Gast
Znalazłem obszerną dyskusję na temat papierów rolkowych FB na niemieckojęzycznym forum. Nie znam języka niemieckiego, więc mogę jedynie zgadywać, czego dotyczyła ta dyskusja.
Czy ktoś mógłby przygotować krótkie tłumaczenie głównych wątków tej dyskusji i poinformować nas w języku angielskim o dostępności papierów rolkowych ADOX / EFKE / Forte FB?
Zapytałem o dostępność papieru ADOX Fine Print Polygrade Warmton FB, o powierzchni półmatowej (PW-15), w rolce o wymiarach 1,06 x 10 m w firmie FOTOIMPEX. Odpowiedzieli mi, że obecnie produkt jest niedostępny i że Mirko negocjuje z producentem w sprawie nowych dostaw.
Jaka jest obecna sytuacja? Kiedy nowa dostawa będzie dostępna?
Z poważaniem,
RTK
MirkoBoeddecker
RTK,
matowy papier w rolkach niestety sprzedaje się jak stare pieczywo.
Około 2 lata temu przestaliśmy sprowadzać matowe rolki, ponieważ nikt ich nie kupował.
Teoretycznie można go wyprodukować, ale nigdy więcej nie umieścimy go w naszym magazynie.
Jeśli więc chcesz go zamówić, możemy to zrobić dla Ciebie, a termin dostawy to około grudnia.
Dziękuję za ten post, ponieważ jeśli mój personel odpowie Państwu, że negocjuję to z producentem, to jest to bzdura i muszę im to powiedzieć ;-)
Jeśli chodzi o resztę wątku, oto moje podsumowanie:
1) Niektórzy pytali o rolki o szerokości 30,5 cm i długości 85 m, aby samodzielnie przycinać je do własnych formatów (np. do negatywów 6x6 lub 6x7).
2) Chcieli oni uzyskać znaczną zniżkę, ponieważ inni producenci stosują różnice cenowe między rozmiarami ciętymi a rolkami.
3) Sprawdziłem możliwość realizacji tego zamówienia i możemy zaoferować ADOX Fine Print Vario Classic.
4) Różnica w cenie nie jest tak duża, jak oczekiwali klienci, ponieważ nasze ceny są już niskie i oparte na kosztach produkcji związanych z energią, materiałem papierowym, srebrem itp., a nie na cenach marketingowych, jak w przypadku Ilford i Kodak.
5) Klienci to zrozumieli i zaakceptowali, zamawiając rolki (ADOX Fine Print Vario Classic), a teraz czekamy na kolejną partię, ponieważ ze względu na dużą długość istniejące zapasy papieru nie wystarczą do cięcia tego formatu.
Pozdrawiam,
Mirko
Przy okazji, mamy w magazynie FN15 50x60 cm, na wypadek gdyby ten format Państwu odpowiadał.
cfb_de
Cześć Mirko, cześć „RTK” (nie masz prawdziwego imienia?),
nie prosiliśmy o „ogromną zniżkę”, po prostu Mirko nie podał ceny. Wspólnie ustaliliśmy cenę za to zamówienie w sposób biznesowy (to było jak negocjowanie cen w mojej pracy w branży motoryzacyjnej :-).
No dobrze, nasza cena jest całkiem dobra. Ale Mirko powinien był na tym trochę zarobić, a fabryka na pewno nie ryzykowała, że z tego powodu będzie głodować.
Niestety, fabryka poinformowała nas później o wyższej cenie, a Mirko zaproponował, że podzieli te dodatkowe koszty między FOTOIMPEX a nas. Byliśmy bardzo wdzięczni za tę życzliwość ze strony Mirko!
Naszym zadaniem było połączenie zamówień, aby Mirko zaoszczędził na kosztach wysyłki. Niektórzy z nas mieszkają w promieniu 250 km i spotykają się kilka razy w roku.
Jednak przy realizacji zamówień od innych klientów Mirko z pewnością nie będzie w stanie utrzymać tej ceny. Tak więc FB Vario Classic zyska w przyszłości kolejną cenę i nadal będzie wymagał zamówienia co najmniej dziesięciu rolek (10 rolek o wymiarach 30,5 cm x 85 m, co stanowi całkiem sporo: 245,5 metrów kwadratowych).
Firma Forte nie chciała nam dostarczyć rolek PW14 w rozsądnej cenie. Żądali więcej niż za swoje produkty w rozmiarach ciętych. Dlatego zgodziliśmy się na zakup Vario Classic FB.
No dobrze, następnym razem opublikujemy nasze zapytanie również w „angielskiej części”.
Pozdrawiamy,
Franz
Gast
Cześć, Mirko!
Dziękuję za szczerą odpowiedź.
„Papier matowy w rolkach niestety sprzedaje się jak stare pieczywo”?
To dla mnie naprawdę zaskakująca informacja. Czy wy nigdy nie widzieliście powierzchni tego papieru (PW-15)? Istnieje wiele różnych rodzajów papierów o matowej powierzchni. Ten papier nie jest całkowicie matowy. Ma powierzchnię półmatową, która sprawia wrażenie świetlistej i bardzo głębokiej. Ale to oczywiście kwestia gustu. Moim zdaniem papier o powierzchni błyszczącej (PW-14) jest również znakomity, ale nadaje się do innych rodzajów motywów niż papier półmatowy.
Jeśli nie posiadacie już tego papieru w magazynie, dlaczego nadal znajduje się on w waszym katalogu?
(Polywarm Baryt 1,02x10 m rolka CL510 110,20 €)
MirkoBoeddecker
Szanowny RTK,
oczywiście, że widzieliśmy matowy wykończenie naszego papieru!
