Gast
Ahoj!
Rád bych se pustil do svých prvních pokusů s lith-printem. Jelikož ale na fotkách nemám rád barevné tóny, zejména červenou, oranžovou a hnědou, napadlo mě zkusit lith-print na kartonovém papíru (barytovém) a to s chemikáliemi Moersch; papíry typu „kaltton“ prý vykazují menší barevný efekt ve světlech a stíny mají být částečně méně výrazné (což také odpovídá mému vkusu).
Takže, jaký papír?
- ADOX Fine Print Vario Classic FB: Moersch jej popisuje jako použitelný, ale má ho v nabídce jen v několika lesklých formátech (a právě „můj“ formát 30x40 v lesklém provedení už v nabídce nemá).
Otázka: Který papír dostupný na trhu (kde?) odpovídá ADOX Fine Print Vario Classic FB?
- Classic Arts Polykaltton (v distribuci FOTOIMPEX) popisuje Moersch jako „lith paper jen pro masochisty“, zejména kvůli dlouhé době vyvolávání (což je pochopitelné, protože kdo by rád čekal na každý zkušební proužek 30 minut?). Na ukázkových snímcích od Moersch se mi však tón Classic Arts Polykaltton velmi líbí – dlouhou dobu vyvolávání bych akceptoval pouze s relativně „hlupáckým“ receptem, který mi ušetří dlouhé experimentování.
1. Má někdo z vás nápad, kde se v Moerschových tinkturech dá sehnat lesklý kalttonový baryt, který se dobře litografuje?
2. Ví někdo, pod jakým názvem je ADOX Fine Print Vario Classic FB ještě k dostání na trhu (a kde)?
3. Má mezi vámi nějaký „masochista“ zkušenosti s Classic Arts Polykaltton (= Forte Polygrade, který už také nikde není dobře zásobený).
Díky předem za vaše odpovědi!
Johannes
MirkoBoeddecker
?em,
ano, Wolfgang (Moersch) úspěšně prodává náš papír, ale samozřejmě si ho můžeš kdykoli koupit i u nás, pokud by ho náhodou neměl skladem.
www.FOTOIMPEX.de nebo stačí kliknout na některý z tlačítek nahoře.
Papír se jmenuje ADOX Fine Print Vario Classic a někdy se zkráceně nazývá jen Vario Classic.
S pozdravem,
Mirko
ADOX FOTOIMPEX, Berlín
cfb_de
Ahoj Johannesi,
Wolfgang je ve svých popisech postupů obvykle velmi upřímný. To, co říká, si také vyzkoušel, jinak by nic neříkal.
A pokud chceš s jeho chemickým složením dosáhnout požadovaných výsledků na zvoleném papíře bez předchozího testování (což by díky Wolfgangově práci mělo fungovat), pak to prostě musíš vydržet. Je to těžké, ale nedá se s tím nic dělat.
Kromě toho: Proces „Lith-print“ je asi největší hřiště pro experimentování s parametry hned po in situ tónovaných černobílých diapozitivech s přímým vlivem na zrno. Pamatuj si to!
Stačí to jako povzbuzující rada? Doufejme.
Není bezdůvodu, že výrobci kladou experiment před úspěch.
A to uděláš sám. U sebe doma a s vlastním procesem (který je u Lith-printu ale těžko stabilizovatelný).
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Johannesi,
s papíry Classic Arts nemám žádné zkušenosti, ale mohu ti doporučit Fomabrom, pokud máš rád lith prints, ale ne barevné. Svůj první lith print jsem vytvořil na Fomabromu a teprve později jsem zjistil, že s Warmtonem to jde MNOHEM snáze. Ale člověk nemusí být masochista, aby tisknul na Fomabromu, musí však mít trpělivost. Dostaneš tisky s velmi krásnými a jemně vykreslenými světly a majestátními a hrubými stíny. Zpočátku to vypadá jako pepř, ale na to je v Mastersetu C-roztok. Barva světel se pohybuje od béžové přes okrovou a umbru až po cementově šedou. Následně se tónuje selenem a získáte velmi jemné, zcela jemně barevně podbarvené odstíny šedé, které rozhodně nejsou tak slizce barevné jako lith prints na papírech s teplým tónem, ale přesto jsou barevné, což si však často všimnete až tím, že obraz vypadá jinak, když se na něj díváte s jiným zdrojem světla.
