Gast
Ahoj lidi
Používám papír ADOX Easy Print Polywarmton RC. Co mě ale na tomto opravdu skvělém papíru štve, jsou zdlouhavé expoziční časy (v závislosti na situaci až 3 minuty).
Existuje nějaký papír s podobnými vlastnostmi (tonální rozsah, kontrastní rozsah atd.), který se exponuje kratší dobu?
Díky za tip.
S pozdravem
Martin E
Roman
Nejspíš ještě Agfa Multicontrast – ale je otázkou, jak dlouho bude ještě k dostání.
Nebo zkus Fomatone MG – nevyžaduje tak dlouhé expoziční časy a dá se tónovat podobně dobře.
Gast
Ahoj Romane,
je nosič u filmu Fomatone MG 333 stejně tenký jako u Fomaspeed Variant III, nebo je silnější?
S pozdravem
Martin
Roman
Ano, na dotek je podobně tenký...
ultra8
Ahoj lidi,
Používám papír ADOX Easy Print Polywarmton RC. Co mě ale na tomto opravdu skvělém papíru štve, jsou ty zdlouhavé expoziční časy (v závislosti na situaci až 3 minuty).
Existuje nějaký papír s podobnými vlastnostmi (tonální rozsah, kontrast atd.), který se exponuje kratší dobu?
Tento papír má téměř identické expoziční časy jako papír MCP od Agfy. Své negativy formátu 6x6 exponuji objektivem 80 mm při cloně 16 a u dobře vykresleného negativu se pohybuji v rozmezí cca 15–25 sekund...
S pozdravem
william5
Ahoj Martine, nemůžu ti dát žádnou radu, ale rád bych pochopil, proč jsou moje expoziční časy tak mnohem kratší. Také používám Polywarmton a zvětšuji na formát 24 x 30. U vyvážených negativů se téměř nikdy nedostanu k expozicím v délce jedné nebo více minut. Technika: Meopta Opemus s barevnou směšovací hlavou a clonou 8 nebo menší (tedy 11–22). Vývojka: N 120 S.
S pozdravem, Jens
Gast
Ahoj Jensi,
Používám Opemus 6 s kondenzorovou 150W opálovou žárovkou. K tomu objektiv Compagnon-S 50 mm.
Moje pracovní clona je 8. Většinou zvětšuji na formát 24×30 s negativy normální hustoty.
Vyvolávám v Agfa NEUTOL (nově v roztoku 2o Dur).
Nemáš náhodou u svého zvětšovacího přístroje více světla? To by mohl být ten důvod.
Pozdravy ze Švýcarska
Martin
MirkoBoeddecker
Je možné, že v modelu Opemus od Jense bylo vyjmuto tepelně ochranné sklo.
Pokud je sklo stále na místě, prodlouží to expoziční čas na dvojnásobek.
Při formátu 24x30, cloně 8 a normálně hustých negativech by expoziční čas měl být v každém případě kratší než jedna minuta. U mě to trvá asi 20–30 sekund.
Důležité je samozřejmě také správné umístění opálové lampy a správně namontovaný a usazený kondenzor.
Momentálně máme barevné klece ve speciální nabídce za 99 € bez transformátoru.
Nechci ti to vnucovat, ale pokud se ti nedaří s Opemusem, mohli bychom ti ho prodat na zkoušku a pouze v případě, že se to zlepší, si ho necháš, jinak ho pošleš zpět.
Jinak mě nic nenapadá.
S pozdravem,
Mirko
PS: Jakou metodu filtrování používáš?
Vždy používej jen jeden filtr najednou! (jen pro jistotu...)
william5
Na svém Opemus jsem nic neupravoval a jelikož jsem první majitel, předpokládám, že tam je stále to tepelně odolné sklo, o kterém se zmiňoval Mirko :P
Jinak nejde o kondenzátorový model, ale o model s barevnou směšovací hlavou, ve které je zabudovaná halogenová žárovka. Nemůžu si stěžovat, a z tohoto pohledu bys možná měl přijmout Mirkovu nabídku.
S pozdravem, Jens
Gast
Ahoj Mirko,
právě jsem z mého Opemus 6 vyndal sklo na ochranu před teplem. Expoziční čas se skutečně znatelně zkrátil. Skvělý tip, doufám ale, že to s sebou nepřinese žádné bezpečnostní nevýhody :-)
Ještě jedna otázka: Filtrační zásuvku také nepotřebuji, protože filtry Ilford držím pod objektivem. Mohu u zásuvky na filtry odstranit i matné sklo, aniž by to mělo nějaké technické nevýhody (bezpečnost, teplo atd.)? Myslím, že by to také vyžadovalo podstatně více světla. Ale udělám to jen v případě, že to nepřinese žádné nevýhody.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Martin
MirkoBoeddecker
Ahoj Martine,
sklo na ochranu před teplem, jak už název napovídá, chrání před zahříváním negativu.
