Gast
Witam,
chciałbym zapytać, czy firma FOTOIMPEX po wycofaniu filmu Kodachrome K 40 będzie oferować jego następcę, film Ektachrome 64T, a jeśli tak, to w jakiej cenie?
Pozdrawiam
Marwan
MirkoBoeddecker
Cześć Marwan,
Ektachrome nie jest następcą Kodachrome.
Oba rodzaje filmów były dostępne przez wiele lat, ale tylko Kodachrome był oferowany przez niemiecką firmę Kodak.
Wraz z zaprzestaniem wywoływania w Europie ten film został ostatecznie wycofany (dla Kodachrome stosowano specjalny proces wywoływania).
Ektachrome jest nadal dostępny w USA, ale nikt nie wie, jak długo jeszcze. Właśnie wczoraj przypadkowo rozmawiałem na ten temat z JandC i pracujemy nad tym, podobnie jak nad czarno-białymi filmami PlusC i TriX.
Pozdrawiam,
Mirko
Gast
Cześć Mirko,
Trochę mnie to zaskoczyło, może doszło do nieporozumienia – nie mam na myśli filmów dostępnych w formacie KB, tylko konkretnie linię Super 8 firmy Kodak. Laboratorium w Lozannie w Szwajcarii zostanie zamknięte, wiem o tym, a Ektachrome to proces E-6. Kodak już dawno zapowiedział wprowadzenie zamiennika dla filmu Super 8.
Pozdrawiam
Marwan
Gast
Cześć,
To, że laboratorium w Lozannie ma zostać zamknięte, jest dla mnie całkowitą nowością. Mam bowiem w szafce jeszcze 20 rolek filmu Kodachrome 64 – do kiedy muszę je zużyć?
Pozdrawiam
Thomas G.
Gast
Nie jestem tego pewien, ale w przypadku filmów Super 8 wywoływanie będzie zapewnione do końca 2006 roku. Wygląda na to, że produkcja filmu Kodachrome K 40 w formacie Super 8 zostanie wstrzymana, natomiast materiały 16 mm będą nadal dostępne. Nie wiem jednak, gdzie będą one wywoływane. Słyszałem, że w USA są jeszcze prywatne laboratoria, które się tym zajmują, ale raczej nie w najwyższej jakości. Najlepiej zapytać w firmie Kodak.
Pozdrawiam
Marwan