zhvmsw
Witam, nie wiem, czy trafiłem we właściwe miejsce ze swoim problemem, ale spróbuję:
W spadku po krewnym znalazłem bardzo dobrze zachowaną kamerę Braun Nizo Super 8 z projektorem firmy Eumig oraz różne nie naświetlone kasety filmowe. Wszystko jest w doskonałym stanie. Postanowiłem więc zająć się filmowaniem na taśmie wąskokadrowej. Mój problem jest tylko taki: czy gdzieś w Niemczech istnieje firma, laboratorium itp., które wywołuje takie filmy? O ile wiem, w Szwajcarii jest jeszcze laboratorium firmy Kodak, w Wielkiej Brytanii podobno już je zamknięto, a wysyłać do Japonii???? Nikt nie jest w stanie za to zapłacić. Byłoby miło otrzymać jakąś wiadomość w takiej czy innej formie. Z góry dziękuję.
ChristianKolinski
Cześć,
co to za filmy – a przede wszystkim: kiedy straciły ważność? Po 15 latach przechowywania w temperaturze pokojowej nic już z nich nie wyjdzie...
A tak przy okazji: bez względu na to, dokąd Kodak wysyła filmy (dotyczy to zresztą tylko Kodachrome) – to oni pokrywają koszty wysyłki, a Ty musisz tylko zadbać o to, żeby filmy dotarły do Kodaka. W Niemczech punkt zbiórki znajduje się np. w Stuttgarcie – resztą zajmuje się Kodak.
Christian
zhvmsw
Cześć Christian, dziękuję za odpowiedź. Jeszcze nie sprawdziłem daty ważności. Szkoda, gdyby już minęła. Czy są jacyś inni producenci?
ChristianKolinski
Witam,
Było ich niezliczona ilość – Agfa, Orwo, Kodak i Bóg wie, kto jeszcze.
W zasadzie przetrwał tylko Kodak.
Nasz gospodarz oferuje na przykład 4 rodzaje filmów tej marki: Kodachrome 40 (wycofany z produkcji, wywołanie możliwe tylko w Szwajcarii, ale jest to wliczone w cenę), Ektachrome oraz 2 filmy czarno-białe.
Podano również adres punktu wywoływania.
Katalog Impex, strona 19.
Oczywiście są też inni dostawcy, ale można ich szybko znaleźć w Google.
Christian
Oliver
Cześć
Spróbuj zajrzeć tutaj –
strona poświęcona filmom Super 8 z forum:
Pozdrawiam
Oliver