boomer33do
Ahoj,
právě se chystám po asi 7 letech znovu zprovoznit svou starou temnou komoru.
Díkybohu, že dneska máme internet (i když tenkrát to bylo taky fakt super.....)
Teď tu mám ještě dva starší, exponované filmy. Jeden asi 10 let starý ORWO a
jeden HP5. „Normální“ doba vyvolávání bych ještě nějak našel. Ale na co je třeba vzhledem k jejich stáří dávat pozor? Vyvolávat déle? Pokud ano, o kolik? Nebo použít silnější koncentraci?
Na vyvolávání jsem si pořídil starý dobrý RODINAL.
Jo, a v ledničce mám ještě pár starších „čerstvých“ filmů. Prošlé asi 3 roky. Ještě se dají použít???
Moc děkuji za vaši pomoc!!
Roman
Já bych ty staré filmy vyvolal úplně normálně, obvykle to jde bez problémů (jen s trochu zvýšeným základním šumem). Jednou jsem v fotoaparátu Ikonta zesnulého otce jednoho dobrého přítele našel exponovaný svitkový film, který, jak se ukázalo, pocházel z počátku 80. let a dal se bez problémů vyvolat (jen se čísla z krycího papíru přenesla na filmovou vrstvu).
A černobílé filmy, kterým už jsou 3 roky po datu spotřeby, nejsou vůbec žádný problém (dobře, u TMax3200 nebo podobných se možná citlivost trochu sníží), sám tu ještě používám Efky a Fujiky s datem spotřeby 2003. U diapozitivů nebo barevných negativů bych si dělal větší starosti.
SamuliSchielke
Nedávno jsem vyvolal 10 až 15 let starý film FP4, dopadlo to dobře, a jak už výše popsal Roman, s mírně zvýšeným základním zákalem. U starých filmů by se však s emulzí mělo zacházet co nejšetrněji, tj. především je nezpracovávat při příliš vysoké teplotě a vyhýbat se teplotním výkyvům (ano, vím, že by se to mělo dodržovat vždy, ale někdy člověk spěchá a vyvolává při 30 stupních, fixuje při 20 a oplachuje při 25 nebo tak nějak...). U zmíněného FP4 se emulze na dvou místech zvlnila, pravděpodobně proto, že při oplachování došlo k poměrně velkým teplotním výkyvům, které by novému filmu nevadily, ale 10 let starému už ano.
Samuli
Gast
Ahoj!
To je složitá otázka, protože filmy už byly podrobeny expozici a latentní obraz mezitím zeslábl. Řekl bych, že by stačilo přidat 10–20 %, možná by bylo potřeba i víc, ale v tom případě by bylo třeba použít obzvláště jemnou vývojku.
Roland