Gast
Witam,
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące zestawu Moersch Master Lith:
Zgodnie z instrukcją na opakowaniu preparat Lith D firmy Moersch należy rozcieńczyć w stosunku 1:4. Czy oznacza to, że np. aby uzyskać 20 ml roztworu D, muszę najpierw wymieszać 4 ml preparatu Lith D z 16 ml wody, a następnie dodać tę mieszankę do pozostałej części roztworu???
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Johannes
cfb_de
Cześć Johannes,
Zadzwoń do Wolfganga. Podobną odpowiedź udzieliłem Ci już na równoległym forum.
Rozcieńczenie podajesz prawidłowo, a jeśli chodzi o stosowanie, to ja również tak interpretuję kartę techniczną. Po prostu nie używam tego środka.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Cześć Johannes,
Wolfgang pisze:
Dodatki D i E są bardzo stężone. Przed użyciem (przy stosowaniu wartości z tabeli) należy rozcieńczyć je wodą w proporcji 1:4!
Myślę, że to jasne – tak, 4 ml + 16 części wody to 20 l zgodnie z tabelą.
Ale przede wszystkim przeczytaj najpierw całą instrukcję.
Bromek gromadzi się wraz ze wzrostem zużycia.
Dlatego moja rada (jeśli nie regenerujesz wyłącznie za pomocą A): dodawaj bromek tylko do pierwszego roztworu, a nie do regeneratora.
Przykład:
Dla 1 l podano 20 ml D.
Przygotuj 1 litr bez D, wlej połowę do miski, dodaj 10 ml D, a drugą połową stopniowo regeneruj.
Jak już wspomniałem, bromek potasu się kumuluje, dlatego moim zdaniem należy zachować ostrożność. Dodawanie jest możliwe, ale usunięcie nie, dlatego nie należy dodawać więcej, gdy już jest wystarczająco. Jeśli jest go za dużo, cienie stają się bezbarwne.
Natomiast siarczyn się zużywa. Być może trzeba będzie go dokładać. Jeśli jest go za dużo, nie będzie już działał.
Potrzebujesz kilku sesji, żeby nabrać wyczucia.
Pozdrawiam
Martin
Gast
Martin,
bardzo dziękuję za informacje!
Pozdrawiam, Johannes