Gast
Ahoj FOTOIMPEXáři a fanoušci Impexu,
jako milovník klasických (reportážních) filmů bych si rád pořídil větší zásobu CHM 400 (formát KB a svitkový film). Objednal jsem si u Mirka už 2 kusy na vyzkoušení a zjistil jsem, že se můj EOS 30 velmi těžko přetáčí zpět a navzdory jinému nastavení se film úplně ztratil v kazetě. U jiných filmů se mi to nikdy nestalo.
Jaká je kvalita balení tohoto zboží? Občas se u formátu 120 objevily nějaké stopy po telegrafních drátech a vniknutí světla. Nechci mít ledničku plnou filmů, které mě budou rozčilovat!!!
Moc děkuji a zdravím,
Paul.
Gast
Au, samozřejmě jsem chtěl napsat „ADOX CHM“ a „problémy s kvalitou“... je ještě brzy ráno...
Gast
Ahoj Paule,
vzhledem k tomu, že se film zcela ztratil v kazetě, asi to nebude na vině filmu.
Pokud máš nastaveno „jazýček filmu venku“, je důležité, abys při převíjení zpět měl nastavený jeden z „kreativních programů“ – jinak to totiž fotoaparát ignoruje. Alespoň u modelu EOS50 to tak funguje.
S pozdravem
Andreas
MirkoBoeddecker
Ahoj Paule,
také mě tyhle všechny zvěsti trochu udivují.
Faktem je, že se tu dosud neobjevil ani jeden z těch údajně poškrábaných filmů a ani já sám jsem zatím žádný takový exemplář neměl možnost obdivovat.
Jak ten tvůj film vypadá? Už jsi ho vyvolal?
Opravdu si myslím, že to celé má spíš co do činění s tím, že tu máme na trhu dobrý produkt za skvělou cenu a konkurence má možná problémy s prodejem, a tak teď šíří zvěsti.
Kdyby někde opravdu byly filmy poškrábané ještě před expozicí, rád bych je viděl, protože pak bych mohl podat stížnost u výrobce a tu věc vyřešit.
Tento surový materiál od Ilfordu je přece mnohem odolnější než např. efke 25 nebo 50, a tyto filmy jsou na trhu už od roku 1972. Kdyby byl opravdu každý druhý film poškrábaný, jak tvrdí někteří lidé na určitých webových fórech, pak by firma a všichni její distribuční partneři už dávno zmizeli z trhu.
Co se týče kazet, aktuální šarže je ve španělských kazetách s kódováním DX a má tedy stejnou kvalitu, jakou měly UP400, naše profilové filmy a všechny filmy efke od roku 1990.
To má tu výhodu, že je možné je v malých sériích flexibilně navíjet ručně a že kazety lze poté znovu použít pro vlastní navíjení filmů.
Kazety jsou však o něco tvrdší než ty z Dálného východu, které se vyrábějí pro velké stroje.
Máme však v úmyslu tuto kvalitu zlepšit a v této souvislosti jsme zavedli plně automatickou konfekci s kontrolou kvality. První filmy z této produkce očekáváme v prosinci/lednu, protože musíme nejprve počkat na dodávku kazet.
Nevýhodou však je, že kazety pak již nebudou mít DX kódování, což může například u tvého plně automatického fotoaparátu vést k tomu, že se film zcela vtáhne do kazety a budeš muset ručně nastavit citlivost filmu.
To se však nedá vyhnout, protože tento plně automatický stroj byl vyroben pro objemy, při kterých se člověku zvednou obočí, když to slyší, a proto je minimální odběr kazet měřen v milionech kusů. Jednotlivé miliony 25, 50, 100, 125, 200, 400 ASA atd. nejsou možné.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
děkuji za odpověď. Dvě CHM jsem si u vás objednal v březnu a minulý týden jsem je nechal vyvolat. Byly bezchybné. Svitkové filmy jsem zatím neměl.
Ruční nastavení citlivosti filmu na malém formátu by opravdu nemělo být vůbec žádný problém. Cena je férová a pokud je balení v pořádku a u formátu 120 není riziko vniknutí světla větší než obvykle, je to můj film.
