Gast
Ahoj,
dosud jsem vždy (a to ještě nebylo tak často) tiskl na pevně kalibrovaný papír TT Work. Expoziční čas se pohyboval mezi 5–20 sekundami. Nově zakoupený papír ADOX Poly Warmton bych teď musel exponovat 200–300 (!) sekund, aby z toho něco bylo! Přijde mi to velmi podivné. Je to možné, nebo dělám něco špatně???
S pozdravem Christian.
PS: Může mi někdo doporučit nějakou literaturu, abych si osvojil všechny souvislosti (negativ a pozitiv)??? Děkuji!
Gast
Ahoj Christiane,
ano, tak to „bohužel“ je. Ten papír je sám o sobě prostě úžasný – pokud to tak mohu říct. Ještě nikdy jsem neměl PE papír s takovým vzhledem.
Ale právě proto, že papír neobsahuje zabudované vývojové látky, trvá expozice velmi dlouho a i ve vývojce to trvá minimálně dvakrát tak dlouho, než se zachytí i světlé detaily (vyvolávat minimálně 1,5 minuty, lépe 2 minuty).
Ale práce s tímto papírem se vyplatí. Tak skvělý papír za tu cenu? To ať někdo zkusí napodobit.
S pozdravem
Martin
Roman
Ahoj!
Jak velké budou výtisky z jakého formátu negativu při jaké cloně na zvětšovacím objektivu?
To je pravda, papír Polywarmtone potřebuje o 1–2 clony více světla než jiné papíry, ale 200–300 sekund se mi zdá sakra dlouho (pokud tedy neděláš 40×50 z KB při cloně 11 :D)
Pro formát 18x24 z KB při cloně 5,6 odhaduji asi 20 až 25 sekund.
Roman
Gast
Hmm, byly to snímky formátu 18×24 od KB s clonou 5,6. Na zvětšovacím přístroji to asi nebude. Je to sice strašně stará mašina (Krokus 66), ale snímky od TT Works se také expozicí za krátkou dobu vyvolaly...
Urnes
Ahoj Christiane,
dostávám se přibližně na stejné časy jako Roman, ale u formátu 24x30. U mě to ale asi souvisí s tím, že Focomat napájím 250 W.
Jinak mě k tomu napadá vlastně jen to, že jsi ten papír možná podstupoval expozici ze zadní strany.
S pozdravem Sven.
cfb_de
Lidičky,
Pozor: Expoziční časy nelze přímo srovnávat jako absolutní hodnoty. Dunco/UPA/Liesegang/Beseler svítí jinak než Meopta/Leitz/Kaiser/Krokus nebo Durst/Teufel/Kienzle/Revue.
To jsem se nedávno naučil, když jsem poprvé experimentoval s PW14 pod svým „novým“ Durstem. Oproti Opemusovi to byl v klidu jen o polovinu delší expoziční čas...
Od té doby se mi potvrzuje, že moje rozhodnutí bylo správné: M605 pro KB a Opemus-5 pro MF. Oba mají barevnou hlavu. Opemus je u formátu 6x6 (Meochrom nebo jak se ta bílá věc na něm jmenuje) jasně světlejší.
A ano: Polywarmtone (a jeho nyní prodávané – částečně hezčí – deriváty) je skvělý papír! Člověk totiž předem ví, co může očekávat. V každém balení je přiložen technický list. A dokonce i v katalogu Impex je nějaká hloupá věta typu „po třech minutách ve vývojce se v světlech ještě něco děje“. Kde je tedy problém?
Upřímně přiznávám: nejsem „dodatečný osvětlovač“, spíš „ztmavovač“. Proto mi papír jako PW vyhovuje víc.
S pozdravem,
Franz