Gast
Ahoj lidi,
Ahoj Mirko,
přemýšlím, že si tento nebo příští týden objednám Opemus. Používám sice jen papír s proměnlivou gradací, ale s výměnou filtrů jsem zatím neměl žádné problémy. Vyplatí se tedy investice do hlavy Meograd a transformátoru? Je pravda, že u stupňů 4 a 5 nejsou nutné delší expoziční časy? Existují také rozdíly v expozici?
Moc děkuji za pomoc,
Paul.
MirkoBoeddecker
Ahoj Paule,
mezi kondenzorovým světlem a smíšeným světlem je zásadní rozdíl. Kondenzorové světlo je tvrdší a o něco jasnější (ostrost hran), ale také zvýrazňuje každou nečistotu a každý malý škrábanec na negativu.
Smíšené světlo je měkčí a tyto chyby potlačuje. Jelikož u multigradových papírů můžeš rozdíl v gradaci, který světlo má, opět odfiltrovat, dal bych vždy přednost tomuto světlu. Existují však i zastánci kondenzorového světla, kteří se domnívají, že i s o něco tvrdší gradací jsou jejich výtisky brilantnější.
Co se týče prodloužení expozičního času, příliš bych od toho nečekal. Zaprvé se to liší od papíru k papíru a zadruhé je negativ, který vyžaduje gradaci 4 nebo 5, stejně případ pro stanici intenzivního tisku. To znamená: takový negativ se obvykle musí dodatečně exponovat a tisknout splitem a bůhví co ještě. Malá změna expozičního času tam tedy téměř nehraje roli.
Většinou ale právě to chceš. Filtruješ tvrději, protože při dané měkčí gradaci není v obraze žádná černá a vše vypadá šedě. Tvrdší tisk teď můžeš exponovat o něco déle než ten měkčí, aniž by zmizela ta nejbělejší bílá.
Nechci ti teď vnucovat Meograde (vůbec ještě nevím, jestli ho u nás vůbec chceš koupit), ale když se podívám na naši klientelu v pronajaté laboratoři, všichni vždy chtějí zařízení Meograde a ne to se zásuvkami, i když stojí víc za hodinu.
Je to prostě větší zábava, když nemusíš neustále vyndávat filtry. Zdá se tedy, že to stojí za trochu víc peněz :-)
Ten transformátor si mimochodem můžeš „připnout“. V doslovném smyslu slova. Není to nic jiného než transformátor, který snižuje napětí z 230 V na 12 V, s výkonem 100 W. Najdeš ho v každém hobby marketu pro ty halogenové lišty.
To za vás ale udělat nemůžeme, protože na hlavici Meograde je připevněna zástrčka s certifikátem CE a celá certifikace CE by pozbyla platnosti, kdyby se na tom něco šmátral. Nakonec ale stačí jen odšroubovat zástrčku a připojit ji k libovolnému 12V transformátoru. Nezapomeň na uzemnění – už jen kvůli statickému výboji z krytu!
Transformátor Meopta mi také připadá příliš drahý... za ty peníze si raději kupte více fotografického papíru na cvičení :rolleyes:
S pozdravem,
Mirko
Roman
Ahoj!
Sám jsem dlouho pracoval s gramofonem Opemus 6 s filtry (v zásuvce), pak s hlavou Color3 a teď s hlavou Meograde (ale mezitím na Magnifaxu 4).
V zásadě stačí Op.6 s filtry pro začátek, co se týče manipulace, filtry nejsou nepraktické – nicméně: je tu OBROVSKÝ rozdíl, pokud máš problémy s prachem nebo škrábanci na negativu. Dokud jsem pracoval s kondenzorovou hlavou a filtry, bylo to neustálé obtěžování, které mi kazilo práci s DuKa. S kombinovaným světlem je to mnohem menší problém, prach a škrábance prostě nejsou tak viditelné.
Na Meograde jsem přešel z Color3, protože mě strašně štvalo to lítání s tabulkami nastavení filtrů, resp. neustálé vytváření nových zkušebních proužků při změně gradace.
U Meograde je to jednodušší, protože stejně jako u vkládacích filtrů zůstávají expoziční časy napříč gradacemi víceméně konstantní (pro odborníky: ano, vím, že to vlastně platí jen pro jeden papír a určitou šedou hodnotu – ale v praxi se tomu dost přiblížíte, takže to pro „pracovní výtisky“ stačí, a ty stejně děláte před finálním doladěním; předtím jsem často potřeboval ještě 1, 2 zkušební proužky, aby pracovní výtisk byl alespoň trochu v pořádku; neustálé testování při každé nové šarži papíru pomocí šedého klínu a tabulky pro hodnoty filtrů by mi vzhledem k mému omezenému času v temné komoře přišlo příliš náročné...)
Zda to s konstantními expozičními časy platí i pro stupně 4 a 5, jsem ještě sám nezkoušel – hlavu mám teprve pár měsíců a od té doby jsem ještě nenarazil na žádný negativ, který by nebyl někde mezi 1,5 a 3,5... Pokud to mohu vyvodit z poněkud originálně přeložené německé části mého návodu k použití, mělo by to ale sedět...
Roman
Roman
No, Mirko byl při psaní rychlejší... :rolleyes:
RWSchueller
Ahoj Paule,
mám Opemus s opálovou lampou a běžnou hlavou pro míchání barev. Obojí funguje velmi dobře.
Jelikož většinou provádím dělenou expozici s multigrade papíry, je ta hlava pro míchání barev přesně to pravé. Nižší světelný výkon pro jemnější tóny není žádnou skutečnou nevýhodou. Funguje to dobře i bez dodatečných zkušebních proužků.
