Gast
Na německém fóru jsem narazil na dlouhou diskuzi o rolích papíru FB. Němčině nerozumím, takže o obsahu té diskuze mám jen pár domněnek.
Mohl by někdo prosím připravit krátký překlad hlavních témat této diskuze a informovat nás v angličtině o dostupnosti rolí papíru ADOX / EFKE / Forte FB?
Dotázal jsem se u společnosti FOTOIMPEX na dostupnost rolí papíru ADOX Fine Print Polygrade Warmton FB, polomatný povrch (PW-15), 1,06 x 10 m. Odpověděli mi, že momentálně je tento produkt vyprodán a že Mirko jedná s výrobcem o nové dodávce.
Jaká je současná situace? Kdy bude nová dodávka k dispozici?
S pozdravem,
RTK
MirkoBoeddecker
RTK,
matný papír v rolích se bohužel prodává jako starý chléb.
Přibližně před dvěma lety jsme přestali matné role skladovat, protože je nikdo nekupoval.
Teoreticky je možné je vyrobit, ale už je nikdy nebudeme mít na skladě.
Pokud si je tedy chcete objednat, můžeme je pro vás objednat a dodací lhůta bude přibližně v prosinci.
Děkuji za tento příspěvek, protože pokud vám moji zaměstnanci odpoví, že o tom jednám s výrobcem, je to nesmysl a musím jim to říct ;-)
Co se týče zbytku diskuze, zde je moje shrnutí:
1) Někteří lidé se ptali na role o šířce 30,5 cm a délce 85 m, aby si mohli řezat vlastní formáty (např. pro negativy 6x6 nebo 6x7).
2) Chtěli velkou slevu, protože ostatní výrobci dělají cenové rozdíly mezi řezanými formáty a rolemi.
3) Ověřil jsem možnost výroby a můžeme nabídnout ADOX Fine Print Vario Classic.
4) Cenový rozdíl není tak velký, jak si zákazníci přáli, protože naše ceny jsou již nízké a vycházejí z výrobních nákladů na energii, papír, stříbro atd., nikoli z marketingových cen jako u Ilfordu a Kodaku.
5) Zákazníci to pochopili, přijali to a objednali role (ADOX Fine Print Vario Classic) a nyní čekáme na další dodávku, protože vzhledem k velké délce nestačí stávající zásoby papíru na řezání tohoto formátu.
S pozdravem,
Mirko
Mimochodem, máme na skladě FN15 50x60 cm, pokud byste mohli tento formát využít.
cfb_de
Ahoj Mirko, ahoj „RTK“ (nemáš snad skutečné jméno?),
nežádali jsme o „obrovskou slevu“, Mirko prostě neměl stanovenou cenu. Společně jsme pro tuto objednávku cenu stanovili profesionálním způsobem (bylo to jako vyjednávání o cenách v mé práci v automobilovém průmyslu :-).
Dobře, naše cena je docela dobrá. Ale Mirko by na tom měl být schopen něco vydělat a továrna tím určitě neriskovala, že by z toho vyhladověla.
Bohužel nám továrna dodatečně sdělila vyšší cenu a Mirko nabídl, že tyto dodatečné náklady rozdělí mezi FOTOIMPEX a nás. Tuto laskavost od Mirka jsme vděčně ocenili!
Naší úlohou bylo sloučit objednávky, aby Mirko ušetřil na poštovném. Někteří z nás žijí v okruhu 250 km a scházíme se několikrát do roka.
Ale kvůli následujícím objednávkám od jiných zákazníků Mirko jistě nebude schopen tuto cenu udržet. FB Vario Classic tedy v budoucnu zdraží a stále bude vyžadovat objednávku minimálně deseti rolí (10 rolí o rozměrech 30,5 cm x 85 m, což je docela hodně: 245,5 m²).
Společnost Forte nám vlastně nechtěla dodat role PW14 za rozumnou cenu. Chtěli více, než je jejich cena za řezané rozměry. Proto jsme se dohodli na dodávce Vario Classic FB.
Dobře, příště zveřejníme naši poptávku také v „anglické části“.
S pozdravem,
Franz
Gast
Ahoj Mirko!
Děkuji za přímou odpověď.
„Matný papír v rolích se bohužel prodává jako starý chléb“?
To je pro mě opravdu překvapivá informace. Copak jste nikdy neviděli povrch tohoto papíru (PW-15)? Existuje mnoho různých druhů papírů s matným povrchem. Tento papír není úplně matný. Má polomatný povrch, který působí jasně a velmi hluboce. Ale to je samozřejmě věc vkusu. Podle mého názoru je i lesklý papír (PW-14) skvělý, ale hodí se pro jiné druhy motivů než polomatný papír.
Pokud už tento papír nemáte na skladě, proč je tedy stále ve vašem katalogu?
(Polywarm Baryt 1,02x10 m role CL510 110,20 €)
MirkoBoeddecker
Vážený RTK,
samozřejmě že jsme viděli matný povrch našeho papíru!
To je ale legrační otázka...
