Gast
Cześć, trafiłem tu przypadkiem, szukając kogoś, kto mógłby wywołać 30-letnie negatywy z aparatu Instamatic. Jako kompletny laik zdałem sobie teraz sprawę, że może to stanowić problem. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę!
MirkoBoeddecker
Czy film został już wywołany, czy chodzi o wywoływanie filmu?
Wolf_XL
...Wywołanie kolorowego lub czarno-białego filmu jest prawie niemożliwe – co prawda w USA istnieje laboratorium, które się w tym specjalizuje, ale to sporo kosztuje. Czarno-biały film może się udać przy odrobinie szczęścia – zależy to przede wszystkim od tego, w jakich warunkach był przechowywany...
Gast
Cześć,
Myślę, że jeśli jesteś kompletnym laikiem, to trzeba o to zapytać wprost (nie masz w tym winy, to pewnie przez te bzdurne gadki branży fotograficznej: „Wywołujemy Twoje zdjęcia cyfrowe na prawdziwe odbitki”).
Czy masz kasetę Instamatic, którą znalazłeś gdzieś, jeszcze nieotwartą, ale „zepsutą”, czy też masz paski filmu i chcesz uzyskać z nich zdjęcia papierowe?
Zdjęcia papierowe nie stanowią problemu, wystarczy znaleźć najbliższy sklep fotograficzny i je tam oddać.
Jeśli nadal masz film w kasecie, podaj nam proszę markę i rodzaj filmu, np. Agfacolor Universal lub cokolwiek innego.
Gast
Dziękuję za odpowiedzi i za cierpliwość! Chodzi o już wywołane filmy, mam więc paski negatywów, które dość długo leżały w szufladach. I są kolorowe... Na dole pasków negatywów widnieje tylko napis „Kodak Safety Film” lub czasem „Fuji Safety Film”. Niestety nie potrafię nic powiedzieć o aparacie, bo to było zbyt dawno temu. Przepraszam, że nie mogę podać dokładniejszych informacji. Czy naprawdę nie ma żadnej nadziei? Dziękuję, Ibi
MirkoBoeddecker
Odbitki z wywołanych negatywów powinno być w stanie wykonać każde porządne laboratorium.
W razie potrzeby każde specjalistyczne laboratorium.
Myślę, że tylko sieci domów towarowych (takie jak Schlecker i Rossmann) już tego nie robią.
Poza tym prawie każdy skaner może to zeskanować, a odbitki można zamówić przez Internet.
Pozdrawiam,
Mirko