Gast
Drodzy pracownicy laboratorium!
Zajmuję się filmami wąskokadrowymi i chciałbym zapytać o film Fomapan R.
Kręcę na 16 mm, do tej pory zawsze na czarno-białym filmie odwracalnym Kodak Plus X, ale już od dłuższego czasu mam ochotę wypróbować też Fomapan.
Co można powiedzieć o tym filmie, zwłaszcza w porównaniu z Kodak Plus X, jeśli chodzi o ostrość, rozdzielczość i zakres kontrastu?
To mogę sprawdzić sam, ale jak wygląda kwestia stałej jakości i jakości perforacji? Czy film ma skłonność do migotania, czy też jego jakość jest stała?
Bardzo dziękuję
Ernst
Gast
Mirko,
skoro już padło to pytanie, to kiedyś istniała taśma filmowa ADOX U 17 (z tą samą emulsją co KB 17) w formacie 16 mm i Double 8; w zasadzie Efke mogłoby przy okazji wyciąć z niej surowiec KB50 – nośnik i tak jest przezroczysty, a Efke na pewno ma odpowiednie maszyny.
Albo (czysto teoretycznie) Efke mogłoby dostarczać film kinowy 35 mm w odcinkach o długości 300 metrów. Być może byłoby to interesujące dla szkół filmowych i stanowiłoby źródło dochodów (bez konieczności opracowywania nowych rozwiązań) dla FOTOIMPEX i Efke?
Schwedenstahl
Cześć Mirko,
o ile się nie mylę, rynek materiałów filmowych staje się coraz mniejszy, co sprawia, że sytuacja staje się coraz trudniejsza zarówno dla twórców filmów w formacie wąskokadrowym, jak i społeczności zajmującej się formatem 16 mm, zwłaszcza teraz, gdy firma Kodak zamyka laboratorium w Lozannie i wycofuje film K 40. Skontaktujcie się z magazynem „Schmalfilm”, tam właściwie wszystko jest reprezentowane, a pan Juergen Lossau z pewnością dokładnie zna dostępne możliwości. Jak ważne są nowe materiały w tej branży, widać na różnych forach filmowych na stronie www.super8.de, gdzie toczy się obecnie ożywiona dyskusja na temat dostępności i możliwości importu materiałów filmowych z Korei Północnej. Co ciekawe, informacje te dotarły już nawet do Stanów Zjednoczonych.
W każdym razie byłbym wdzięczny za więcej informacji na ten temat.
Pozdrawiam
Marwan
MirkoBoeddecker
Niestety firma Efke nie posiada już tych maszyn.
Zwykła taśma do aparatów fotograficznych jest znacznie mniej wymagająca pod względem dokładności perforacji niż taśma kinowa.
Te kinowe wykrojniki do perforacji to urządzenia o najwyższej precyzji.
Nasze filmy „trzepotałyby” w aparacie i dawałyby nieostre zdjęcia.
W przypadku Super 8 problem polega na tym, że nie ma już kaset.
Gdyby Koreańczycy z Północy produkowali te kasety, mógłbym to sprawdzić i zobaczyć, czy da się nawinąć na nie lepszy materiał.
Pozdrawiam,
Mirko
Schwedenstahl
Istnieje kaseta wielokrotnego użytku produkcji rosyjskiej; nie jestem do końca pewien, ale wydaje mi się, że kasety produkuje się również w niektórych krajach Europy Wschodniej. Poza tym przecież nadal istnieje firma Kodak – czy oni nie sprzedają kaset? W końcu oferują też materiał zastępczy dla filmu K40, a z tego, co wiem, materiały Fuji są również pakowane w kasety przez kilku mniejszych dostawców. Fuji produkuje tylko filmy Single 8, więc muszą gdzieś zdobywać te kasety, prawda?
Pozdrawiam
Marwan