SamuliSchielke
Drogie forum,
W najbliższym czasie muszę wykonać zdjęcia koncertowe, a ze względu na trudne warunki oświetleniowe (reflektor punktowy, ale niewystarczająco jasny dla czułości 400 ASA) moje zwyczajowe rozwiązanie polegające na stosowaniu wysokich czułości (HP5/ADOX CHM400 z podkręconą czułością do 1600 ISO) nie wchodzi w grę, ponieważ musiałbym wtedy liczyć się z utratą i tak już ograniczonej skali szarości. Oznacza to, że potrzebuję czułości 1600 ISO, ale jak najdelikatniejszego obrazu. Neopan nie wchodzi w grę, ponieważ musi to być film zwojowy, więc pozostaje Ilford Delta 3200.
Jaki wywoływacz polecilibyście do tego? Ziarno nie stanowi problemu, liczą się tylko odcienie szarości. W magazynie i przetestowane mam obecnie ATM 49, RODINAL i Fomadon LQN. Czy któreś z nich byłoby odpowiednie? A może powinienem kupić wywoływacz specjalnie do tego filmu?
Z góry dziękuję,
Samuli
Roman
Spośród posiadanych przez ciebie wywoływaczy najbardziej nadaje się A49 – używam go z filmem TMax 3200 do zdjęć koncertowych; z filmem Delta 3200 nie mogłem się zbytnio pogodzić, ale w przypadku średniego formatu nie masz wyboru...
Roman
Gast
Cześć Samuli,
Próbowałem tego z nierozcieńczonym Microphenem – wyniki były zadowalające, nie zapisałem sobie czasów, więc trzymałem się zaleceń z karty charakterystyki.
Poza tym podzielam opinię Romana – wolę TMZ w A49, niestety nie jest dostępny w formacie 120.
Zastanawiam się, czy w tym przypadku MF jest odpowiedni, czy też KB nie byłby lepszym wyborem.
Pozdrawiam
Axel
Gast
Cześć!
Ilford Delta 3200 i Tetenal Emofin, każda klatka 9 min., 3 sek. na wywołanie. Niedawno wypróbowałem – wyszło dobrze.
Pozdrawiam, Johannes