Dennis_2
Ahoj!
Fomapan R100 je bohužel už delší dobu u Impexu v Berlíně „vyprodán“. Vlastně jsem velkým zastáncem hesla „podporujte svého místního prodejce“ a už šest let jsem zákazníkem v obchodě Impex. Mohu ho doporučit každému: podle obsluhy více či méně přátelský, vždy kompetentní a navíc za reálné ceny...
Teď bych ale rád tento film měl.
Je to možná troufalé se na to tady ptát, ale neví náhodou někdo z vás, kde se dá tento materiál sehnat? Možná dokonce i v zahraničí? Posílá Foma tento film v maloobchodním balení i soukromým osobám?
Tak tedy hodně světla a předem děkuji za odpovědi.
Dennis z Berlína
MirkoBoeddecker
Dennisi,
moji kolegové v obchodě ti určitě řekli, že existuje důvod, proč tento film nemáme.
Je to úplně jednoduché: Foma nedodává.
Není to tak, že bychom ten film neobjednali.
Mezitím jsme od Fomy dostali už dvě dodávky, ale i přes důkladné prohledávání se zatím žádné Räs neobjevily :) :)
Dnes očekáváme poslední dodávku z říjnové produkce – hned se na to podívám a dám ti vědět, jestli se něco změnilo.
Vlastně to začalo tím, že se tady na fóru objevila stížnost, že film má při vyvolávání chyby, a krátce nato měl někdo jiný stejný problém s filmem ze stejné šarže.
Na to jsem izoloval všechny filmy z této šarže. Od té doby se o tom hádáme s firmou Foma – nechtějí uznat reklamaci a nemají ani filmy z jiné šarže – chtějí tedy dodat ještě více z údajně vadné šarže.
Tuto šarži ti rád prodám (20 % sleva = naše nákupní cena), ale nejdřív si sám přečti v příslušném vlákně, co se může stát.
Z hlediska odpovědnosti za škodu je to také ošemetný případ, protože Fomě vlastně nelze nic dokázat. Tvrdí, že jejich vzorky jsou bezvadné, a proto je film v pořádku. A skutečně by se mohlo stát, že se chyba objeví pouze při nešťastném sledu událostí a za jiných okolností ne.
Je docela možné, že jde o kombinaci použité želatiny a nějaké reakce v procesu.
Závěr: Momentálně ti můžu nabídnout jen metráž. Máme tam šarži, která je přesně o jednu výrobu před tou „nešťastnou šarží“ a zatím to drží.
Máme ho dokonce docela dost. Moje speciální nabídka by byla: 2 role Fomapan R a navíječ Bobinquick s 20% slevou.
Co vy na to?
Věřte mi – děláme, co můžeme.
S pozdravem,
Mirko
PS: Byl bych rád, kdyby zákazníci v obchodě mohli hlasovat o tom, který prodavač je přátelský a který ne. Vždycky dostávám jen takové neurčité „stížnosti“, jako je ta od Denisa, ale nikdy nevím, kdo si zaslouží pochvalu a kdo nadávky...
RomanJRohleder
Dennisi,
Vždyť to často obracíš – vezmi si ten metrážový materiál. Je kvalitní, levný (o dost levnější než hotové výrobky), při mém zpracování to vydrželo, zatímco ten „rozbitý“ hotový výrobek se zlomil.
K tomu ti dodají i moc hezkou plechovou krabičku. ;-)
cfb_de
Mirko,
pěkné fotky tvých zaměstnanců, dej pod ně volební lístky a hlasovací urnu ještě blíž k podlaze... Nic už nestojí v cestě „zaměstnanci měsíce“.
Jedna americká restaurace s karbanátky to tak dělá už léta.
;-)
Franz
p.s.: Už jsou ty válce odlité?
MirkoBoeddecker
Válce se budou odlévat v pondělí.
Konečně!
Mirko
Christoph
Dvě otázky:
1. Ještě je k dispozici metráž vyrobená před tou „případně vadnou“ šarží, nebo jsem to špatně pochopil? Nebo už je k dispozici novější šarže?
