vizzo7
Dobrý den,
nevím, jestli mám problém s fixací, nebo ne. Každopádně momentálně používám Agefix. Na obalu je uvedeno poměr 1:5 pro rychlou fixaci filmů. Podle pokynů z mého specializovaného obchodu používám poměr 1:4 a po každé fixaci přelévám fixační roztok do 1litrové plastové láhve. Tento roztok používám přibližně na 8 filmů. Fixuji 5 minut v nádobě o objemu 650 ml.
Moje negativy se někdy jeví jako lehce fialové, jindy šedé, úplně různě. Myslím si, že lehce fialová barva není dobrá, ale stává se mi to i při prvním použití roztoku, nikoli až při posledních použitích.
Co dělám špatně?
Je ten fialový nádech možná normální v závislosti na filmové emulzi?
Je fixační roztok ze zásobního roztoku vadný?
Fixuji příliš krátce (u Agefixu není uvedena doba a u Agfa je to 5 minut, pokud se nepletu)?
Používám příliš mnoho roztoku?
Stojí příliš dlouho v plastové láhvi?
No, doufám, že mi někdo pomůže.
S pozdravem
David
cfb_de
Ahoj Davide,
to zbarvení pochází z ochranné vrstvy proti světelným kruhům a s fixací to nemá moc společného. Obvykle se toto barvivo uvolní někde v průběhu procesu (kde přesně, záleží na barvivu; u filmů Efke například už při předmáchání), nejpozději při závěrečném sušení.
Pokud něco ve filmu zůstane, je to opticky nevzhledné, ale není to žádný problém. Například Ilfordy zůstávají občas mírně fialové, TMaxy spíše růžové.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Davide,
Určitě bys měl provést test fixační doby a u běžných filmů fixovat minimálně dvojnásobnou dobu, u filmů s „plochými krystaly“ minimálně trojnásobnou dobu.
Podle fixační doby poznáš také vyčerpání fixačního roztoku.
U Agefixu jsem u filmů Ilford Delta a Fuji Acros zaznamenal nepříjemně dlouhé fixační časy ve srovnání s Tetenal Superfix plus.
S pozdravem
Andreas
Arthur
Zkus prodloužit dobu oplachování. A ani o něco delší fixace, než doporučuje výrobce, asi neuškodí. Já například fixuji Tri-X 7 minut a poté oplachuji pomocí oplachovací hadice Jobo po dobu 20–30 minut; pak je ten růžovo-fialový závoj už jen velmi slabý a téměř neznatelný.