Gast
Cześć wszystkim
Używam papieru ADOX Easy Print Polywarmton RC. Jednak to, co mnie denerwuje w tym naprawdę świetnym papierze, to uciążliwie długie czasy naświetlania (w zależności od przypadku nawet do 3 minut).
Czy istnieje papier o podobnych właściwościach (gama tonów, zakres kontrastu itp.), który wymaga krótszego naświetlania?
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
Martin E
Roman
Najprawdopodobniej Agfa Multicontrast – ale nie wiadomo, jak długo jeszcze będzie dostępna.
Albo spróbuj Fomatone MG – nie wymaga tak długiego czasu naświetlania i daje podobnie dobre efekty po wywołaniu.
Gast
Cześć Roman,
Czy w przypadku filmu Fomatone MG 333 podłoże jest tak samo cienkie jak w przypadku Fomaspeed Variant III, czy też jest grubsze?
Pozdrawiam,
Martin
Roman
Tak, wydaje się równie cienki...
ultra8
Cześć wszystkim
Używam papieru ADOX Easy Print Polywarmtone RC. Jednak w tym naprawdę świetnym papierze denerwują mnie uciążliwie długie czasy naświetlania (w zależności od przypadku nawet do 3 minut).
Czy istnieje papier o podobnych właściwościach (gama tonów, zakres kontrastu itp.), który wymaga krótszego naświetlania?
Ten papier ma prawie identyczne czasy naświetlania jak papier MCP firmy Agfa. Naświetlam moje negatywy 6x6 obiektywem 80 mm przy przysłonie 16 i uzyskuję dobrze wyrazisty negatyw w czasie około 15–25 sekund...
Pozdrawiam
william5
Cześć Martin, nie mogę Ci nic doradzić, ale sam chciałbym zrozumieć, dlaczego moje czasy naświetlania są tak znacznie krótsze. Ja również używam Polywarmtone i powiększam do formatu 24 x 30. Przy dobrze wyważonych negatywach prawie nigdy nie osiągam wartości rzędu jednej lub kilku minut. Technika: Meopta Opemus z głowicą mieszającą kolory i przysłoną 8 lub mniejszą (czyli 11–22). Wywoływacz: N 120 S.
Pozdrawiam, Jens
Gast
Cześć Jens,
Używam więc Opemus 6 z lampą opalową o mocy 150 W. Do tego obiektyw Compagnon-S 50 mm.
Moja przysłona robocza to 8. Zazwyczaj powiększam do formatu 24x30 przy użyciu negatywów o normalnej gęstości.
Wywoływacz w Agfa NEUTOL (nowość w serii 2o Dur).
Czy może masz więcej światła w swoim powiększalniku? To mogłoby być przyczyną.
Pozdrowienia ze Szwajcarii
Martin
MirkoBoeddecker
Być może w modelu Opemus firmy Jens wyjęto szybkę chroniącą przed przegrzaniem.
Jeśli nadal tam jest, czas naświetlania wydłuża się dwukrotnie.
Przy formacie 24x30, przysłonie 8 i normalnej gęstości negatywów czas naświetlania powinien w każdym razie wynosić mniej niż minutę. U mnie to około 20–30 sekund.
Ważne jest oczywiście również prawidłowe ustawienie lampy Opal oraz prawidłowo zamontowany i dopasowany kondensor.
Obecnie mamy w specjalnej ofercie klatki kolorowe za 99 € bez transformatora.
Nie chcę ci tego wcisnąć, ale jeśli nie możesz ogarnąć swojego Opemusa, moglibyśmy sprzedać ci to na próbę i tylko jeśli będzie lepiej, zatrzymasz to, w przeciwnym razie odeślesz z powrotem.
Poza tym nic mi nie przychodzi do głowy.
Pozdrawiam,
Mirko
PS Jaką metodę filtrowania stosujesz?
Używaj zawsze tylko jednego filtra na raz! (tak na wszelki wypadek...)
william5
W moim Opemusie niczego nie modyfikowałem, a ponieważ jestem pierwszym właścicielem, zakładam, że wspomniane przez Mirko szkło chroniące przed wysoką temperaturą nadal tam jest :P
Poza tym nie jest to model z kondensatorem, tylko z głowicą mieszającą kolory, w której wbudowana jest lampa halogenowa. Nie mogę narzekać, więc z tego punktu widzenia może warto skorzystać z oferty Mirko.
Pozdrawiam, Jens
Gast
Cześć Mirko,
Właśnie wyjąłem szybkę chroniącą przed ciepłem z mojego Opemus 6. Rzeczywiście, czasy naświetlania znacznie się skróciły. Świetna rada, mam jednak nadzieję, że nie wiąże się to z żadnymi zagrożeniami dla bezpieczeństwa :-)
Mam jeszcze jedno pytanie: nie potrzebuję też szuflady na filtry, ponieważ filtry Ilford trzymam pod obiektywem. Czy mogę usunąć matową szybkę z szuflady na filtry bez ponoszenia technicznych konsekwencji (bezpieczeństwo, przegrzanie itp.)? Myślę, że potrzebowałbym wtedy znacznie więcej światła. Ale zrobię to tylko wtedy, gdy nie będzie to miało żadnych negatywnych skutków.
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Martin
MirkoBoeddecker
Cześć Martin,
Szkło chroniące przed przegrzaniem, jak sama nazwa wskazuje, zapewnia ochronę przed nagrzewaniem się negatywu.
Jednocześnie jednak wydłuża czas naświetlania, co z kolei sprzyja nagrzewaniu się negatywu. Jeśli powielasz bez szkła, negatyw może „wyskoczyć” i stracić ostrość.
