Tomasoso
Ahoj!
Jsem tu nový a právě poprvé používám Lucky 400. Obvykle vyvolávám v RODINALu, někdy také v Neofinu Blau. Nemám však k dispozici ani standardní časy/poměry míchání, ani tabulku pro push-expozici, a to zejména proto, že bych rád otestoval mezní hodnoty tohoto filmu (3200 ASA).
Může mi někdo poradit?
Goetz
i když jde o jiného dodavatele, našel jsem tam tuto tabulku
Pro RODINAL 1+25: Lucky 100 = 7–8 minut, Lucky 400 = 9–10 minut při 20 stupních
Právě jsem nafotil svitkový film Lucky 100, uvidíme, jestli ty časy sedí.
S pozdravem
Goetz
cfb_de
Ahoj Goetze,
prosím, dej nám vědět, jaké máš výsledky. Kdysi jsem měl tu pochybnou čest vyzkoušet ten 100. Omezil jsem se na HRX a RODINAL 1+50. HRX byl naprostý propadák, RODINAL 1+50 byl alespoň takový, že všichni, kdo viděli negativy a pozitivy, byli ochotni dobrovolně utratit za filmy víc peněz.
Ale možná to s 1+25 bude lepší. Pak bych chtěl spotřebovat i své zbývající tři. Jinak je brzy použiji jako „demo film“, až budu moci učně tady ve firemní laboratoři vysvětlit, co je to „svitkový film“.
S pozdravem,
Franz
Tomasoso
Ahoj!
Díky za tipy!
Tak jsem to zkusil a vyvolal RODINAL 1+25 na 8 minut… Výsledek: Mohlo by to vydržet ještě 1–2 minuty. Portréty (studiový blesk) a fotky z hospody jsou dost „vybledlé“, zatímco architektura (venku) je už skoro v pořádku.
Právě jsem vyvolal ten zábavný film: 3200 ASA, 10 minut jako základ plus 3 minuty na každý stupeň clony… a pak jsem to raději zaokrouhlil na 20 minut.
Výsledek: chybí asi jeden stupeň clony.
Přiznávám, že 3200 je už extrém, ale aspoň je na tom něco.
Příště asi vyvinu 5 minut na 10minutové bázi, normálně budu v budoucnu volit 9–10 minut, podle světla a kontrastu při snímání (uvnitř/venku atd.).
Ještě jednou děkuji a hodně světla!
Goetz
Lucky 100 jsem vyvolal v RODINALU v poměru 1:25 při teplotě 20 stupňů po dobu 10 minut. Negativy jsou obecně poněkud slabé, ale provedl jsem expozici na jmenovitou citlivost.
Pro krajinářskou a architektonickou fotografii se mi však zdá použitelný, takže v této oblasti vyzkouším řadu citlivostí. U pleti si myslím, že by filtry mohly film vylepšit, ale domnívám se, že to bude mít smysl pouze experimentálně.
Prozatím jsem pracoval bez filtrů.
Až budu mít více snímků, dám vědět.
Snímky byly pořízeny na formát 6×6 fotoaparátem Rolleiflex s objektivem 2,8 F Planar. Časy mezi 1/60 F 5,6 a 1/125 F 8.
Při exteriérových snímcích nebyla obloha zatažená ani zamlžená.
Goetz