vizzo7
Ahoj všichni,
před pár měsíci jsem začal vyvolávat sám (slyším ten potlesk, moc děkuji ;)) Každopádně používám film Kodak Tri-X a jako vývojku jsem zvolil Xtol. Podle pokynů Kodaku jsem Tri-X vyvolával v zásobníku v poměru 7:1 a jednou v poměru 1:1 po dobu 9 minut. Bohužel nevidím žádný rozdíl. Jaký účinek má vlastně taková zředěná směs? Trvá to déle, to ano. Je to také výhoda, čím déle, tím lépe? Je to výhodnější i při pushování a pullování?
No, snad mi někdo poradí.
Brzy nashledanou
cfb_de
Ahoj Anonymní,
Ředidlo 1+1 je jednorázová vývojka. Po vyvolání ji vyliješ. To má tu výhodu, že se vyvolání stává reprodukovatelným, protože odpadají jakékoli nejasné faktory ovlivňující délku procesu.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj,
X-tol neznám, ale znám jeho příbuzný produkt DS-10. V tomto případě mohu potvrdit tvé zkušenosti: mezi základním roztokem a roztokem 1+1 není žádný rozdíl. Abych zkrátil dobu vyvolávání (u DS-10 je poměrně dlouhá), používám pouze základní roztok.
S pozdravem
Ralph
vizzo7
Ahoj Cfb,
v zásadě používám základní roztok jen jednou nebo dvakrát, pokud hned vyvolávám znovu. Jelikož xtol stejně nevydrží tak dlouho, používám základní roztok, aby se rychleji spotřeboval a nemusel jsem prodlužovat dobu vyvolávání.
Takže jak to vypadá, není žádný rozdíl ve výsledku, ať už pracuji s neředěnou směsí nebo s ředěnou směsí?
A co vlastně když používám push nebo pull? Co když používám TMAX 3200? Pomůže tam ředění?
Moc děkuji oběma
Vizzo
Gast
Ahoj Vizzo,
Četl jsi technický list k roztoku XTOL?
Kodak tvrdí, že zředěný XTOL přináší o něco vyšší citlivost, o něco větší ostrost a o něco výraznější zrno.
Systémově jsem testoval XTOL pouze v poměru 1+1; u filmů Delta 100, Delta 400 a Acros se dostávám na asi 10 minut; to mi vyhovuje.
Ostrost a zrno jsou vynikající.
Delta 400 se dá dobře posunout (zatím vyzkoušeno až na pseudo 1600 ASA).
Při zkracování máš samozřejmě tu výhodu, že časy nejsou příliš krátké a jsou proto reprodukovatelnější.
S TRI-X nemám žádné zkušenosti.