alfredl
Ahoj fórum,
brzy budu muset (nebo spíš smím!) pořídit spoustu černobílých snímků a filmy pak budu muset vyvolat poměrně rychle. To vše však ne v laboratorních podmínkách, ale takříkajíc v terénu. To zejména znamená, že vyvolávání nebude probíhat vždy při standardní teplotě 20 stupňů, ale při teplotách odhadem mezi 16 a možná až 28 stupni.
Jakou kombinaci filmu a vývojky mi doporučíte, abych mohl spolehlivě vyvolávat? Není tak důležité dosáhnout extrémně jemného zrna; cílem by mělo být, aby negativy měly co nejrovnoměrnější charakteristiku při dobrém kontrastu.
Jako filmový materiál si představuji jeden s nízkou citlivostí (50/100 ASA) a jeden s vyšší citlivostí (400/800 ASA).
Může mi někdo doporučit kombinaci, kterou bych pak mohl vyzkoušet?
Jinak bych musel provést velmi mnoho testů....
Děkuji
A.L.
Gast
Ahoj Alfrede,
FP4 a HP5, oba v ID-11 (1:1), případně v A 49, také v poměru 1:1.
Absolutně nenáročné filmy a vývojky, nebo trochu provokativně řečeno: kdo s nimi nedokáže vyfotit slušné negativy, neměl by to ani zkoušet s jiným materiálem.
Při teplotách pod 18 stupňů a nad cca 23 stupňů se však obávám, že „normální“ prodlužovací faktory nebudou stačit. Ale ty to stejně chceš vyzkoušet.
Zdravím
Axel
hambo
Ahoj,
co se týče filmů, souhlasím s předchozím přispěvatelem; stejně tak se dobře osvědčují APX 100 a 400. Pokud jde však o tvůj teplotní rozsah, mohu ti říct, že 16 °C je příliš málo, protože při této teplotě se látky ve vývojce stávají neaktivními, tj. chemická reakce se téměř zastaví. Teplota by měla být alespoň 18 °C. Pokud chceš pracovat s běžnou vývojkou, jako je ID 11 nebo RODINAL, měl bys se poradit s výrobci, pokud se tvoje teplota blíží 28 °C. V takovém případě může být nutné použít prostředky proti zákalům nebo pro zpevnění vrstvy. Dříve se v těchto případech používal Tropexal od Agfy. Myslím si ale, že poradenská služba Tetenal ti v tomto ráda pomůže. Především proto, že jinak bude doba vyvolávání příliš krátká a bude možné ji dodržet pouze při strojovém vyvolávání.
Zdravím Jürgen :rolleyes:
PhilippReichmuth
Ahoj Alfrede,
co takhle Fomapan 100 a 400 ve Fomadonu LQN? To jsem už vyvolával při 18, 20 a 30 stupních. Samuli k tomu asi bude mít víc co říct.
Foma uvádí časy pro 20 °C, FOTOIMPEX pro 30 °C a na
fotoburzapraha.cz najdeš tabulku s orientačními hodnotami pro faktory prodloužení/zkrácení mezi 16 a 28 °C. Navíc získáš optimálně sladěnou kombinaci filmu a vývojky.
Nevýhodou je, že časy při 30 °C jsou velmi krátké, ale u jiných kombinací to nebude o moc jiné.
Philipp
fotohuisrovo
V tomto případě se uchýlím k Diafine od BKA-Chicago USA. Jedná se o dvoukoupelovou vývojku, která je „nezávislá“ na teplotě v rozmezí přibližně 18 až 28 °C.
Vhodné kombinace: Mnoho, včetně odolných filmů jako HP5+ a FP4+ E.I. v Diafine: 800 (HP5+) a E.I. 250–320 (FP4+), 2×3 až 4 minuty.
Ale hodí se tam i filmy jako Fomapan 100 a 400 nebo Agfa APX100 (E.I. 200).
Diafine je k dostání např. v balení Part A a Part B po 2 x 950 ml, trvanlivost cca 1 rok, 30–40 filmů.
S pozdravem,
Robert
SamuliSchielke
Jsem poctěn, že mě Philipp uvádí jako odborníka. Skutečně jsem celý měsíc vyvolával filmy Ilford, Fomapan a Efke „v terénu“ za podmínek, které se vůbec nepodobají laboratorním, a vyvolával jsem jak Fomu, tak Ilford HP5 v roztoku Fomadon LQN při teplotě 30 stupňů. Efke to nevydrží. Negativy jsou však při 30 stupních velmi strmé a obecně je lepší 20 stupňů.
Zásadně by se měly používat filmy, u kterých nevadí, když je vyvolání o něco delší nebo kratší. Efke, Foma nebo Ilford HP/FP si podle mých zkušeností vedou dobře. Foma má nejstabilnější emulzi, Ilford a Efke mají o něco větší expoziční rezervu. Podle mých zkušeností je také velmi praktické, když se vyvolává „v terénu“, mít jednorázové chemikálie, které se nemusí tahat v velkých lahvích. Používal jsem Fomadon, protože jsem fotil hlavně na filmy Foma. Diafine (díky za tip, Roberte) ale zní ještě lépe. Hlavní je, že nemusíte tahat velké lahve a dále komplikovat již tak nepřesný proces prodlužovacími faktory.
Pro filmy Ilford najdeš v datovém listu neuvěřitelně praktickou tabulku časů pro teplotní rozdíly, a pokud máš teploměr a nějaký zdroj tepla, kterým lze ohřát vodu, nějak tu směs na 18 až 24 stupňů dostaneš.
Hodně zábavy!
Samuli
alfredl
Děkuji vám všem.
To jsou opravdu zajímavé návrhy. Budu mít co testovat.
Zkusím asi ILFORD a FOMA. S AGFOU jsem si už dříve moc neporozuměl, proto jsem vždy používal PAN F a HP5.
FOMU jsem před asi 10 lety, když jsem byl v České republice, zkoušel častěji a byl jsem docela spokojený.
Uvidíme...
Zahřátí z 16 na 18 stupňů by nemělo být příliš velký problém.
A.L.
alfredl
Díky, Philpe, za ten tip s fotoburzou. To se opravdu vyplatí, když se člověk naučí česky! Nikdy by mě nenapadlo, že se to po tak dlouhé době ještě někdy zúročí. Musím ale pořádně využívat slovník.