W komorze z szkłem niewiele może się wydarzyć.
Klosz rozpraszający (powinien być wykonany z akrylu, a nie z mlecznego szkła, w przeciwnym razie ktoś coś tam majsterkował) zapewnia bardziej miękkie światło (eliminując zarysowania i kłaczki kurzu) oraz sprawia, że drobne plamki na filtrach nie są widoczne na zdjęciu.
Jeśli ją wyjmiesz, światło stanie się nieco ostrzejsze (ale też bardziej błyszczące i podkreślające krawędzie).
Jest to więc nie tylko kwestia większej ilości światła, ale także estetyki.
Pozdrawiam,
Mirko
PS: Polecam Ci korzystanie z szuflady na filtry, jeśli już ją posiadasz. Filtry umieszczone pod obiektywem nieznacznie zmniejszają ostrość obrazu. Oczywiście zależy to również od jakości obiektywu.
cfb_de
Cześć Martin,
Kiedy mój Opemus-5 miał jeszcze głowicę Opal, zwykle używałem w nim szkła chroniącego przed wysoką temperaturą, a na wierzchu zakładałem matową szybkę.
W przypadku maski bezszklanej (wykonuję KB bez szkła) jest to zdecydowanie wygodniejsze i bezpieczniejsze: moc cieplna 125 W skupiona na negatywie może w przypadku Efke/Rollei już w ciągu 45 sekund spowodować zniszczenie emulsji lub tylnej powłoki NC.
Bez szkła mlecznego światło jest po prostu nieco ostrzejsze i łatwiej widać pyłki.
Na twoim miejscu sprawdziłbym jednak najpierw, czy lampa i kondensor są prawidłowo zamontowane. Op5 z lampą 150 W wydawał mi się bowiem zazwyczaj nieprzyzwoicie jasny (z Meochromem nic się w tej kwestii nie zmieniło).
Pozdrawiam,
Franz
(Mirko, ta matowa szyba, którą sprzedaliście mi wraz z Op5, nie była ani matowa, ani trawiona. Pochodziła z piaskownicy/piaskownicy i spełnia swoje zadanie na piątkę. Przy okazji: szkło matowe jest trawione. Prawdopodobnie przez „szkło matowe” miałeś raczej na myśli „szkło opalowe”?)
Gast
Cześć Mirko, cześć Franz
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Jeśli dobrze to rozumiem, może się zdarzyć, że negatywy będą się zbytnio nagrzewać, gdy szkło zostanie wyjęte.
Kompromis polegałby na tym, że zostawię szkło chroniące przed ciepłem na zewnątrz, a otwarte szkło w szufladzie filtra.
Czy mogę wtedy założyć, że negatyw będzie w pewnym stopniu chroniony – choć nie tak skutecznie jak przy szkle chroniącym przed ciepłem?
Nie jestem technikiem, ale wczoraj wieczorem byłem naprawdę zachwycony, gdy w końcu uzyskałem czasy mieszczące się w normalnym zakresie.
Pozdrawiam
Martin
cfb_de
Cześć Martin,
> Kompromis byłby taki: rezygnuję ze szkła chroniącego przed ciepłem, a szkło trawione zostawiam w szufladzie filtra.
Na odwrót. Szkło chroniące przed ciepłem zostaje, a szkło mleczne ląduje w koszu. To moim zdaniem akceptowalny kompromis, który sprawdzi się również w przypadku scen bez szklanych elementów.
Ale tak właśnie napisałem. Ech.
Szkło mleczne/trawione/piaskowane nie zatrzymuje bowiem absolutnie żadnego ciepła. Nie jest do tego przeznaczone i w konsekwencji nie może tego zrobić. W tym celu wystarczy użyć filtrów gradacyjnych o pół stopnia słabszych.
Czy teraz jest to jaśniejsze?
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć Franz,
No to wszystko jasne :-)
Krótka instrukcja: włożyć z powrotem szybkę ochronną, a wytrawioną płytkę wyrzucić :-) Nie chcę przecież zepsuć negatywów (chociaż to nie Efke, tylko Fomapan :-)
Życzę miłej niedzieli.
Pozdrowienia z lodowatej Szwajcarii
Martin
Gast
Cześć,
mój niemiecki nie jest zbyt dobry, czy dobrze rozumiem – że konstrukcja Meopty jest w zasadzie całkowicie wadliwa?
Dlaczego nie spróbujesz bez osłony, używając żarówki o mocy 60 (75) W, skoro ta o mocy 150 W spala negatywy?
cfb_de
Cześć, Oleksander,
Czy Meopta jest w zasadzie całkowicie nieudanym projektem?
Nie. Meopty to dobre konstrukcje. Ale Martin ma w niej żarówkę o mocy 150 W i powiększalnik jest dla niego za ciemny.
Dlatego ta wskazówka, żeby wyjąć soczewkę rozpraszającą/matową, wtedy powiększalnik świeci o około 1 stopień jaśniej.
Przepraszam, że odpowiadam po niemiecku, ale w ogóle nie znam Twojego języka :-)
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Dzięki, Franz,
teraz już rozumiem, o co chodzi.
W takim razie można zostawić wszystkie filtry i użyć żarówki o mocy 250 W (żarówka Opal), czy może u was już takich nie ma?
cfb_de
Cześć Oleksander,
Przy mocy 250 W urządzenie Opemus się przegrzewa. To za dużo dla tego urządzenia. Maksymalnie 150 W.
Pozdrawiam,
Franz