Ve společnosti FOTOIMPEX jsme všichni fotografové (kromě paní Mikloskové) a ano, pracujeme s našimi vlastními materiály. Já osobně výhradně. Matný povrch však nemám příliš v oblibě, většinou používám lesklý.
Ale matematiku nelze obejít.
Žádné objednávky na matné role za 3 roky a dvě role prodané hluboko pod nákupní cenou kvůli stárnutí znamenají, že to už nemůžeme nadále podporovat jako skladovou položku.
Katalog konkrétně nenabízí matné role, které nejsou skladem.
Ve skutečnosti máme u mnoha položek mnoho upozornění, která vám sdělují, že ne vždy jsou všechny velikosti, kvality a povrchy skladem.
Lesklé role jsou skladem, jak jsem již řekl. Matné lze objednat na zvláštní žádost a bude to provedeno, jakmile potvrdíte, že můžete počkat 4 měsíce.
Podívejte, při současné úrovni prodeje by druhou alternativou bylo, že bychom objednali jednu roli ročně jen pro nepravděpodobný případ, že by si ji někdo objednal, a po roce ji vyhodili, což by zvýšilo cenu trojnásobně, nebo bychom ji nechali tiše ležet roky a kdyby někdo jako vy zavolal, prodali bychom vám starý papír a tleskali bychom si......(což neuděláme).
Myslím si tedy, že způsob, jakým to děláme, tedy objednávání na požádání, je nejlepší pro všechny zúčastněné strany.
Máme opět skladem PW15 ve formátech až do 50x60. Právě jsme obdrželi zásilku.
S pozdravem,
Mirko
PS: Co znamená zkratka RTK?
Gast
Milý Mirko,
Ano, plně chápu tvé vysvětlení ohledně problémů se skladováním rolí PW-15.
V této situaci je opravdu rozumné objednávat role pouze v případě potřeby.
A ano, věřím, že vy ve FOTOIMPEXu víte, jak povrch tohoto papíru vypadá, ale pokud se „prodává jako starý chléb“, pak si myslím, že vaši zákazníci ještě nepoznali lesk povrchu tohoto papíru. Ale jak již bylo řečeno, je to otázka vkusu.
Ale dobře, rád bych si nyní objednal tři role „Polywarm Baryt 1,02x10 M Rolle CL510 110,20“.
MirkoBoeddecker
Vážení v RTK,
právě vybalujeme novou zásilku a všimli jsme si, že společnost Forte místo PW14 dodala dvě role PW15. Jsem si jistý, že jsem si to neobjednal......;)
Je to tedy výhodná situace pro nás všechny tři, protože právě toto hledáte.
Nemusíme nic vracet a vy můžete své role obdržet okamžitě.
Prosím, zašlete svou objednávku na info@fotoimpex.de a my ji co nejdříve vyřídíme.
S pozdravem,
Mirko
cfb_de
Omlouvám se za způsobené nepříjemnosti. Musím se na to Mirka trochu ostře zeptat, třeba nám to nějak objasní.
Mirko: Haló? Tvůj poslední příspěvek, kde píšeš, že „Forte místo PW14 dodalo dvě role PW15“ – znamená to *vážně*, že PW *přece jen* existuje v rolích? Co to má znamenat?
Kdybych nebyl tak poslušný zákazník, cítil bych se podvedený.
[Mirko: „Tvůj poslední příspěvek znamená, že PW *je* k dispozici v rolích? Dosud jsi nám říkal něco jiného. Pěkné.]
Ocenil bych dodatečnou slevu asi 10 %. To dělá 150 € za roli. Čekám na tvou odpověď.
S pozdravem,
Franz
MirkoBoeddecker
Milý Franzi,
teď děláš stejnou chybu jako Sabine, když odpovídala RTK ;)
Role o šířce 10 metrů (plná šířka z výroby) a délce 10 metrů byly vždy k dispozici jako běžná katalogová položka a nadále jsou k dispozici za přibližně stejnou cenu za metr čtvereční jako papír rozřezaný na míru a zabalený v krabicích.
Jenom ty PW15 a PW17 děláme pouze na speciální objednávku.
Dokonce jsem ti už dříve říkal, že pokud chceš koupit role této plné šířky a třeba 300 metrů délky, veškerá práce navíc s balením odpadá, takže žádný problém a cena bude ještě lepší ;-)
>>Tato objednávka nemá nic společného se speciálními rolemi o šířce pouze 30,5 cm, o které jste žádal!!! <<
A protože jsem o tomto tématu tolik diskutoval s výrobci, Sabine se v tom ztratila a myslela si, že objednávka RTK se týká těchto malých rolí, a proto mu řekla, že nejsou vůbec k dispozici, dokud nedokončím jednání.
Poté zveřejnil tento příspěvek a já jsem viděl, že měl na mysli běžné velkoformátové tiskové role, tak jsem to vyjasnil a promluvil si se Sabine.
S pozdravem,
Mirko
PS RTK Poslal jsem ti potvrzení objednávky a přidal jsem také archový film 4x5" 100 ASA, který minulý týden nebyl skladem, ale nyní je opět k dispozici.