2. Jak přesně funguje ten filmový zásobník? Slyšel jsem, že metráž se musí vkládat pouze ve tmě, zatímco sestavování kazet lze provádět za denního světla. Jak se vlastně ten začátek filmu pak upraví do správného tvaru?
cfb_de
Mirko, Christoph,
@Mirko: Skvělé!
@Christoph: k bodu 1) o tom nic nevím. K bodu 2): Správně jsi to uhodl. Na začátek filmu potřebuješ nůžky, ve kazetě se film upevňuje lepicí páskou.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Ahoj Christoph,
Metrový film je zjevně v pořádku, protože obě reklamace se týkaly jiných šarží.
Pokud máš k dispozici Bobi, vložíš 30metrovou roli do temné komory a začátek filmu vytáhneš asi 1–2 cm ven.
Ten se pak samozřejmě osvětlí, ale to nevadí, protože ten zbytek stejně zůstane v kazetě neexponovaný.
Na světle pak začátek připevníš na jádro cívky (vyrazíš a zapíchneš nebo přilepíš). Potom nasadíš kazetu, zavřeš víčko a nyní navineš film do kazety. Počítadlo snímků přitom přesně počítá snímky.
Jakmile navineš požadovaný počet snímků, otevřeš kazetu a film odstřihneš.
Začátek pak jako obvykle vyčnívá z kazety a kdo chce, může si nůžkami vystřihnout i jazýček pro Leicu. Pro všechny ostatní fotoaparáty to však není nutné.
Zde stačí šikmý řez.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Mirko napsal:
„PS: Byl bych rád, kdyby zákazníci v obchodě mohli někdy hlasovat o tom, který prodavač je přátelský a který ne. Vždycky se ke mně dostávají jen takové neurčité „stížnosti“, jako je ta od Denisa, ale nikdy nevím, kdo si zaslouží pochvalu a kdo kritiku...“
Jak to myslíš? Hlasování tady na fóru? O tvých zaměstnancích??? No, no.
Pozdravy
unadodox
Christoph
Ahoj Mirko,
asi ve čtvrtek (možná ve středu nebo v pátek) jsem volal do obchodu ohledně filmu Fomapan R100. Řekli mi, že nic nemají. Ani metráž. Poté, co jsem si tady na fóru přečetl, že metráž je k dispozici, zavolal jsem včera (v sobotu) znovu a zeptal se na ni. Zaměstnankyně však nevěděla, že je metráž skladem. Prosím, ověř to (nemyslím to ve zlém a nemám nic proti té zaměstnankyni!), abych si mohl něco objednat.
Christoph
RomanJRohleder
Christoph,
zdá se, že ten metráž je zboží z Buecku. ;-)
Když jsem si objednával svou poslední roli R100, trval jsem na tom, že je k dispozici i metráž. Lidja se zarazila, řekla: „Podívám se do regálu,“ a o dvě minuty později se z telefonu ozvalo: „Aha, ano, je!“
Mirko,
tak to ti hned držím palce, aby v Samoboru nikdo omylem nezakopl o vypínač. ,-)
S pozdravem,
Roman
Gast
To jste ale nešika, pane Mirko!
Jak můžete od svých zaměstnanců očekávat loajalitu, když je na druhou stranu vystavujete pranýři?
Každý má někdy špatný den, nikdo nemůže vědět všechno.
Bosporus
MirkoBoeddecker
Christoph,
metráž je skladem, jenže se bohužel objednává tak zřídka, že ne všichni zaměstnanci vědí, kde vůbec leží.
V sobotu jsem nebyl v kanceláři a Sabine se pravděpodobně nemohla zeptat Floriana, protože v obchodě bylo příliš rušno.
Teď jsme ji ale „našli“ a kvůli akci jsme ji opatřili cedulkou a umístili tak, aby ji každá včelka mohla najít.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Bosporus,
Měl jsem na mysli pochvalu (!) a pokud už kritiku, tak kvalifikovanou kritiku, a ne neurčité „výtky“, abych mohl případně řešit konkrétní problémy se svými spolupracovníky.