Zde je příklad. Barvy nejsou zcela přesné (nastavení barev skeneru nebylo optimální a musel jsem je dodatečně korigovat, a dosáhnout přesně původního odstínu je velmi obtížné), ale i tak by to mělo poskytnout představu. Silně zředěný roztok a přeexponování o 3 až 4 clony (to má za následek, že i světla jsou poměrně tmavá. Pokud chceš mít ve světlech více bílé, exponuj kratší dobu a použij silnější roztok), následně důkladné tónování sádou.
http://www.samuli-schielke.de/galleries/minareetti.htm
Hodně zábavy
Samuli
Gast
Ahoj Samuli,
moc děkuji za tvou velmi poučnou odpověď – moc mi pomohla!
S pozdravem
Johannes
RWSchueller
Ahoj,
pracoval jsem s papíry Classic Arts PWT a PKT a Moersch lith-print. Papír s teplým tónem je skvělý, papír s chladným tónem podle mého názoru nemá zdaleka stejnou kvalitu – světla nevycházejí tak dobře.
Barevné tóny můžeš v každém případě odstranit pomocí selenového tónování. Používám Kodak v poměru 1:30 po dobu 2–3 minut.
Přeji hodně zábavy,
R. Schöller.
Gast
Ahoj Johannesi,
co si myslíš o následující variantě (Samusi to už tak trochu naznačil):
Vezmi papír s teplým tónem a tónováním z něj tu barvu zase vymaž.
Pro studený tón bych pak doporučil Tetenal Gold, trvá velmi dlouho, než se zbarví do modra.
Moje zkušenost s Vario Classic (zde výjimečně nesouhlasím s Wolfgangem Moersch): jako Polykalt, pro masochisty, spíš horší.
S pozdravem
Martin
MirkoBoeddecker
Ani my nedoporučujeme ADOX Fine Print Vario Classic jako lith paper, protože při vysokém ředění trvá velmi dlouho, než se podaří dosáhnout čistého litografického efektu.
Pokud si však dáte tu práci, vzniknou velmi pěkné snímky s červeným nádechem.
S tónováním lze také dosáhnout pěkných výsledků, ale není to totéž.
Jako začátečník bych se od toho ale držel dál a použil Polywarmton :rolleyes:
Mirko
SamuliSchielke
Nebo Fomatone. Se zlatým tonerem se barvy skutečně dají potlačit, pokud je to žádoucí, a i u PWT se díky selenu barevnost výrazně sníží. Rozdíl mezi papíry s teplým tónem, jako je Polowarmton nebo Fomatone, však podle mých zkušeností spočívá v tom, že v litografickém procesu mají tendenci vykreslovat stíny diferencovaněji, zatímco u papíru jako Fomabrom dochází k dramatickému a náhlému přechodu do zcela zrnité černé.
Samuli
Gast
Lith na Forte Polygrade V je celkem snadný, i když se vyvolává o něco déle. Vytváří tlumené žlutohnědé barvy a velmi syté černé tóny, což je podle mě docela krásné. Vyvolávám ve Fotospeedu. Fomabrom je také krásný a stejně jako Polywarmtone je v Lithu o něco výraznější.
S pozdravem Jaap Jan :rolleyes:
Gast
Ahoj Mirko,
a je to tu zase, ta zářivá červená.
Moersch těsně před tím, než je to pitné, dokonce i s barevným přísadou (bylo to lith-print F?), přes 10 minut vyvolávání a přesto jen lehce béžový odstín.
Jak to má s tou červenou fungovat??? Přidat lžíci bromidu draselného?
Podle mých pokusů je Polykaltton barevnější.
Pozdravy
Martin
Gast
Ahoj!
Moc děkuji za vaše odpovědi – opravdu mi to pomáhá a už se těším na své první pokusy s lith-printem!!!
Ještě jedna otázka:
Lith D od Moersch se podle návodu na obalu ředí v poměru 1:4. Znamená to tedy, že například pro přidání 20 ml roztoku Lith D nejprve smíchám 4 ml s 16 ml vody a to pak přidám ke zbytku roztoku???
Ještě jednou děkuji a srdečně zdravím!
Johannes