vizzo7
Witam,
Nie wiem, czy mam problem z utrwalaniem, czy nie. W każdym razie obecnie używam Agefixu. Na opakowaniu jest napisane 1:5 do szybkiego utrwalania filmów. Zgodnie z zaleceniami mojego sklepu specjalistycznego stosuję proporcję 1:4, a po każdym utrwaleniu wlewam roztwór do 1-litrowej plastikowej butelki. Roztworu wystarcza mi mniej więcej na 8 filmów. Utrwalam przez 5 minut w pojemniku o pojemności 650 cm³.
Moje negatywy czasami wydają się lekko fioletowe, a czasami szare – bardzo różnie. Myślę, że lekko fioletowy odcień nie jest dobry, ale zdarza mi się to również wtedy, gdy przygotowuję roztwór po raz pierwszy, a nie przy ostatnich użyciach.
Co robię źle?
Czy fioletowy odcień jest może normalny w zależności od emulsji filmu?
Czy utrwalacz z roztworu podstawowego jest wadliwy?
Czy utrwalam zbyt krótko (w przypadku Agefix nie ma podanego czasu, a w przypadku Agfa, jak sądzę, 5 minut)?
Czy używam zbyt dużej ilości roztworu?
Czy zbyt długo stoi w plastikowej butelce?
Cóż, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam
David
cfb_de
Cześć David,
To zabarwienie wynika z działania warstwy chroniącej przed efektem halo i nie ma zbyt wiele wspólnego z utrwalaniem. Zazwyczaj barwnik ten rozpuszcza się gdzieś w trakcie procesu (miejsce to zależy od rodzaju barwnika; np. w przypadku filmów Efke już podczas wstępnego namaczania), najpóźniej podczas końcowego płukania.
Jeśli coś pozostaje na filmie, wygląda to nieestetycznie, ale nie stanowi to problemu. Na przykład filmy Ilforda od czasu do czasu pozostają lekko fioletowe, a TMax raczej różowe.
Pozdrawiam,
Franz
Gast
Cześć David,
Koniecznie powinieneś przeprowadzić test czasu utrwalania i utrwalać filmy konwencjonalne co najmniej dwukrotnie dłużej, a filmy z „płaskimi kryształkami” co najmniej trzykrotnie dłużej.
Na podstawie czasu utrwalania można również stwierdzić stopień zużycia utrwalacza.
W przypadku Agefix zauważyłem, że w przypadku filmów Ilford Delta i Fuji Acros czasy utrwalania są nieprzyjemnie długie w porównaniu z Tetenal Superfix plus.
Pozdrawiam
Andreas
Arthur
Spróbuj wydłużyć czas płukania. Nie zaszkodzi też nieco dłuższe utrwalanie niż zaleca producent. Ja na przykład utrwalam Tri-X przez 7 minut, a potem płuczę za pomocą węża do płukania Jobo przez 20–30 minut – wtedy różowo-fioletowa mgiełka jest już bardzo słaba i ledwo widoczna.