Objednám si asi 20 kusů a vyzkouším je.
Pozdravy do Berlína...
PhilippReichmuth
Ahoj Mirko,
Nevýhodou však je, že kazety pak již nejsou kódovány pro DX, což může například u tvého plně automatického fotoaparátu vést k tomu, že se film zcela navine do kazety a budeš muset ručně nastavit citlivost filmu.
Pokud to vzhledem k počtu kusů bude trvat déle – co takhle zařadit do sortimentu DX nálepky na kazety a prodávat je samostatně pro lidi s automatickými fotoaparáty? Pomohlo by to i u jiných filmů.
Philipp
MirkoBoeddecker
Ahoj Phillipe,
na to jsme už mysleli. Ale podíval ses vůbec na cenu těch věcí?
To vyjde levněji koupit rovnou Ilford ;)
S pozdravem,
Mirko
MirkoBoeddecker
Paule,
o formátu 120 a pronikání světla jsem už napsal dost.
Je určitě možné, že existují rozdíly v odolnosti proti světlu mezi značkami ADOX, Kodak nebo Agfa (a možná i Ilford – ale to by mě upřímně řečeno překvapilo, protože používají stejný ochranný papír jako my).
U filmů ADOX se téměř vždy vyskytuje mírné prosvítání na okrajích, stejně jako tomu bylo u filmů Foma a efke. Pokud však zachováš potřebnou opatrnost a použiješ přiložený černý obal, lze tento jev minimalizovat natolik, že film lze bez problémů použít.
Nejlepší bude, když to vyzkoušíš sám.
Většinou je problém v tom, že film nebyl po expozici navinut na druhou cívku úplně pevně – pak je samozřejmě velmi velké riziko, že světlo pronikne do snímku. To je nutné bezpodmínečně odstranit.
U pevně navinutých filmů, při výměně filmu ve stínu a při použití dodaného obalu se sice na okraji trochu prosvítá, ale neproniká to do snímku.
S pozdravem,
Mirko
FrankJBeckmann
Ahoj,
při celé té diskusi o kódování DX je třeba mít na paměti, že se zde jedná o černobílé filmy. Jejich citlivost totiž do značné míry závisí na použité vývojce a většinou je výrazně nižší než jmenovitá citlivost. Téměř ve všech případech je tedy nutné i přes kódování nastavit požadovanou citlivost ručně na fotoaparátu.
Měj se
Frank
Gast
S materiálem od FOTOIMPEXu jsem nikdy neměl žádné problémy, přičemž vylučuji „nové“ filmy ADOX, protože jsem je ještě nepoužil. Ani kinofilm nebyl vadný, ani u svitkového filmu nedošlo k vniknutí světla. Je mi jedno, zda a v jakých kazetách se film balí. Fotoaparáty, které používám, to zatím bez problémů zvládly.
S pozdravem, Matthias
Gast
Ahoj Mirko,
dosud jsem nikdy neměl problémy s prosvítáním okrajů, ale od poslední dodávky (týká se to zejména modelu CHS100) už ano. Je to sice stále jen na okrajích, ale už je to znepokojivé. A když už to sám zmiňuješ, může to být způsobeno příliš volným navinutím? Jelikož se to ale týká úvodní znělky a prvních snímků, asi to nebude mou kamerou...
Mimochodem, jediný skutečný problém, který mám s 400kami, je to, že mi SQ-A neustále odtrhává lepicí jazýček na konci, dvojitý hurá na ty černé krabičky.
Pozdrav
Martin
Gast
Chci také pochválit produkty firmy Foto Impex.
S tímto materiálem jsem zatím neměl žádné problémy, a i kdyby nějaké byly, vyvážila to jeho příznivá cena.
PS
Na internetových fórech se píše spousta nesmyslů.
Např. „Může mi někdo poradit…?“
Odpověď: „Ne, nemůžeš, protože já si taky neholím šourek…“
:-)
bla bla bla