka. Za to powiększanie zdjęć sprawia mi teraz o wiele więcej radości, a mając niezbędne części zamienne, mam nadzieję, że to ostatni powiększalnik, jaki muszę kupić.
Pozdrawiam, Sven.