K tomu se velmi dobře hodí funkce na fóru (hlasování s komentářem).
S nekvalifikovanými výčitkami typu „všechno je špatné“ nebo „obecně nepříjemné“ totiž nikdo nic neudělá.
V jistém smyslu to už jednou velmi dobře fungovalo. Konkrétně když zaměstnanec X zamítl stížnost na Fomapan Rös, aniž by se tím chtěl zabývat, a ozval se ještě někdo, kdo měl stejný problém.
Kdyby se o tom nediskutovalo tak veřejně, prodali bychom i zbývající Fomy z této šarže, protože ke mně by se nic nedostalo.
Že něco takového není v pořádku, na tom se, myslím, všichni shodneme. S konkrétním příkladem v ruce jsem to s ním mohl v klidu vyjasnit, aby se to v budoucnu (snad) už neopakovalo.
Ale to si můžete vyložit, jak chcete. Pokud máte sami pocit: „tady by se dalo něco vylepšit“, pak by taková kritika byla velmi vítána a určitě by byla ku prospěchu všech zúčastněných.
Teď jsem už určitě čtyřikrát zmínil kritiku, tak prosím nezapomeňte ani na pochvalu!!!
S pozdravem,
Mirko
Gast
K tématu hlasování o zaměstnancích společnosti FOTOIMPEX: Jsem rozhodně proti (i když samozřejmě nikoho nemůžu bránit...), sám jsem zaměstnancem v menší firmě a myslím, že by se mi nelíbilo, kdyby se o mém vlastním výkonu diskutovalo veřejně (tj. tak, aby to viděl celý svět). Kdo chce vyjádřit chválu nebo kritiku, měl by podle mého názoru napsat Mirkovi e-mail... U šéfa je něco takového rozhodně na správném místě, to chápu, ale ne na fóru.
Gast
To znělo trochu jako hodnocení zaměstnanců, a do toho bych se nezapojil ani v případě, že bych měl k tomu pádný důvod.
Normální je, když všechno běží hladce, a za to se „obvykle“ chvála neuděluje, protože je samozřejmé, že jako zákazník dostanete to, co jste si objednali a zaplatili, a to v bezvadné kvalitě.
Bosporus
Stagirit
Myslím, že Mirkovi nejde o to, aby zaměstnance kritizoval, ale aby zjistil, v čem by se mohl zlepšit*.
Nebo ne?
*Například zaměstnat Jessicu Albu v malých černých šatech, nebo tak něco.
Gast
Tvůj návrh je přitom téměř urážkou pro zaměstnankyně společnosti FOTOIMPEX.
Dennis_2
Ahoj!
Tady je zase Dennis z Berlína, zatím bez černobílého diafilmu :(
@Mirko: Díky za podrobný popis problému
s diafilmem Fomapan. Kdybych se o tom dozvěděl tak podrobně
v obchodě, určitě by mi trpělivost
tak rychle nedošla ;-)
O metráži mi taky nikdo neřekl a sám jsem
na to bohužel taky nepřišel...
Mirko, přijímám tvou nabídku, 2 role 100R metráže a
jeden navíječ, za speciální cenu.
Zastavím se asi ve středu večer kolem 17:45
u vašeho obchodu.
Veřejně pranýřovat zaměstnance na internetu mi
osobně nepřijde moc fajn. Ve středu můžu své
zcela osobní dojmy nechat zcela osobně v obchodě :)
@Roman: Díky za milé povzbuzení!
Tak vám všem přeju hodně světla
Dennis
Gast
„Myslím, že Mirkovi nejde o to, aby zaměstnance kritizoval, ale aby zjistil, v čem by se člověk mohl zlepšit*.
Nebo ne?“
Nechci Mirkovi nic podsouvat... nemám tušení, o co mu jde, to nedokážu posoudit!
Jde mi o to, že způsob, který navrhl, mi připadá nevhodný (nezávisle na jeho „dobrých“ či „zlých“ úmyslech), a to jsem chtěl vyjádřit (bosporus pravděpodobně také).