PhilippeGrunchec
Kiedy model Pola 665 będzie ponownie dostępny?
PhilippeGrunchec
Do zobaczenia! ;)
MirkoBoeddecker
Philippe,
to forum nie jest właściwym miejscem na takie pytania.
Wiem, że czasami odpowiadam tu na różne inne zapytania, ale zazwyczaj dotyczą one „naszych” produktów – czyli ADOX, Foma, Classic itp.
Pracownicy działu przyjmowania zamówień w FOTOIMPEX nie mają obowiązku śledzenia tego forum ani pisania na nim – nie mają na to czasu.
Polaroid to usługa świadczona przez FOTOIMPEX wyłącznie dla swoich klientów.
Sama firma Polaroid jest zbyt arogancka, by w ogóle z nami rozmawiać (nie odpowiada ani na e-maile, ani na listy, ani na faksy), a odpowiedni hurtownicy oferują nam na te produkty jedynie „marżę głodową”, która jest tak niska, że tracimy pieniądze na każdym sprzedanym filmie, jeśli zacznę koszty wynagrodzeń, czynszu, reklamy itp. na tę grupę produktów.
Dlatego też nie możemy godzinami dzwonić w sprawie każdego filmu.
Jeśli u „naszego” hurtownika Polaroid jest niedostępny i na zamówienie, czekamy, aż znów się pojawi.
Nie dostałeś żadnej odpowiedzi od dziewczyn w tej sprawie?
Pozdrawiam,
Mirko
PhilippeGrunchec
We Francji mówi się (www.galerie-photo.com/petition-polaroid), że firma Polaroid zaprzestała produkcji filmu 665. Czy to prawda?
MirkoBoeddecker
Niestety nie mam tu zbyt wiele do powiedzenia.
Polaroid to najbardziej arogancka firma, jaką kiedykolwiek spotkałem w całej mojej karierze biznesowej.
Nawet z nami nie rozmawiają. Numer klienta Polaroid otrzymuje się tylko wtedy, gdy złoży się pierwsze zamówienie o wartości powyżej 1 mln USD, a wtedy można kupować o 3% taniej niż cena detaliczna podawana przez dyskonty.
Wszyscy inni są zbywani, niezależnie od koncepcji firmy.
W hurtowni kupuję po tych samych cenach, po których każdy klient końcowy może kupić w różnych dyskontach, a Polaroid jest tak arogancki, że nie podaje nawet nazwy hurtowni, do której należy się zwrócić, skoro sam nie zaopatruje sprzedawców.
Wniosek: wszystkie filmy Polaroid z katalogu sprzedajemy po cenie zakupu.
Jest to więc czysta usługa dla naszych klientów, która nas tylko kosztuje. Dlatego też nie przejmujemy się zbytnio, jeśli coś jest niedostępne, aby to zdobyć lub coś w tym rodzaju.
Tak, a komunikacja niestety również nie istnieje w przypadku aroganckich ludzi z Polaroid.
Mógłbym teraz tylko sprawdzić na stronie internetowej, tak jak wy.
Pozdrawiam,
Mirko
MirkoBoeddecker
Model 665 nadal nie został dostarczony, obawiam się, że Philippe ma rację... :-(
SamuliSchielke
Na stronie internetowej firmy Polaroid można przeczytać:
„Prosimy pamiętać, że firma Polaroid wycofa film 665 z oferty w pierwszej połowie 2006 roku, ponieważ niektóre komponenty wykorzystywane do produkcji tego filmu są wycofywane z produkcji”.
Wygląda więc na to, że na film 665 jest popyt, ale brakuje komponentów. Niestety, w przyszłości będziemy musieli się częściej przygotowywać na takie sytuacje.
Filmy 664 i 667 są nadal dostępne, ale bez negatywu. Filmy wielkoformatowe z negatywem (czyli 55) będą nadal produkowane. Pytanie brzmi oczywiście, czy film 665 zostanie jeszcze raz wyprodukowany, czy też to już koniec. Mam nadzieję, że to pierwsze, bo przez co najmniej pół roku będę jeszcze potrzebował średniego formatu (czekając na wystarczającą ilość pieniędzy na duży format) i przydałoby mi się trochę 665.
Samuli