Teď jsem přešel na Beseler, Aristo s chladným světlem – a filtrační fólie.
Koupil jsi už tu multigrade hlavu? – Mám 4-ES, kterou už nepotřebuji.
S pozdravem,
Reinhard
fotohuisrovo
Neustálé testování každé nové šarže papíru pomocí šedého kalibračního pruhu a tabulky hodnot filtrů by mi vzhledem k mému omezenému času strávenému v temné komoře přišlo příliš časově náročné...)
Co si myslíte o systému Split Grade (Heiland)? Je k dispozici i pro Meoptu. Šetří spoustu času, určitě u barytu, a funguje téměř na 100 % u každého papíru V.C., který je uložen v modulu.
S pozdravem,
Robert
Renate
Dobrý den,
Dlouhou dobu jsem pracoval s multigradovými filtry, i když mám zvětšovací přístroj s barevnou hlavou. Filtry se snadněji používaly a přinášely použitelné výsledky. Až příliš pozdě jsem si všiml, že filtry (od Ilfordu) pomalu blednou. Byl jsem s výsledky nějak nespokojený, ale zpočátku jsem nemohl přijít na důvod. Proto od filtrů raději upouštím. Jsou z dlouhodobého hlediska velmi nespolehlivé.
Poté jsem provedl první pokusy s barevnou hlavou. Údaje přiložené k papírům se však také ukázaly jako nepoužitelné. Následně jsem si vyhradila jeden víkend a provedla vlastní kalibraci. Výsledkem je tabulka, pomocí které mohu velmi přesně řídit expozici a kontrast a rychle dosáhnout velmi dobrých výsledků. Nevýhodou tohoto postupu je, že musím každý druh papíru znovu otestovat.
S pozdravem
Renate
Goetz
Mám Axomat 3a s barevnou hlavou a kondenzorem a také Durst M 601 s barevnou hlavou. Když si člověk udělá čas a provede vlastní testy, dá se s nimi pracovat velmi dobře. A starý Axomat má každopádně páčku pro měkké světlo, kterou Durst nemá. Možná přece jen nový zvětšovací přístroj? Jenže jaký? Třeba Opemus pro formáty KB a 6x6.
Gast
Ahoj Paule, jen malý dodatek z mé zkušenosti s kondenzorem Opal / hlavou Meograde: sériová kondenzorová hlava v mém Opemus 6a způsobovala velmi výrazný jednostranný pokles osvětlení na okrajích, takže jsem ji musel vyměnit za hlavu Meograde, u které je obrazová plocha osvětlena velmi rovnoměrně. I přes vestavěné multigrade filtry používám (ze zvyku) k expozici sadu filtrů Ilford pod objektivem!
S pozdravem Rainer
Fidel42
Mám otázku ohledně Meopta Opemus, protože na ten přístroj už čekám několik týdnů. :(
Pokud ho Impex musí objednat u Meopty, protože už ho nemají na skladě, jak dlouho to bude trvat?
Nechce Meopta dodávat, jsou snad na pokraji bankrotu a už nic nesestavují?
Začnou to montovat až poté, co dostanou fax s textem: „Potřebujeme Opemus s hlavou Meograde“? :blink:
Příští týden přestavuji laboratoř a rád bych měl na konci příštího týdne kompletně vybavenou laboratoř. Bude to v pořádku a bude to do začátku příštího semestru (duben) hotové?
ptá se Peter
MirkoBoeddecker
Petere,
na trhu s fotografickou technikou je to momentálně bohužel velmi chaotické.
Máme na skladě zařízení značky Meopta v hodnotě přes 30 000 EUR, ale zákazníci si vždy chtějí objednat právě to, co zrovna nemáme.
Opemus Meograde jsou vyprodané, ale měli bychom 20 standardních, pár barevných a 15 Maginfaxů...
Tvůj jeden Opemus jsme nemohli objednat a nechali jsme objednávku 2 týdny ležet v naději, že ještě něco přibude.
To se také stalo, ale teď ještě chybí 25 objektivů.
Jakmile budou hotové, celé to vyrazí do Česka.
Myslím, že to bude za 1–2 týdny.
Omlouvám se za dlouhé čekání, ale určitě nechceš platit 750 EUR za dopravu jednoho přístroje a určitě ani nechcete financovat obrovský mezisklad...
Takže budeme dál sbírat objednávky, dokud jich nebude dost.
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Aha, teď jsem zapomněl odpovědět na tvou otázku: ano, samozřejmě.
Určitě to sestaví až po objednání.
Ostatní to nedělají jinak.
Cokoli jiného by bylo ekonomickým šílenstvím.
S pozdravem,
Mirko
Fidel42
Ahoj Mirko,
děkuji za odpověď.
Samozřejmě máš můj souhlas, pokud jde o shromažďování objednávek před odesláním zakázky do Meopty. Je mi jasné, že jinak by vznikly neúnosné náklady na dopravu.
Tvé prohlášení mi mimochodem pomáhá víc než neustálé: „Zvětšovací přístroj je objednaný, ale zatím nemáme žádnou zpětnou vazbu od Meoptu.“ To mi bylo sděleno po telefonu.
Po sérii telefonátů s vámi jsem se nakonec jen zeptal, jestli s Meoptou ještě komunikujete pomocí poštovních holubů.
Jasné „Ještě shromažďujeme objednávky“ mi v tuto chvíli zcela stačí, abych trpělivě čekal, až ta věc dorazí.
Meograde mimochodem potřebujeme, protože u nás v laboratoři pracuje řada lidí, kteří jsou v laboratoři poprvé a které nechceme přetěžovat barevnou hlavou... :)