Tomasoso
Cześć!
Jestem tu nowy i właśnie po raz pierwszy używam aparatu Lucky 400. Zwykle wywołuję w RODINALu, czasem też w Neofinie Blau. Nie mam jednak ani standardowych czasów naświetlania/proporcji mieszania, ani tabeli push, zwłaszcza że chciałbym przetestować ten film pod kątem jego wartości granicznych (3200 ASA).
Czy ktoś może mi pomóc?
Goetz
nawet jeśli to inny dostawca, to właśnie tam znalazłem tę tabelę
Dla RODINALu 1+25: Lucky 100 = 7–8 minut, Lucky 400 = 9–10 minut w temperaturze 20 stopni
Właśnie naświetliłem film zwojowy Lucky 100, zobaczymy, czy te czasy się sprawdzą.
Pozdrawiam
Goetz
cfb_de
Cześć Goetz,
opowiedz nam proszę o swoich wynikach. Miałem kiedyś tę wątpliwą przyjemność przetestować film 100. Ograniczyłem się wtedy do HRX i RODINALU 1+50. HRX okazał się totalną porażką, natomiast RODINAL 1+50 wypadł na tyle dobrze, że wszyscy, którzy widzieli negatywy i pozytywy, byli gotowi z własnej woli wydać więcej pieniędzy na filmy.
Ale może z rozcieńczeniem 1+25 będzie lepiej. Wtedy chciałbym zużyć pozostałe trzy rolki. W przeciwnym razie posłużą one wkrótce jako „film demonstracyjny”, gdy będę mógł wyjaśnić praktykantowi w firmowym laboratorium, czym jest „film zwojowy”.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Tomasoso
Cześć!
Dzięki za wskazówki!
Zaryzykowałem więc i wywołałem w RODINALU 1+25 przez 8 minut… Wynik: przydałoby się jeszcze 1–2 minuty dłużej. Portrety (z lampą studyjną) i zdjęcia z pubu są dość „wyblakłe”, podczas gdy zdjęcia architektury (na zewnątrz) są już prawie w porządku.
Właśnie wywołałem ten film: 3200 ASA, 10 minut jako podstawa plus 3 minuty na każdy stopień przysłony… a potem jednak wolałem zaokrąglić do 20 minut.
Wynik: brakuje około jednego stopnia przysłony.
Trzeba przyznać, że 3200 to już ekstremum, ale przynajmniej coś się udało.
Następnym razem prawdopodobnie wywołam z push-em 5 minut na bazie 10 minut, a normalnie będę brał 9-10 minut, w zależności od światła i kontrastu podczas fotografowania (wewnątrz/na zewnątrz itp.).
Jeszcze raz wielkie dzięki i dobrego światła!
Goetz
Wywołałem Lucky 100 w RODINALU 1+25 w temperaturze 20 stopni przez 10 minut. Ogólnie negatywy są nieco słabe, ale przeprowadziłem naświetlanie zgodnie z czułością znamionową.
Uważam jednak, że do zdjęć krajobrazowych i architektury nadają się, więc przetestuję tam serię czułości. Jeśli chodzi o skórę, myślę, że filtry mogłyby poprawić jakość filmu, ale sądzę, że w tym przypadku miałyby sens tylko w celach eksperymentalnych.
Na razie pracowałem bez filtrów.
Gdy będę miał więcej zdjęć, dam znać.
Zdjęcia wykonano w formacie 6×6 aparatem Rolleiflex z obiektywem 2,8 F Planar. Czas naświetlania wynosił od 1/60 przy przysłonie 5,6 do 1/125 przy przysłonie 8.
Podczas zdjęć plenerowych nie było zachmurzonego nieba ani mgły.
Goetz