Zároveň však prodlužuje expoziční časy, což zase zahřívání negativu podporuje. Pokud zvětšuješ bez skla, může se negativ „vyskočit“ a posunout se mimo rovinu ostrosti.
V skleněné komoře se toho moc stát nemůže.
Rozptylová deska (neměla by být z matného skla, ale z akrylátu, jinak si s ní někdo pohrál) vytváří měkčí světlo (potlačuje škrábance a prachové částečky) a zajišťuje, že menší skvrny na filtrech nejsou na snímku vidět.
Pokud ji vyjmete, světlo bude o něco tvrdší (ale také brilantnější a zvýrazní hrany).
Kromě otázky většího množství světla je to tedy také otázka estetiky.
S pozdravem,
Mirko
PS: Doporučuji ti používat zásuvku na filtry, pokud ji již máš. Filtry pod objektivem mírně snižují ostrost obrazu. Samozřejmě to závisí také na kvalitě objektivu.
cfb_de
Ahoj Martine,
když měl můj Opemus-5 ještě hlavu Opal, měl jsem v něm sklo na ochranu před teplem a nahoře obvykle matné sklo.
Pro masku bez skla (fotím KB bez skla) je to jednoznačně pohodlnější a bezpečnější: tepelný výkon 125 W soustředěný na negativ může u Efke/Rollei znamenat zničení emulze nebo zadní NC vrstvy již během 45 sekund.
Bez matného skla je světlo prostě o něco tvrdší a snáze jsou vidět nečistoty.
Na tvém místě bych ale nejprve zkontroloval správné usazení lampy a kondenzátoru. Op5 s 150W lampou mi totiž většinou připadal až nehorázně jasný (s Meochromem se na tom nic nezměnilo).
S pozdravem,
Franz
(Mirko, matná skleněná deska, kterou jste mi prodali s Op5, nebyla ani matná, ani leptaná. Pocházela z pískovací/skleněné tryskací komory a plní svůj účel na jedničku. BTW: Matné sklo je leptané. Pravděpodobně jsi tím „matným sklem“ myslel spíše „opálové sklo“?)
Gast
Ahoj Mirko, ahoj Františku,
děkuji za vaše odpovědi. Pokud tomu dobře rozumím, může se stát, že se negativy přehřejí, když je sklo venku.
Kompromisem by tedy bylo nechat sklo na ochranu před teplem venku a otevřené sklo ve filtrační zásuvce uvnitř.
Mohu tedy předpokládat, že určitá ochrana negativu zůstane zachována – i když ne tak silná jako s tepelným ochranným sklem?
Nejsem sice technik, ale včera večer jsem byl opravdu nadšený, když jsem konečně dosáhl časů, které se pohybovaly v normálním rozmezí.
S pozdravem
Martin
cfb_de
Ahoj Martine,
> Kompromis by byl takový, že vyndám tepelně ochranné sklo a nechám leptané sklo ve filtrační zásuvce.
Naopak. Tepelná ochrana zůstane, matné sklo pryč. To je podle mě přijatelný kompromis, který se hodí i pro pódia bez skla.
Ale to jsem taky tak napsal. Grmpf.
Matné/leptané/pískované sklo totiž vůbec nebrání průchodu tepla. K tomu totiž není určeno, a proto to ani nedokáže. A proto prostě použiješ gradované filtry o půl stupně slabší.
Je to teď jasnější?
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Franti
Tak to je pak všechno jasné :-)
Postup: nasadit zpět ochranné sklo, leptanou desku vyhodit :-) Nechci si přece zkazit negativy (nejsou to ale Efke, ale Fomapan :-)
Přeji hezkou neděli.
Pozdravy z mrazivého Švýcarska
Martin
Gast
Ahoj,
moje němčina není moc dobrá, chápu to správně – že Meopta je v podstatě naprosto špatná konstrukce?
Proč to nezkusíš bez ochranného skla s 60 (75) wattovou žárovkou, když ta 150 wattová spaluje negativy.
cfb_de
Ahoj Oleksandere,
je Meopta v zásadě naprosto špatná konstrukce?
Ne. Meoptas jsou dobré konstrukce. Ale Martin má uvnitř 150W žárovku a zvětšovací přístroj je pro něj příliš tmavý.
Proto ta rada, aby vyndal rozptylovou desku/mléčné sklo, pak zvětšovací přístroj svítí asi o 1 clonu jasněji.
Omlouvám se, že odpovídám také v němčině, ale tvůj jazyk vůbec neovládám :-)
S pozdravem,
Franz
Gast
Díky, Františku,
teď už chápu, o co jde.
Takže tam můžu nechat všechny filtry a použít 250 W (opálovou žárovku), nebo už je u vás nemáte?
cfb_de
Ahoj Oleksandere,
při 250 W se Opemus spálí. To je na tento přístroj příliš. Maximálně 150 W.
S pozdravem,
Franz