Gast
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda bude společnost FOTOIMPEX po ukončení výroby filmu Kodachrome K 40 nabízet jeho nástupce, film Ektachrome 64T, a pokud ano, za jakou cenu?
S pozdravem
Marwan
MirkoBoeddecker
Ahoj Marwane,
Ektachrome není nástupcem Kodachromu.
Oba filmy byly po mnoho let k dostání společně, ale německá pobočka Kodaku nabízela pouze Kodachrome.
Nyní, s ukončením zpracování v Evropě, byl tento film definitivně pohřben (pro Kodachrome se používal speciální proces).
Ektachrome je v USA stále k dostání, ale nikdo neví, jak dlouho ještě. Právě včera jsem náhodou diskutoval o tomto tématu s JandC a pracujeme na tom, stejně jako na černobílém PlusC a TriX.
S pozdravem,
Mirko
Gast
Ahoj Mirko,
teď jsem ale trochu překvapený, možná jde o nedorozumění – nemám na mysli běžně dostupné filmy v oblasti KB, ale konkrétně řadu Super 8 od Kodaku. Laboratoř v Lausanne ve Švýcarsku se zavírá, to vím, a Ektachrome je proces E-6. Kodak už dávno oznámil náhradní film pro Super 8.
S pozdravem
Marwan
Gast
Dobrý den,
to, že se má laboratoř v Lausanne zavřít, je pro mě naprostá novinka. Mám totiž doma ještě 20 filmů Kodachrome 64 – do kdy je musím spotřebovat?
S pozdravem
Thomas G.
Gast
Nejsem si tím úplně jistý, u filmů Super 8 je vyvolávání zaručeno do konce roku 2006; zdá se, že film Kodachrome K 40 ve formátu Super 8 se přestane vyrábět, zatímco 16mm materiál bude i nadále v nabídce. Kde se ale bude vyvolávat, to nevím. Slyšel jsem, že v USA ještě existují soukromé laboratoře, které to dělají, ale asi ne v nejvyšší kvalitě. Nejlepší bude zeptat se u Kodaku.
S pozdravem
Marwan