DietmarWaschke
Witam wszystkich,
czy ktoś ma doświadczenia z filmem Adox Creativ Printfilm (lith film z półtonami na przezroczystym nośniku) i Amaloco 74? Czy to połączenie się sprawdza – a może ktoś zna nawet czasy wywoływania?
W razie czego mógłbym też spróbować z D-76.
Pozdrawiam
Dietmar Waschke
fotohuisrovo
Wiele emulsji filmowych nadaje się do wywoływania w AM74 (Amaloco) przy czasach wynoszących około 5:00–6:00 min w rozcieńczeniu 1+7 do 1+9.
Gdyby materiał ADOX był podobny do Maco GPF, byłoby to nieco łatwiejsze.
Pozdrawiam serdecznie z Holandii,
Robert
SamuliSchielke
Drogi Dietmarze,
sam właśnie testuję film do odbitek ADOX, ale z innymi wywoływaczami (Moersch Tanol, RODINAL, Fomadon LQR, zestaw do odwracalnych filmów Foma – wyniki testów pojawią się wkrótce na tym forum). I choć nie mogę powiedzieć nic konkretnego o Amaloco 74, to ogólnie mogę stwierdzić, że film ten wymaga bardzo krótkiego czasu wywoływania; w przypadku RODINALa wystarczy kilka minut, a w przypadku Tanolu znacznie mniej niż w przypadku innych filmów. Polecam wywołać pierwszą odbitkę na oko (film można przecież wywoływać w świetle czerwonym. Żadnego śladu zamglenia!), żebyś zobaczył, ile czasu faktycznie potrzebuje zdjęcie.
Samuli
DietmarWaschke
Witam i serdecznie dziękuję za odpowiedzi.
Dzięki pozytywnym opiniom tutaj zamówiłem już ten film i podzielę się tutaj wynikami (może to potrwać kilka dni).
Bardzo dziękuję
Dietmar Waschke
Gast
Cześć wszystkim ;-)
Obiecałem przecież wyniki... W weekend w końcu udało mi się wypróbować ten film. Osiągnąłem dobre rezultaty przy rozcieńczeniu Amaloco 74 w proporcji 1:15 i czasie wywoływania wynoszącym 5 minut (w temperaturze ok. 20 stopni). Wywoływanie odbywało się w misce przy niewielkim mieszaniu.
Może to służyć jako punkt odniesienia dla własnych eksperymentów.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję
Dietmar Waschke