Gast
Cześć wszystkim!
Czy ktoś zna czas podstawowy dla wywoływania filmu Adox CHS 100 w roztworze Xtol 1:1?
Z góry dziękuję!
Bosporus
Gast
W międzyczasie sam znalazłem odpowiedź na to pytanie.
Oto odpowiedź, gdyby kogoś to interesowało:
Film ma czułość 50 ASA; w temperaturze 20°C i przy cyklu mieszania co 30 sekund dobrym czasem wywoływania jest dokładnie 10 minut. Film można wywoływać w tej samej kąpieli razem z filmem CHM 125, który należy naświetlać przy czułości od 64 do 80 ASA.
Ambosporus
MirkoBoeddecker
Coś musiało pójść nie tak.
Wykorzystanie czułości w przypadku XTOL nie jest w zasadzie aż tak złe.
Nie próbowałem jednak jeszcze rozcieńczenia 1+1.
Czy wszystkie filmy tracą tak bardzo na czułości przy takim rozcieńczeniu?
Myślałem, że w przypadku XTOL właśnie tego nie ma przy wyższych rozcieńczeniach.
Nasza rzeczywista czułość dla roztworu macierzystego wynosiła wówczas (1998 r.) 80 ASA dla CHS i 100–110 ASA dla FP4/CHM
Mirko
Gast
Film ma bardzo słaby start w strefach I i II. LogD w strefie II wynosi 0,09 (przy naświetlaniu na 100 ASA), zmierzony za pomocą skali Heiland Splitgrade. Krzywa jest ogólnie przesunięta o jedną przysłonę (1,25 w strefie IX). Zatem przy czułości 50 ASA jest prawidłowo naświetlona. Powinno być w porządku. Uważam to ponadto za akceptowalne, ponieważ pełna szczegółowość cieni nie zawsze jest konieczna.
Bosporus
Gast
Coś pozytywnego:
Pierwsze wyniki są bardzo obiecujące – model CHS 100 świetnie sprawdza się przy portretach!
Bosporus