To zabawne pytanie...
Wszyscy w FOTOIMPEX jesteśmy fotografami (z wyjątkiem pani Mikloska) i tak, pracujemy na własnych materiałach. Ja osobiście wyłącznie. Jednak nie przepadam za matem, zazwyczaj używam błyszczącego.
Ale matematyki nie da się obejść.
Brak zamówień na rolki matowe od 3 lat oraz sprzedaż dwóch rolek znacznie poniżej ceny zakupu z powodu przeterminowania oznacza, że nie możemy już dłużej utrzymywać tego produktu w magazynie.
W katalogu nie ma konkretnej informacji o braku rolek matowych w magazynie.
W rzeczywistości mamy wiele zastrzeżeń dotyczących wielu pozycji, informujących, że nie zawsze każdy rozmiar, klasa i powierzchnia są dostępne w magazynie.
Rolki błyszczące są w magazynie, jak już wspomniałem. Matowe można zamówić na specjalne życzenie, a zamówienie zostanie zrealizowane, gdy tylko potwierdzisz, że możesz poczekać 4 miesiące.
Słuchaj, przy obecnym poziomie sprzedaży alternatywą byłoby zamawianie jednej rolki rocznie na wypadek, gdyby ktoś ją zamówił, a po roku wyrzucanie jej, co podwyższyłoby cenę trzykrotnie, albo trzymanie jej po cichu przez lata, a gdyby ktoś taki jak Ty zadzwonił, sprzedalibyśmy Ci stary papier i klaskali w dłonie......(czego nie zrobimy).
Uważam więc, że najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich zainteresowanych stron jest realizacja zamówienia na żądanie.
Mamy znowu na stanie PW15 w formatach do 50x60. Właśnie otrzymaliśmy dostawę.
Pozdrawiam,
Mirko
PS: co oznacza skrót RTK?
Gast
Drogi Mirko,
Tak, w pełni rozumiem Twoje wyjaśnienie dotyczące problemów z magazynowaniem rolek PW-15.
W tej sytuacji naprawdę rozsądnie jest zamawiać rolki tylko wtedy, gdy są potrzebne.
I tak, wierzę, że w FOTOIMPEX wiecie, jak wygląda powierzchnia tego papieru, ale jeśli „sprzedaje się jak stare pieczywo”, to myślę, że wszyscy wasi klienci nie dostrzegają jasności powierzchni tego papieru. Ale jak już wspomniałem, to kwestia gustu.
No dobrze, zamawiam teraz trzy rolki „Polywarm Baryt 1,02x10 m Rolle CL510 110,20”.
MirkoBoeddecker
Szanowny RTK,
właśnie rozpakowujemy nową przesyłkę i zauważyliśmy, że firma Forte dostarczyła zamiast PW14 dwie rolki PW15. Jestem pewien, że tego nie zamawiałem......;)
To więc korzystna sytuacja dla nas wszystkich, ponieważ właśnie tego Państwo szukacie.
Nie musimy wysyłać zwrotu, a Ty możesz od razu otrzymać swoje rolki.
Proszę przesłać zamówienie na adres info@fotoimpex.de, a my zajmiemy się nim jak najszybciej.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Przepraszam za niedogodności. Muszę powiedzieć Mirko kilka dosadnych słów, może on to wyjaśni.
Mirko: Hej? Twój ostatni wpis z informacją „Forte wysłało zamiast PW14 dwie rolki PW15” *faktycznie* oznacza, że PW *jednak* jest dostępne w rolkach? O co w tym chodzi?
Gdybym nie był tak lojalnym klientem, czułbym się oszukany.
[Mirko: „Twój ostatni wpis oznacza, że PW *jest* dostępne w rolkach? Do tej pory mówiliście nam coś innego. Świetnie.”]
Byłbym wdzięczny za dodatkowy rabat w wysokości około 10%. To daje 150 euro za rolkę. Czekam na odpowiedź.
Jednakże,
z poważaniem,
Franz
MirkoBoeddecker
Drogi Franzu,
teraz popełniasz ten sam błąd, co Sabine, kiedy odpowiadała na pytanie RTK ;)
Rolki o szerokości 10 metrów (pełna szerokość fabryczna) i długości 10 metrów zawsze były dostępne jako standardowy produkt katalogowy i nadal są dostępne w mniej więcej tej samej cenie za metr kwadratowy, co papier w pełni pocięty i zapakowany w kartony.
Tylko PW15 i PW17 wykonujemy wyłącznie na specjalne zamówienie.
Powiedziałem Ci nawet wcześniej, że jeśli chcesz kupić rolki o tej pełnej szerokości i może 300 metrach długości, to cała dodatkowa praca związana z konfekcjonowaniem jest zbędna, więc nie ma problemu, a cena będzie jeszcze lepsza ;-)
>>To zamówienie nie ma nic wspólnego ze specjalnymi rolkami o szerokości zaledwie 30,5 cm, o które prosiłeś!!! <<
A ponieważ tak intensywnie omawiałem ten temat z producentami, Sabine się pogubiła i pomyślała, że zamówienie RTK dotyczy tych małych rolek, więc poinformowała go, że nie są one w ogóle dostępne, dopóki nie zakończę rozmów.
Potem opublikował ten post i zobaczyłem, że miał na myśli standardowe rolki do druku wielkoformatowego, więc wyjaśniłem sprawę i porozmawiałem z Sabine.
Pozdrawiam,
Mirko
PS RTK, wysłałem Ci potwierdzenie zamówienia i dołączyłem również arkusze filmu 4x5" 100 ASA, których w zeszłym tygodniu nie było na stanie, ale teraz są już dostępne.